23/12/13

Ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου σε συνέντευξη Τύπου για το Στρατηγικό Σχέδιο 2014 – 2016 του ΥΠΕΣ




Φωτογράφος: ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Είναι με μεγάλη χαρά που σας παρουσιάζω σήμερα το τριετές Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την περίοδο 2014 – 2016, ένα Σχέδιο μακράς πνοής, δηλαδή, που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2016, κατά τα πρότυπα άλλων Ευρωπαϊκών κρατών αλλά και ανεπτυγμένων χωρών εκτός Ευρώπης.



Πρέπει να αναφέρω, ευθύς εξ’ αρχής, ότι είναι η πρώτη φορά που τίθεται προς υλοποίηση ένα τέτοιο Σχέδιο στη μακρόχρονη  ιστορία του Υπουργείου Εσωτερικών. Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι το κατ’ εξοχήν Υπουργείο του Πολίτη. Όλες οι πράξεις και ενέργειες του πηγάζουν από τις ανάγκες του Κύπριου φορολογούμενου πολίτη και όχι μόνο, δεδομένου ότι αυτό το Υπουργείο έχει να διαχειριστεί 250.000 αλλοδαπούς.

Είχαμε, λοιπόν, καθηκόντως και ως εκ της φύσεως της αποστολής μας, πολιτική, διοικητική και ηθική  υποχρέωση να καταρτίσουμε και να παρουσιάσουμε, στα πλαίσια των κυβερνητικών εξαγγελιών και δεσμεύσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, ένα Στρατηγικό Σχέδιο για την περίοδο 2014 – 2016, με στόχο, πάντοτε, την καλύτερη, αμεσότερη, αποτελεσματικότερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση του πολίτη, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, κάτι που επιτυγχάνεται, μεταξύ άλλων, και με τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας.

Όλοι γνωρίζουν πως το Υπουργείο Εσωτερικών είναι μια τεράστια δημόσια διοίκηση, που αποτελείται από ένα πολύπλοκο φάσμα  ευαίσθητων Τομέων  και Υπηρεσιών, με χρονοβόρες διαδικασίες, νομοθεσίες και κανονισμούς. Σε κάποιες περιπτώσεις, γινόμαστε και δέκτες παραπόνων όχι τόσο για τον τρόπο όσο για τον χρόνο που χρειαζόμαστε για να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη. Υπάρχει, δηλαδή, διάχυτη η εντύπωση της γραφειοκρατίας, πολλές φορές καθ’ υπερβολή, και μέσα στο μυαλό όλων γραφειοκρατία ίσον καθυστερήσεις.

Να πω ότι στις πλείστες των περιπτώσεων, η όποια γραφειοκρατία παρατηρείται στη Δημόσια Υπηρεσία είναι απότοκο της έλλειψης Σχεδίου Δράσης, ενός μακροπρόθεσμου δηλαδή προγραμματισμού στόχων, προτεραιοτήτων, εσωτερικού ελέγχου, τρόπων και μέσων αντιμετώπισης των κακώς εχόντων ή και πρόληψης αστοχιών, αλλά κυρίως έλλειψης παρακολούθησης υλοποίησης των πολιτικών  ή και καθόλου εφαρμογής τους.  Όλα αυτά καταλήγουν στο να μην εξυπηρετείται ο πολίτης, να διασπαθίζεται δημόσιο χρήμα και να χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός που σας παρουσιάζουμε σήμερα, στοχεύει, ακριβώς, στο να διορθώσει όλα τα κακώς κείμενα που ακροθιγώς αναφέρω πιο πάνω.

Θέλουμε και οφείλουμε να καταστούμε μια σύγχρονη Δημόσια Υπηρεσία ευρωπαϊκών  προδιαγραφών και να πρωτοπορήσουμε στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, το κατ’ εξοχήν Υπουργείο του Πολίτη, δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξακολουθήσει να λειτουργεί με μεθόδους και νοοτροπίες του 60’. Ναι, εμείς κάνουμε τις παραδοχές μας. Λειτουργούμε, ακόμα, με νοοτροπίες του 60’.

Οι στρατηγικοί μας σχεδιασμοί στοχεύουν να δώσουν στον πολίτη τον πρώτο λόγο. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως το Στρατηγικό Σχέδιο 2014 – 2016 δεν είναι αυτοσκοπός και από μόνο του, από το γεγονός και μόνο ότι υπάρχει δηλαδή, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει σε τίποτα, αν δεν είχαμε προβλέψει και τους  κατάλληλους μηχανισμούς και διαδικασίες υλοποίησής του.

Εμείς, πιστεύουμε στην υλοποίηση των στόχων που εμπεριέχονται στο Σχέδιο. Προς εξυπηρέτηση των στόχων αυτών, έχουμε ιδρύσει εξαμελές Γραφείο  Εσωτερικού Ελέγχου, που στελεχώνεται από έξι Λειτουργούς, οι οποίοι υπάγονται απευθείας στον Υπουργό Εσωτερικών. Αποστολή τους είναι να ελέγχουν, ακριβώς, την πορεία εφαρμογής αυτού του Σχεδίου αλλά και την παρακολούθηση της υλοποίησης όλων των πολιτικών αποφάσεων του Υπουργού, οι οποίες είναι αυτονόητο ότι συνάδουν με τις προεκλογικές εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για χρηστή διοίκηση, διαφάνεια, ισονομία, αξιοκρατία. Αλλά, βεβαίως, και με την κορυφαία προτεραιότητα που είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη.

Επιπρόσθετα, να τονίσω πως το Σχέδιο θα υλοποιείται μέσω των Ετήσιων Σχεδίων Δράσης, τα οποία με τη σειρά τους θα ελέγχονται μέσω Τριμηνιαίων Εκθέσεων Προόδου.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τίποτα δεν έχει αφεθεί στην τύχη. Το Σχέδιο Στρατηγικής έχει ουσία και περιεχόμενο – και εδώ μιλούμε για όραμα -  εμπεριέχει στόχους, χρονοδιαγράμματα, μέτρα και μέσα υλοποίησης. Φιλοδοξούμε να κάνουμε μια επανάσταση στον τρόπο δράσης της Δημόσιας Υπηρεσίας και στον τρόπο προσέγγισης των καθηκόντων και υποχρεώσεων της έναντι του πολίτη. Διότι, μόνο έτσι είναι δυνατό να αλλάξουν τα κακώς έχοντα.

Θέλουμε, γιατί το χρειαζόμαστε, το έχει ανάγκη η κοινωνία, μια πιο ευέλικτη δομή στο Υπουργείο Εσωτερικών, που να μπορεί, μέσα από σύγχρονες μεθόδους και τρόπους διοίκησης, με την υιοθέτηση σύγχρονων μορφών αποτελεσματικής, αποδοτικής και ανοιχτής δημόσιας  διακυβέρνησης, να καταστήσει το κατ’ εξοχήν Υπουργείο του Πολίτη πρότυπο Δημόσιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας. Τόσο, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση και αναδιαμόρφωση των σχέσεων του Υπουργείου με τον Κύπριο φορολογούμενο πολίτη, αλλά και σε ό,τι αφορά τις σχέσεις και συνέργειές του με τους εταίρους μας, με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτός, ακριβώς, είναι ο ρόλος και ο σκοπός ύπαρξης του Στρατηγικού Σχεδίου.

Τέλος, να σας ενημερώσω ότι το Στρατηγικό Σχέδιο 2014 - 2016 του Υπουργείου Εσωτερικών θα δημοσιοποιηθεί και θα αναρτηθεί στην Ιστοσελίδα του Υπουργείου, από σήμερα.

----------------------