15/12/13

Επιμνημόσυνος λόγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της Ομορφίτας






 Θεωρώ τιμή και προνόμιο που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, στην ακριτική αυτή περιοχή, μια ανάσα από τα αιματοβαμμένα χώματα της Ομορφίτας, για να εκφωνήσω λόγο μνήμης και τιμής για τους πεσόντες της Κοινότητας και για να αναπέμψουμε μαζί δέηση για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων Ομορφιτιανών.



Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το Σωματείο «Ομορφίτα», τους συναγωνιστές και τους συγγενείς των ηρώων για την τιμητική πρόσκλησή τους.

Πρωτοβουλίες όπως αυτή είναι αναγκαίες για να συντηρούμε ζωντανή και άσβεστη τη μνήμη των ανθρώπων που πρόσφεραν σε αυτόν τον τόπο και να αντλούμε διδάγματα από την ιστορία για να χαράσσουμε το δρόμο μας προς τα εμπρός.

Μαζευτήκαμε σήμερα στον ιερό αυτό χώρο για να αποτίσουμε φόρο τιμής και απέραντης εκτίμησης στους θυσιασθέντες αγωνιστές της Ομορφίτας, από το 1955 μέχρι σήμερα. Αλλά και για να τιμήσουμε την τεράστια εθνικής προσφορά της αλλεπάλληλα καθημαγμένης Ομορφίτας, όπου πρωτακούστηκε στο νησί μας η λέξη «πρόσφυγας» το 1958, και η λέξη «οδομαχίες» το 1963-64.

Ημέρα μνήμης και ιστορικής καταξίωσης, σήμερα, της κατεχόμενης Ομορφίτας και των πεσόντων και αγνοουμένων τέκνων της, στους αγώνες του κυπριακού λαού τις τελευταίες έξι, σχεδόν, δεκαετίες. Ημέρα ανάμνησης, δέους και συγκίνησης αλλά και προβληματισμού και περίσκεψης.

Ατέλειωτος ο κατάλογος των ηρωομαρτύρων κατοίκων της Ομορφίτας, από το 1955 μέχρι σήμερα:  Σωτήρης Αχιλλέως, Ζήνων Ζήνωνος, Μιχαλάκης Κυθραιώτης, Χαρίλαος Μικέος, Μιχαλάκης Μιχαήλ,Γεώργιος Σκουφάρης, Χαράλαμπος Σπύρου, Κυριάκος Βαρνάβα, Λουκάς Αρέστη, Γιωργούλα Βενιζέλου, Γιαννακός Μάτσιας, Ανδρέας Μιχαήλ, Γεώργιος Ψαράς, Βασιλεία Σωκράτους και Σάββας Χαραλάμπους.

Και ο κατάλογος των Ομορφιτιανών που χάρισαν την νιότη τους στην πατρίδα γίνεται ακόμα τραγικότερος με τους αγνοούμενους της κοινότητας, των οποίων δεν γνωρίζουμε την τύχη και δεόμεθα για τη διακρίβωσή της: Στέλιος Ανδρέου, Ανδρέας Πέτρου, Επαμεινώνδας Ευαγγέλου, Κωστάκης Ιακωβίδης, Εύδωρoς Ιωαννίδης, Παναγιώτης Παναγιώτου, Γρηγόρης Νικολάου, Μάριος Νικολάου και Χαράλαμπος Γεωργίου.

Τους ευγνωμονούμε για τη θυσία τους.  Είμαστε ευγνώμονες σε όλους όσοι με τη θυσία τους  επιτρέπουν σε εμάς να είμαστε σήμερα εδώ, περήφανοι για την ιστορία της πολύπαθης πατρίδας μας. Σε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της, όσοι πρόσφεραν τη ζωή τους θυσία στην ελευθερία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητά της.

Ιδιαίτερα ευγνωμονούμε τους ήρωες της Ομορφίτας, αυτούς τους καθημερινούς ανθρώπους κάθε ηλικίας, αλλά κυρίως νέα παιδιά, που με μοναδικό εφόδιο τη δύναμη της ψυχής τους στάθηκαν μπροστά στον πάνοπλο εχθρό, είτε αποικιοκράτης ήταν είτε Τούρκος επιδρομέας, και δόξασαν την πατρίδα και το έθνος.

Χαιρετίζω, την ίδια ώρα, με συγκίνηση τις πονεμένες μάνες, τους γονείς, τις χήρες και τα ορφανά των ηρώων μας, που με περηφάνια κράτησαν ψηλά τον πόνο για το χαμό των δικών τους.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,
Τιμημένοι αγωνιστές και συγγενείς των πεσόντων για την πατρίδα ηρώων,

Αποτίνοντας φόρο τιμής στους πεσόντες της κυπριακής ελευθερίας, απευθύνουμε προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι συνεχίζουμε με πίστη στο δίκαιό μας, τον αγώνα για μια έντιμη, αξιοπρεπή και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Αγωνιζόμαστε για λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις και θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Λύση λειτουργική και βιώσιμη η οποία θα επανενώνει το λαό, τον τόπο, τους θεσμούς και την οικονομία.

