23/12/13

Υπογραφή των συμβάσεων ανάθεσης των έργων που υλοποιούνται μέσω του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, Άξονα Προτεραιότητας 4: LEADER




Υπογράφηκαν σήμερα Δευτέρα 23 Δεκέμβρη 2013 στην αίθουσα του κοινοτικού Συμβουλίου Σκαρίνου  οι Συμβάσεις ανάθεσης πέντε σημαντικών αναπτυξιακών έργων που θα υλοποιηθούν στην επαρχία Λάρνακας μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, Άξονα Προτεραιότητας 4: LEADER.

Τα συμβόλαια υπέγραψε ο αν. Έπαρχος Λάρνακας κ. Οδυσσέας Χατζηστεφάνου και οι εκπρόσωποι των πέντε εργοληπτικών εταιρειών που επιλέγηκαν μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων.
Η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας σε μια δύσκολη συγκυρία πέτυχε να συμπεριλάβει πέντε έργα στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Leader, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας και τις οικείες  κοινότητες. H συνολική δαπάνη για την εκτέλεση των έργων αυτών θα ανέλθει στο €1,729.706, συμβάλλοντας έτσι, στην προσπάθεια για ώθηση της οικονομικής δραστηριότητας, ειδικότερα δε του κατασκευαστικού τομέα που βρίσκεται σε τέλμα, καθώς και  στην αναπτυξιακή προοπτική των πέντε κοινοτήτων.
Στις Αγγλισίδες υλοποιείται ένα όραμα του κοινοτικού συμβουλίου και των κατοίκων. Πλάι στην αιωνόβια ελιά, σύμβολο της κοινότητας που περηφανεύεται να διεκδικεί τα πρωτεία  στην ελαιοκαλλιέργεια, θα κατασκευαστεί το μουσείο της Ελιάς. Πρόκειται για ένα έργο που αναμένεται να προσελκύσει ξένους και ντόπιους επισκέπτες, μαθητές και κάθε ενδιαφερόμενο όπου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να γευτούν τα τοπικά ελαιοκομικά προϊόντα και να θαυμάσουν την αιωνόβια ελιά και άλλα σημαντικά εκθέματα για το ιερό δέντρο. Το ποσό της σύμβασης του έργου ανέρχεται στα €147,256
Στον Άγιο Θεόδωρο θα κατασκευαστεί παιδικό πάρκο στην ακτή του χωριού, δίπλα από τη θάλασσα, όπου δημιουργώντας τις πρώτες υποδομές το κοινοτικό συμβούλιο προσβλέπει σε ουσιαστική αξιοποίηση της ευρύτερης παραλιακής του περιοχής. Το έργο κατακυρώθηκε στα €96,491.65.
Στον Κόρνο, θα υλοποιηθεί η πρώτη φάση ανάπλασης του πυρήνα, με τη διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας του χωριού και των παράπλευρων δρόμων. Το έργο αναμένεται ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη του  χαρακτήρα μιας κοινότητας με πλούσια λαϊκή παράδοση, κυρίως δε στην αγγειοπλαστική, προσελκύοντας  το ενδιαφέρον ντόπιων και ξένων επισκεπτών ενώ αναμένεται ότι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα €695,788.
Στη Μοσφιλωτή, μια μεγάλη κοινότητα στην ενδοχώρα της επαρχίας, σε κομβικό γεωγραφικά σημείο η οποία αναπτύσσεται δυναμικά  εγκρίθηκε η ανέγερση Πολυκέντρου Νεότητας  με δαπάνη €346,480.80. Ένα έργο το οποίο θα δώσει την ευκαιρία στο κοινοτικό συμβούλιο να προσφέρει στη νεολαία του χωριού την κατάλληλη στέγη για πολλαπλή δημιουργική ενασχόληση σε όλα τα επίπεδα και τομείς του πολιτισμού, της παράδοσης, και της επιμόρφωσης.
Τέλος, στη Σκαρίνου θα γίνει η πρώτη φάση ανάπλασης και εξωραϊσμού  του ανοικτού χώρου των κοινοτικών κτιρίων που μας φιλοξενούν σήμερα και η κατασκευή χώρου στάθμευσης. Με το έργο συμπληρώνεται σε μεγάλο βαθμό μια σημαντική παρέμβαση στον πυρήνα του χωριού, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για περαιτέρω αγροτουριστική ανάπτυξη, αφού ήδη λειτουργούν με επιτυχία ψηλής ποιότητας αγροτουριστικές μονάδες. Το κόστος της σύμβασης του έργου ανέρχεται στις €179,836.75.


23 Δεκέμβρη 2013

ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΑΡΝΑΚΑΣ