8/11/13

Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με αντιπροσωπεία της ΟΗΟ-ΣΕΚ για θέματα προσωπικού των Δήμων


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος συναντήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Εσωτερικών, με αντιπροσωπεία της ΟΗΟ-ΣΕΚ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της ΣΕΚ κ. Νίκο Μωυσέως, για συζήτηση θεμάτων που αφορούν το προσωπικό των Δήμων.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:

«Συζητήσαμε με την αντιπροσωπεία της ΣΕΚ θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους στους Δήμους. Η ΣΕΚ έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, ‘νούσιμη και προκομμένη’, η οποία συνίσταται στο εξής: τα ποσά που προϋπολογίζουμε για τους Δήμους, που είναι ήδη μειωμένα, να μεσολαβήσει το Υπουργείο Εσωτερικών έτσι ώστε να διαμοιραστούν κατά τρόπο που να ικανοποιούμε εκείνους τους Δήμους που κινδυνεύουν ή που έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα, να πάρουν περισσότερα χρήματα από άλλους Δήμους που δεν κινδυνεύουν ή που δεν έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα.

Το δεύτερο θέμα που έθεσε η Συντεχνία, είναι να καταβάλει το Υπουργείο μια προσπάθεια συντονισμού - σε συνεννόηση πάντα με τους Δήμους – ώστε κάποιες εκδηλώσεις ή δραστηριότητες των Δήμων να γίνουν με ένα τρόπο που να υπάρξουν εξοικονομήσεις, συνέργειες.

Εν πάση περιπτώσει, η ΣΕΚ εισηγείται αυτά τα χρήματα, με τη συνεργασία όλων, να διαμοιραστούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος των Δήμων αλλά και του προσωπικού.

Επαναλαμβάνω, ακούω την πρόταση της ΣΕΚ σαν μια πρόταση ‘νούσιμη’, ‘προκομμένη’, ιδεατή, αλλά το πρόβλημα είναι πώς υλοποιείται. Θα επιχειρήσω, θα προσπαθήσω, με την Ένωση Δήμων, εκεί και όπου μπορούμε να υλοποιήσουμε την πρόταση».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Ήταν μια πολύ σημαντική συνάντηση, γιατί προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα θέμα που έχει επιπτώσεις στην απασχόληση χιλιάδων εργαζομένων στους Δήμους, όπου εργοδοτούνται σήμερα περίπου 3.000 άτομα.

Μετά τη νέα μείωση της κρατικής χορηγίας προς τους Δήμους, έχουμε ανησυχήσει σε σχέση με τη συνέχιση της απασχόλησης και τη διατήρηση των όρων απασχόλησης των εργαζομένων.

Έχουμε καταλήξει σε μια συγκεκριμένη εισήγηση προς τον κ. Υπουργό και την έχει εξηγήσει ο ίδιος πάρα πολύ καλά. Η ουσία του θέματος είναι, με τα σημερινά οικονομικά μέσα, να συνεργαστούμε όλες οι πλευρές και να διαχειριστούμε αυτά τα χρήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για να αποφύγουμε νέες απολύσεις και να μην οδηγηθούν έτσι εργαζόμενοι στην ανεργία.

Οι θέσεις μας είναι κατανοητές από τον κ. Υπουργό και χαιρόμαστε γιατί τις αντιμετώπισε θετικά. Θα συνεχίσουμε τον διάλογό μας και με τους Δημάρχους, με στόχο να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση για να βοηθήσουμε όλες τις πλευρές».