17/12/13

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον νέο Αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες




Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον νέο Αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο κ. Damtew Dessalegne.



Ο Πρόεδρος της Βουλής, αφού καλωσόρισε τον κ. Dessalegne, αναφέρθηκε στο κυπριακό πρόβλημα, κάνοντας ειδική μνεία στην προσπάθεια για ανάληψη νέας πρωτοβουλίας για εξεύρεση λύσης, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στη τουρκική επιδίωξη για λύση δύο κρατών, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως πάγια βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι μια λύση, βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και μια κυριαρχία. Στηλίτευσε ακόμη την πρόσφατη ενέργεια του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Alexander Downer να επισκεφθεί την ούτω καλούμενη τουρκική πρεσβεία στα κατεχόμενα, πράξη που, όπως υπογράμμισε ο κ. Ομήρου, αντίκειται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ιδιαίτερα στο 541(1983).

Ο κ. Dessalegne ενημέρωσε τον κ. Ομήρου για θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς του και ιδιαίτερα για το καθεστώς των αιτητών πολιτικού ασύλου και των πολιτικών προσφύγων στην Κύπρο. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω συνεργασίας της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Αντιπροσωπείας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε θέματα που άπτονται των όρων εντολής της τελευταίας.

_____________