20/12/13

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου



Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ως γνωστό, στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν τα θέματα Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας και η Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Εγκρίθηκαν, επίσης, συμπεράσματα που αφορούν την κοινωνική διάσταση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, την Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική, τη διεύρυνση, καθώς και θέματα μετανάστευσης και ενέργειας.


Η πρωτοβουλία του Προέδρου Χέρμαν Βαν Ρομπέι να προσκαλέσει τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν και να θέσει προς συζήτηση θέματα που άπτονται της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, καλωσορίστηκε από όλα τα κράτη μέλη. Δεκαπέντε χρόνια μετά τη Σύνοδο του Σαν Μαλό, ήταν αναγκαίο να οριοθετήσουμε στρατηγικές παραμέτρους για την περαιτέρω ενδυνάμωσή της.

Μια αυτόνομη, πολυσχιδής και αποδοτική Ευρωπαϊκή Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας αποτελεί αναπόσπαστο εργαλείο της κοινής μας εξωτερικής πολιτικής. Ενδυναμώνει τη δυνατότητά μας, ως Ευρωπαίοι, να παρέχουμε ασφάλεια στη γειτονιά μας. Την ίδια στιγμή, μας επιτρέπει να συνεργαζόμαστε αποτελεσματικά και πολλαπλασιαστικά με διεθνείς οργανισμούς και τρίτους εταίρους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, και απαντώντας σε ερώτηση της Καγκελαρίου Μέρκελ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στα προβλήματα συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ. Τόνισε ότι, παρά το γεγονός πως στον στρατιωτικό τομέα επιτυγχάνεται η συνεργασία, εντούτοις στον πολιτικό τομέα υπάρχουν προβλήματα ως αποτέλεσμα της μη λύσης του Κυπριακού.

Δραττόμενος της ευκαιρίας, παρενέβηκα, αναφερόμενος στην παρούσα φάση του Κυπριακού, καθώς και στην ανάγκη συνδρομής και συμβολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τερματισμό μιας απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί σε μια ευρωπαϊκή χώρα τα τελευταία 39 χρόνια.
Ενημέρωσα για την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να εργαστεί για σύντομη λύση του Κυπριακού, στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκύπριων, και τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενημέρωσα, παράλληλα, για την παρούσα φάση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην επανέναρξη του διαλόγου ως αποτέλεσμα απαράδεκτων προνοιών που η άλλη πλευρά επιδιώκει να εισαχθούν στην κοινή διακήρυξη.

Προς τον σκοπό της λύσης αλλά και της άρσης των προβλημάτων συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ επιβάλλεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει ενεργότερη εμπλοκή και συμμετοχή στις προσπάθειες που καταβάλλονται.

Προ της παρέμβασής μου, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ενημέρωσα για την παρούσα φάση του Κυπριακού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Επανέλαβα την πρόθεσή μας να ενταχθούμε στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και πως θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος να ξεπεραστούν τα προβλήματα με την Τουρκία.

Σε σχέση με τα Συμπεράσματα για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, θεωρούμε ότι θέτουν τις βάσεις για λήψη φιλόδοξων αποφάσεων εντός των επομένων μηνών, οι οποίες θα συμβάλουν στις προσπάθειές μας για ενίσχυση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας. Η προσέγγιση που υιοθετείται ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνουν υπόψη τις εθνικές διαδικασίες και τις οικονομικο-κοινωνικές συνθήκες που ισχύουν σε κάθε κράτος μέλος, μας βρίσκουν σύμφωνους.

Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις για την Τραπεζική Ένωση αποτελούν ένα ουσιαστικό βήμα στις προσπάθειες για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών και των επενδυτών στον τραπεζικό τομέα της ΕΕ, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του κατακερματισμού της εσωτερικής αγοράς. Η περαιτέρω ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου του χρηματοοικονομικού τομέα είναι απαραίτητη. Θα εξοπλίσει τις αρχές με κοινές και αποτελεσματικές εξουσίες και εργαλεία, για γρήγορη αντιμετώπιση τραπεζικών κρίσεων, αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό την επιβάρυνση των φορολογουμένων.

Τα Συμπεράσματα για τη Μετανάστευση αντικατοπτρίζουν θέσεις και ανησυχίες μας. Η Κύπρος, μαζί με τα υπόλοιπα μεσογειακά κράτη μέλη, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος της παράνομης διακίνησης και μετανάστευσης, και θεωρούμε ότι τα όποια μέτρα για αντιμετώπιση των αυξημένων προκλήσεων και δυσανάλογων πιέσεων που υφίστανται στη Μεσόγειο, θα πρέπει να βασίζονται στην αρχή της αλληλεγγύης και της ισομερούς κατανομής βαρών. Εξίσου σημαντική για εμάς είναι η εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης και οριζόντιας προσέγγισης που να συνδυάζει όλες τις σχετικές ευρωπαϊκές πολιτικές.

Τέθηκαν, επίσης, προς ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι δύο Εκθέσεις Προόδου σχετικά με την εξωτερική διάσταση της ενεργειακής πολιτικής και την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας.

Είναι και οι δύο σημαντικές για την Κύπρο. Ιδιαίτερα για την εξωτερική διάσταση της ενεργειακής πολιτικής, να σημειώσω ότι αναγνωρίζεται ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ενδυνάμωση των σχέσεών μας με γειτονικές χώρες, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και ο Λίβανος, όχι μόνο θα οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη, αλλά δύναται να συμβάλει και στην πολιτική σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε, χωρίς συζήτηση, τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για τη Διεύρυνση.

Τα Συμπεράσματα για την Τουρκία κρίνονται θετικά και περιλαμβάνουν όλα τα στοιχεία που αφορούν τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σχετίζονται με την Κύπρο. Νέο σημαντικό στοιχείο των Συμπερασμάτων αποτελεί η προσθήκη αναφοράς που τονίζει στην Τουρκία την υποχρέωση σεβασμού της κυριαρχίας όλων των κρατών μελών στα χωρικά τους ύδατα.
Εκφράζουμε, επίσης, την ικανοποίησή μας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία στις αρχές του 2014.

Να αναφέρω, τέλος, ότι στο περιθώριο των εργασιών τόσο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και της χθεσινής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είχα επαφές με σημαντικό αριθμό Ευρωπαίων ηγετών όπως τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, όπως και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τους οποίους ενημέρωσα σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στην προσπάθεια για κατάληξη σε κοινό ανακοινωθέν.

------------------------