Αυτές δεν είναι διεκδικήσεις της ελληνοκυπριακής κοινότητας και μόνο, ούτε και συνιστούν δικαίωση της ελληνοκυπριακής κοινότητας και μόνο.

Η λύση της επανένωσης και της διασφάλισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων που επιδιώκουμε είναι διεκδικήσεις για όλους τους Κύπριους. Και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, όπως και για κάθε νόμιμο Κύπριο, όπου και αν ανήκει, όποια γλώσσα και αν μιλά, όποια θρησκεία και αν πιστεύει.

Τη λύση του Κυπριακού, δεν την διεκδικούμε ανταγωνιστικά, ούτε ως μέρος ενός παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών. Θέλω να είμαι σαφής και προς τα μέσα και προς τα έξω και, κυρίως, προς την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά: Την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν την εξυπηρετεί η επίρριψη ευθυνών. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα φέρει την ευθύνη ενός αδιεξόδου που θα κρατήσει διχοτομημένη την πατρίδα μας.

Μας ενδιαφέρει να μην υπάρξει αδιέξοδο. Μας ενδιαφέρει να καταλήξουμε σε λύση. Μας ενδιαφέρει να επανενώσουμε την κοινή μας πατρίδα. Μας ενδιαφέρει η επανένωση να στηριχτεί από το λαό, να αντέξει στις δοκιμασίες, να διαμορφώσει ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας, να διασφαλίσει τις ευρωπαϊκές αρχές και κανόνες, να εξασφαλίσει σταθερότητα στην Κύπρο και την περιοχή και να επιτρέψει συμμαχίες και συνθήκες συνδημιουργίας για όλους, για το καλό όλων.

Γιʼ αυτό επιμένουμε πως προτού εμπλακούμε σε ένα διάλογο, θα πρέπει με σαφήνεια και χωρίς ίχνη αμφισβήτησης, να ξεκαθαρίσουμε τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού. Να συζητούμε για την επανένωση αντί να διαπραγματευόμαστε τους όρους του διαζυγίου.

Είναι βαθειά η πεποίθησή μας πως μόνο έτσι θα δημιουργηθεί η απαιτούμενη δυναμική και θα διαμορφωθεί προοπτική στον διάλογο. Θέλουμε να ελπίζουμε πως ανάλογη ανταπόκριση θα υπάρξει και από πλευράς των Τουρκοκυπρίων.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια διαφοροποίηση από τα όσα είχαμε εισπράξει με τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, κατά τη χθεσινή παράνομη επίσκεψη του στην κατεχόμενη πατρίδα μας. Ευελπιστούσαμε ότι θα υπήρχαν στοιχεία ελπίδας. Λυπούμε να πω πως τα όσα δυστυχώς έχουν καταγραφεί και μεταδοθεί, δεν επιτρέπουν άλλο περιθώριο εξάντλησης της υπομονής και της καλής μας θέλησης.

Θα πρέπει επιτέλους τα Ηνωμένα Έθνη και οι χώρες που επέδειξαν ότι θέλουν λύση του Κυπριακού να στρέψουν την προσοχή τους προς εκείνη την πλευρά που αμφισβητεί τα αδιαμφισβήτητα, που αμφισβητεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ ή το λεκτικό των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, που αμφισβητεί τα όσα κατά καιρούς έχουν μεταξύ μας συμφωνηθεί, που θέλει να μειώσει αυτό που είναι αδιαπραγμάτευτο για κάθε πολίτη: Την κυριαρχία. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατόν να αναμένει κανείς από μας να εμπλακούμε σε ένα διάλογο που θα είναι απλώς το ροκάνισμα χρόνου, για να δώσει δικαιολογία στις σαφείς δηλώσεις του Έρογλου ότι εξαντλούμενου του χρόνου ή του περιθωρίου χρόνου που οι ίδιοι θέτουν τότε θα προχωρήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου Β.

Πιστεύω πως με τις πολιτικές δυνάμεις ενωμένες, με τη στήριξη της Ελλάδας, αλλά και έχοντας ως βάση το δίκαιο, τις αρχές και αξίες του ΟΗΕ και της ΕΕ θα δώσουμε και θα επιμείνουμε στη μάχη που δίνουμε έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι πραγματικές εκείνες συνθήκες για να μπούμε σε ένα διάλογο που θα δώσει προοπτική και ελπίδα, που θα επανενώσει την πατρίδα μας, που θα την απαλλάξει από τα κατοχικά στρατεύματα, που θα μας επιτρέψει ως Ευρωπαίους πολίτες να συνδημιουργήσουμε, να συμβιώσουμε ειρηνικά και να δώσουμε μια μεγάλη προοπτική στην πατρίδα μας. Μόνο έτσι πιστεύω θα τιμήσουμε έμπρακτα όσους έχουν θυσιάσει τη ζωή τους, όσους έχουν δώσει αγώνες, όσους μας κράτησαν μέχρι σήμερα ελεύθερους για να μπορούμε να διαπραγματευόμαστε, να μπορούμε να ελπίζουμε, να μπορούμε μέσα από τους αγώνες μας να διασφαλίσουμε την τύχη του κυπριακού Ελληνισμού.  

Αιωνία η μνήμη των ηρώων της Ομορφίτας.
____________