23/12/13

Ομιλία του Αν. Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κ. Νικολαΐδη για το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης 2014 – 2016



Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Νικολαΐδης απηύθυνε σήμερα την ακόλουθη ομιλία στη συνέντευξη τύπου για την Παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης 2014 – 2016 του Υπουργείου Εσωτερικών:



«Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρουσιάζω, σήμερα, το πρώτο Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, που εκπόνησε ο Τομέας Στρατηγικής και Σύνθεσης του Υπουργείου, και καλύπτει την περίοδο 2014 – 2016.

Στη σύγχρονη εποχή, η γνώση και η επιστήμη, αποτελούν το κομβικό εφέδρανο, πάνω στο οποίο βασίζεται η επιτυχία κάθε οργανισμού. Εξάλλου, η  Συνθήκη της Λισαβόνας, καθιέρωσε τη διά βίου μάθηση, καθώς όλες οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η γνώση αποτελεί τη βασική συνιστώσα για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη κάθε χώρας.

Συχνά, γίνεται λόγος για την ανάγκη εκσυγχρονισμού, ανανέωσης, αναμόρφωσης και εναρμόνισης με τα Ευρωπαϊκά δρώμενα. Πρέπει να δώσουμε σημαντικό περιεχόμενο στους όρους αυτούς, με διάφορους τρόπους. Από τις 27 Νοεμβρίου 2013, ιδρύσαμε τον Τομέα Στρατηγικής και Σύνθεσης για να αναλάβει τον κεντρικό σχεδιασμό του Υπουργείου Εσωτερικών, που είναι μια τεράστια Δημόσια Διοίκηση, με πολυθεματική δράση και πολυεπίπεδο αντίκτυπο στην κοινωνία και στον πολίτη ειδικότερα.

Κατά τα πρότυπα σύγχρονων Ευρωπαϊκών – και όχι μόνο – διοικήσεων, έχουμε διαμορφώσει, μέσα από τη συμμετοχική διοίκηση, ένα σύγχρονο όραμα και μια αποστολή, η επίτευξη των οποίων απαιτεί συνεκτική και συγκροτημένη δράση στα πλαίσια συγκεκριμένων θεμελιωδών αρχών και αξιών.

Κανένας σύγχρονος οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργεί με επιτυχία, όταν η δράση του αφήνεται στον παράγοντα τύχη.

Το Στρατηγικό Σχέδιο 2014 – 2016, καταγράφει τις στρατηγικές επιδιώξεις μας για την επόμενη τριετία, όπου καθίσταται πλέον ξεκάθαρο ότι η στρατηγική μας προσέγγιση είναι απολύτως πολιτο-κεντρική. «Το Υπουργείο Εσωτερικών στην υπηρεσία του πολίτη», είναι ο πρώτος και κύριος άξονας προτεραιότητας του πρώτου στρατηγικού μας σχεδίου. Ο Πολίτης τίθεται στο επίκεντρο και όλοι οι διαθέσιμοι πόροι μας επιστρατεύονται για την καλύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτησή του.

Μια σύγχρονη, αποτελεσματική, αποδοτική και ανοικτή δημόσια διακυβέρνηση, βασίζει τη δράση της σε θεμελιώδεις αρχές και αξίες, όπως η ισονομία, η ακεραιότητα και η διαφάνεια. Για το σκοπό αυτό, επειδή θέλουμε να εννοούμε αυτά που διακηρύττουμε, έχουμε πέραν του Τομέα Στρατηγικής και Σύνθεσης, ιδρύσει σε επίπεδο Υπουργείου ένα Γραφείο Εσωτερικού Ελέγχου, ακριβώς για να ελέγχει την εφαρμογή της πορείας του σχεδιασμού του Υπουργείου.

Έχουμε υιοθετήσει και θέσει σε άμεση λειτουργία, συστήματα λογοδοσίας σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων του Υπουργείου. Η στρατηγική μας θα αναπτύσσεται και θα υλοποιείται μέσω των Ετήσιων Σχεδίων Δράσης - στην ετοιμασία των οποίων θα συμμετέχει όλο το προσωπικό – ενώ θα ελέγχεται κάθε τρεις μήνες μέσω των Εκθέσεων Προόδου.

Ως ακροτελεύτια πρότασή μου, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν σκληρά και συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια, ιδιαίτερα δε τον Τομέα Στρατηγικής και Σύνθεσης, που μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ολοκλήρωσε αυτό το δύσκολο έργο. Θέλω να δηλώσω, επίσης, ότι το έργο του Υπουργείου Εσωτερικών θα επιτευχθεί μέσω της συμμετοχής όλων ανεξαιρέτως των υπαλλήλων, οι οποίοι δικαιούνται να αισθάνονται υπερήφανοι που ανήκουν στις τάξεις ενός τόσο σημαντικού Υπουργείου.»

------------------------
23/12/2013