9/12/13

Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας της Βουλής





Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας της Βουλής.




Στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στον Προϋπολογισμό Αμυντικής Θωράκισης για το έτος 2014.  Η συζήτηση για το θέμα αυτό άρχισε σε συνεδρία της Επιτροπής Άμυνας στις 5 Δεκεμβρίου, και η συζήτηση, όπως είπε ο κ. Φωτίου, συνεχίστηκε σήμερα. Ο κ. Υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ο προϋπολογισμός έχει καταρτιστεί μέσα σ' ένα πλαίσιο ευρύτερης οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης εν όψει και της οικονομικής κρίσης. Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η ιεράρχηση των αναγκών και των προτεραιοτήτων μας αποκτά ιδιαίτερη σημασία και συνάμα πρόκληση για την άμυνα της Κύπρου. Καλούμαστε σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες να οργανώσουμε τον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας κατά τρόπο αποτελεσματικό και αποδοτικό».

Πρόσθεσε ότι κύριος στόχος είναι η επίτευξη του μεγαλύτερου δυνατού επιχειρησιακού, αναπτυξιακού και δημοσιονομικού οφέλους χωρίς επιπτώσεις στην ποιότητα της εκπαίδευσης, της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της ασφάλειας του προσωπικού.

«Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια τόσο μέσα από τον εξορθολογισμό των αμυντικών προϋπολογισμών, όσο και μέσα από τις αλλαγές που σχεδιάζονται στην Εθνική Φρουρά και που αφορούν την αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Διαμορφώνουμε κριτήρια και διαδικασίες, ώστε τα χρήματα που δαπανώνται να αξιοποιούνται στο μέγιστο», ανέφερε.

Αυτό αφορά και την προμήθεια κάποιων οπλικών συστημάτων, τα οποία θα μπορούν να αντικαταστήσουν ακριβές επιλογές με πιο φθηνές, ευέλικτες και αποτελεσματικές, συνέχισε. «Ιδιαίτερη σημασία και προτεραιότητα προσδίδεται σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν την επιτήρηση της κυπριακής ΑΟΖ», κατέληξε.
Ακολούθως ο Υπουργός Άμυνας προέβη σε δηλώσεις που αφορούν τη διαδικασία απομάκρυνσης των άχρηστων και επικίνδυνων πυρομαχικών.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η πρώτη φάση της διαδικασίας που αφορά την απομάκρυνση των άχρηστων και επικίνδυνων πυρομαχικών της Εθνικής Φρουράς έχει ολοκληρωθεί. Πρόκειται για ένα ζήτημα που η νέα Κυβέρνηση έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητα, γιατί ακριβώς άπτεται της ασφάλειας του προσωπικού, των οπλιτών αλλά και των πολιτών.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα και πάντα σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας έχουν γίνει τα απαραίτητα για την καταστροφή των πυρομαχικών, με μια νέα μέθοδο που έχει σαν στόχο να υπερπηδηθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες».

Ανέφερε ότι η συμφωνία υπεγράφη  με ισπανική εταιρεία η οποία την περασμένη βδομάδα βρισκόταν στην Κύπρο και προέβη επιτυχώς στην εκφόρτωση και απομάκρυνση αυτών των πυρομαχικών, η καταστροφή των οποίων θα γίνει στη Βουλγαρία.

Συγκεκριμένα δε είπε ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο έχουν απομακρυνθεί από την Κύπρο γύρω στους 1.300 τόνους άχρηστων πυρομαχικών, μεσαίου και μεγάλου διαμετρήματος, και εξήγησε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται, και αναμένεται η β` φάση να ολοκληρωθεί αρχές του επόμενου χρόνου.

«Η προσπάθεια του Υπουργείου Άμυνας συνεχίζεται. Έχει υπογραφεί συμφωνία- πλαίσιο με πέντε εταιρείες, διάρκειας τεσσάρων ετών». Σε περίπτωση που στο μέλλον προκύψει ανάγκη για καταστροφή πυρομαχικών, αυτό να μπορεί να γίνει άμεσα με συνοπτικές διαδικασίες, διευκρίνισε. Είπε ότι «υπάρχουν ακόμη αρκετές εκατοντάδες τόνοι πυρομαχικών που θα πρέπει να απομακρυνθούν και να καταστραφούν» και διαβεβαίωσε ότι για λόγους ασφάλειας η καταστροφή τους θα γίνει στο εξωτερικό και όχι στην Κύπρο.

«Όλες αυτές οι διαδικασίες θα γίνονται πλέον στο εξωτερικό»  ανέφερε, και επανέλαβε ότι αρχές του επόμενου χρόνου θα ολοκληρωθεί η β` φάση με τη συγκεκριμένη ισπανική εταιρεία.