9/12/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φ. Φωτίου κατά την τελετή απονομής των μαύρων μπερέ στους νέους οπλίτες της 2013Β’ ΕΣΣΟ



Με ιδιαίτερα αισθήματα χαράς, βρισκόμαστε σήμερα στο Στρατόπεδο «Στέλιου Στυλιανίδη», για να απονείμουμε τα ένδοξα μαύρα μπερέ, στους νέους τεθωρακισμένους οπλίτες της 2013Β’ ΕΣΣΟ. Η λήξη της επίπονης εκπαίδευσής σας και η σοβαρή προσπάθεια που καταβλήθηκε από όλους σας για διάστημα πέραν των τεσσάρων μηνών, επιστεγάζεται με τη σημερινή τελετή.  



Απευθυνόμενος σ’ εσάς, στο νέο αίμα των Τεθωρακισμένων, επιθυμώ να σας συγχαρώ θερμά για την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαίδευσης σας. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στον Διοικητή της 20ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας και στους εκπαιδευτές Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς, οι οποίοι με σοβαρότητα, όρεξη και άριστο επαγγελματισμό, περιέβαλαν τους νέους οπλίτες μας και τους μετέτρεψαν σε έτοιμους μαχητές και ικανούς αρματιστές.

Νέοι οπλίτες των Τεθωρακισμένων,

Εσείς γίνεστε σήμερα συνεχιστές της λαμπρής παράδοσης του όπλου σας, η οποία ξεκινά από τα βάθη της αρχαιότητας. Τα άρματα μάχης αποτελούν σήμερα ένα αποφασιστικό παράγοντα στο πεδίο της μάχης, με τον ίδιο τρόπο που σε παλαιότερες εποχές το ιππικό έκανε τη διαφορά.

Επιλέξατε την προσφορά στην πατρίδα, κλείνοντας τ’ αυτιά στις φωνές της φυγοστρατίας. Η ένταξή σας στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς και εν προκειμένω στις Δυνάμεις των Τεθωρακισμένων, πρέπει να σας γεμίζει υπερηφάνεια και ενθουσιασμό. Ο τόπος μας, ειδικότερα στις δύσκολες μέρες που διάγουμε, έχει ανάγκη από νέους σαν εσάς, συνειδητοποιημένους, σοβαρούς και αυτοκυριαρχημένους, με μαχητικό πνεύμα και αγνά αισθήματα αγάπης για την πατρίδα.
Οι οικογένειες, οι φίλοι και ολόκληρη η κυπριακή Πολιτεία, αισθάνονται υπερηφάνεια για την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαίδευσής σας. Όλοι μας, σας καμαρώνουμε γιατί με την επιλογή σας, βαδίζετε στον δύσβατο δρόμο της προσφοράς και του καθήκοντος. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίπονης προσπάθειάς σας, ήρθατε αντιμέτωποι με δυσκολίες, σωματικές και ψυχικές. Κατορθώσατε να αντεπεξέλθετε επιτυχώς αυτής της δοκιμασίας, υπερβαίνοντας στις πλείστες των περιπτώσεων, τα όρια των δυνάμεων που πιστεύατε ότι διαθέτατε μέχρι σήμερα.

Με την ένταξή σας στις δυνάμεις των Τεθωρακισμένων, αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σας. Δεν θα είναι ένας εύκολος δρόμος. Άλλωστε οι επιλογές σας αποδεικνύουν ότι δεν είσαστε φτιαγμένοι για τα εύκολα και τα εφήμερα. Μέλημά σας, πρέπει να γίνει η υπεράσπιση της πατρίδας μας και η συνέχιση της ένδοξης ιστορίας του όπλου σας.

Κυρίες και κύριοι,

Αυτό το χρονικό διάστημα βρίσκει την Εθνική Φρουρά σε διαδικασία αναδιοργάνωσης. Ο εκσυγχρονισμός, ακολουθεί και στηρίζεται στα πρότυπα των σύγχρονων ευρωπαϊκών στρατιωτικών δομών. Προσαρμόζοντας τη σύνθεση και τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων στις σύγχρονες απαιτήσεις, προσδοκούμε στη δημιουργία ενός αποδοτικού και ικανού στρατεύματος. Ικανών Ενόπλων Δυνάμεων, έτοιμων να αντιμετωπίσουν τις όποιες προκλήσεις, οι οποίες δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό κλιμακώνονται επικίνδυνα από πλευράς Τουρκίας.

Κινούμαστε αντίθετα με το κλίμα της περιόδου που διανύουμε, η οποία βρίσκει την πατρίδα μας αντιμέτωπη με σωρεία οικονομικών δυσκολιών και εργαζόμαστε σκληρά για επίτευξη ευημερίας και προόδου για το λαό μας. Η οικονομική ανέχεια δεν πρέπει να αφήνεται να διαβρώνει τις αξίες και τις αρχές μας. Ενώνουμε δυνάμεις και σε πλαίσια ομοψυχίας και σύμπνοιας, θέτουμε υψηλούς στόχους, για ένα μέλλον που αξίζει στα παιδιά μας.


Αγαπητοί γονείς,

Με την ευκαιρία που μου δίνεται, θα ήθελα να σας συγχαρώ για την επιτυχία των παιδιών σας και να σας ευχαριστήσω γιατί μαζί τους, καταβάλατε και εσείς μεγάλες θυσίες και προσπάθειες. Η ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους, οφείλεται πρωτίστως και στη δική σας στήριξη. Είναι πασιφανές ότι, για να ενταχθούν αρμονικά στις τάξεις της Εθνικής μας Φρουράς και να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον, μεγάλο ρόλο διαδραμάτισε η παιδεία, η στήριξη και οι αξίες με τις οποίες τα μεγαλώσατε. Ιδανικά άκρως απαραίτητα, για να θεωρούν την υπηρεσία προς την πατρίδα, χρέος και τιμή.

 Νεαροί Μαυροσκούφηδες,

Η σημερινή μέρα είναι μια γιορτή για εσάς. Καμαρώστε το μπερέ που φοράτε και αφοσιωθείτε στην αποστολή σας, κάνοντας υπερήφανους τους γονείς και τους φίλους σας. Σας συγχαίρω και πάλι για την επιτυχία σας και εύχομαι στον καθένα σας ξεχωριστά, υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και καλό υπόλοιπο θητείας. Η Πολιτεία, είναι βέβαιη ότι θα φανείτε αντάξιοι των προσδοκιών μας.   

_____________