20/12/13

Προϊόντα που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες εντοπίστηκαν στην κοινοτική αγορά






Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας πληροφορεί το καταναλωτικό κοινό ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν καταχωρηθεί στο Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Ασφάλεια Προϊόντων πλην τροφίμων (RAPEX) της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κυκλοφορήσει στην κοινοτική αγορά τα πιο κάτω προϊόντα τα οποία θεωρείται ότι περικλείουν κινδύνους:


1.    Παιδικό σετ παιχνιδιού (κούκλα) επωνυμίας «Barney's dream», με κωδικό NO.M8234-2 A 411425W. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Κροατίας και περιέχει τις τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) και φθαλικό δι-ισοεννεϋλεστέρα (DINP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.


2.    Γυναικεία παπούτσια επωνυμίας «JM. Diamant»,  με κωδικό 13MLA12. Το προϊόν εντοπίστηκε στην αγορά της Γερμανίας και περιέχει εξασθενές χρώμιο.


3.    Παιδική καρέκλα επωνυμίας «Disney Pixar», με κωδικό 0266720. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Ισπανίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.
   

4.    Πλαστική κούκλα επωνυμίας «Surprise! FASHION», με κωδικό NO. 838. Το προϊόν είναι κινεζικής  κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Σλοβακίας και περιέχει τις τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) και Φθαλικό διβουτύλεστερα (DBP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.


5.    Παιδικό σετ παιχνιδιού (δύο πλαστικές κούκλες) επωνυμίας «Fashionstar Happy», με κωδικό NO. 2085. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Σλοβακίας και περιέχει τις τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP), Φθαλικό διβουτύλεστερα (DBP) και φθαλικό δι-ισοεννεϋλεστέρα (DINP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.


6.    Πλαστική κούκλα επωνυμίας «Best all», με κωδικό NO. 8811. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Σλοβακίας και περιέχει τις τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP), Φθαλικό διβουτύλεστερα (DBP) και φθαλικό δι-ισοεννεϋλεστέρα (DINP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.


7.    Παιδική καρέκλα επωνυμίας «Disney», με κωδικό 0266719. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Ισπανίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.


8.    Πλαστική κούκλα επωνυμίας «Nowa» με κωδικό NGZ 9202923. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Πολωνίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.


9.    Παιδικά παπούτσια επωνυμίας «Babybaer». Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Γερμανίας και περιέχει εξασθενές χρώμιο.


10. Πλαστική κούκλα ονομασίας «Beautiful girl» με κωδικό 100212. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Πολωνίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.


11. Κόλλα στιγμής (super glue) με την επωνυμία «XINQ Super glue 3 g», με κωδικό 121457. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Λιθουανίας και περιέχει την επικίνδυνη ουσία χλωροφόρμιο σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.


12. Κόλλα στιγμής (super glue) με την επωνυμία «Vidal», με κωδικό 121458. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Λιθουανίας και περιέχει την επικίνδυνη ουσία χλωροφόρμιο σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.
 

13. Μπογιά αυτοκινήτου επωνυμίας «Kapci», με κωδικό Cryl 660. Το προϊόν είναι Αιγυπτιακής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Μάλτας και περιέχει Πτητικές Οργανικές Ενώσεις  (VOCs) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο.



Περισσότερες πληροφορίες για τα πιο πάνω προϊόντα είναι καταχωρημένες στην ιστοσελίδα του RAPEX:


Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας καλεί το καταναλωτικό κοινό, σε περίπτωση που εντοπίσει τα πιο πάνω προϊόντα στην κυπριακή αγορά, να ενημερώσει σχετικά τους αρμόδιους λειτουργούς του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στα τηλέφωνα 22405611, 22405609 και 22405637.


---------------------------

20/12/2013