8/11/13

Ο Υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης είχε συνάντηση σήμερα, στο Υπουργείο Οικονομικών, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες κ. Michel Barnier, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Οικονομικών είπε: «Είναι με χαρά που είχαμε σήμερα την ευκαιρία της συνάντησης με τον Επίτροπο Barnier. Μια από τις ηγετικές πολιτικές προσωπικότητες στον ευρωπαϊκό χώρο, με ένα τομέα αρμοδιότητας ιδιαίτερα σημαντικό. Η επίσκεψη του Επιτρόπου συμπίπτει με την επιτυχή αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε χθες εκ μέρους της Τρόικας. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αλλά και να ενημερώσω τον Επίτροπο για την πρόοδο σε σχέση με την υλοποίηση του προγράμματος και ευρύτερα για τη σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας, του τραπεζικού συστήματος και την επάνοδο σε ρυθμούς ανάκαμψης και ανάπτυξης».
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε, μέσω διερμηνέα, τα ακόλουθα: «Είμαι πάρα πολύ ευτυχής που βρίσκομαι στην Κύπρο. Έχω έρθει στην Κύπρο και παλαιότερα ως Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Επίσης είχα έρθει στην Κύπρο ως Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την περιφερειακή πολιτική, πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Σήμερα το πρωί είχα μια μακρά και πάρα πολύ φιλική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη. Είχα τώρα τη μεγάλη τιμή και χαρά να συναντηθώ με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος τυγχάνει αναγνώρισης και σεβασμού στο πλαίσιο των Υπουργών Οικονομικών των ΕΕ.
Αυτό που έχει γίνει σαφές και εμφανές στο πλαίσιο της ΕΕ τα τελευταία πέντε χρόνια είναι ότι το πρόβλημα μιας χώρας γίνεται γρήγορα πρόβλημα όλων. Βεβαίως δεν βρίσκομαι εδώ για να δώσω μαθήματα. Αντίθετα έχουμε μια κοινή ευθύνη προκειμένου να ανταποκριθούμε και να πάρουμε κοινά μαθήματα για το πώς μπορούμε να εξέλθουμε της κρίσης. Και αυτό είναι που κάνει η Κυβέρνηση της Κύπρου και ιδιαίτερα ο Υπουργός Οικονομικών, με μεγάλη αποφασιστικότητα και βούληση.
Η επίσκεψη μου σήμερα λαμβάνει χώρα την επομένη της αξιολόγησης της Τρόικας. Αυτό το οποίο σαφώς δείχνει η έκθεση της Τρόικας, και αντικειμενικά, είναι ότι υπάρχει ανταπόκριση στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Προσωπικά θεωρώ ότι αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό όσον αφορά την Τρόικα, αλλά είναι περισσότερο σημαντικό όσον αφορά τον κυπριακό λαό, από τον οποίο έχουμε απαιτήσει να καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να βοηθήσει στην ανάκαμψη και την επανόρθωση προβλημάτων τα οποία είναι πάρα πολύ παλιά.
Είναι σημαντικό να λεχθεί ότι οι προσπάθειες, οι οποίες έχουν καταβληθεί από τον κυπριακό λαό έχουν φέρει αποτελέσματα. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτό να το λέμε. Και βεβαίως, η χρηματοπιστωτική και οικονομική σταθερότητα, οι προσπάθειες οι οποίες καταβάλλονται από την κυπριακή Κυβέρνηση, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση δεν είναι αυτοσκοπός, σκοπός είναι η επάνοδος στην ανάπτυξη. Δεν είναι δηλαδή το τέλος του δρόμου η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Όμως, από την άλλη δεν μπορεί κανείς να δημιουργήσει ανάπτυξη αν δεν υπάρχει χρηματοπιστωτική σταθερότητα και νέες θέσεις εργασίας. Και αυτό είναι που προσπαθούμε να πετύχουμε μαζί, και ιδιαίτερα μαζί με τον κυπριακό λαό. Και το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι, με την ευρωπαϊκή βοήθεια, να επανορθώσουμε, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και τη δυνατότητα για ανάπτυξη και ιδιαίτερα να μειώσουμε το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων.
Στη συνέχεια ο κ. Barnier απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε: «Όπως είχα πει και προηγουμένως ήμουν Επίτροπος υπεύθυνος για την Περιφερειακή Πολιτική. Έχουμε ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας για τα επτά χρόνια, της τάξης του €1 δις, και επίσης θα προσθέσουμε €200 εκ. Αυτά είναι καθαρά, αν θέλετε, χρήματα, δεν είναι δάνεια, για τη στήριξη προγραμμάτων και επενδύσεων εδώ στην Κύπρο. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό – και είναι επιλογή των κυπριακών Αρχών – προκειμένου αυτά τα κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία να επενδυθούν για την ανάπτυξη μικρών επιχειρήσεων, για την εκπαίδευση, για την παιδεία και για την έρευνα. Σε αυτή την πάρα πολύ δύσκολη και σοβαρή κρίση, την οποία έχει περάσει και περνάει η Κύπρος, δεν είστε μόνοι σας. Και αυτή είναι η ουσία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ».
Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις ιδιωτικών οργανισμών ο κ. Barnier είπε: «Το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων στους τρεις σημαντικούς τομείς, δηλαδή στους τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και των λιμένων, αποτελεί τμήμα του προγράμματος αποκατάστασης. Η Κύπρος, βέβαια, δεν είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ όπου υπάρχουν ιδιωτικοποιήσεις. Και στη χώρα μου, τη Γαλλία, οι εν λόγω τομείς έχουν ιδιωτικοποιηθεί. Είμαστε στη διάθεση της Κύπρου για να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση των ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να συνδράμουμε τους Κυπρίους».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ Barnier ανέφερε: «Σας ευχαριστώ πολύ για το ερώτημα σας και αντιλαμβάνομαι την ευαισθησία αυτού του ερωτήματος. Βεβαίως υπάρχουν και άλλες χώρες όπου οικογένειες - είτε επειδή βρίσκονται σε ανεργία είτε επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους - βρίσκονται στην ίδια κατάσταση όπως και εδώ στην Κύπρο. Βεβαίως δεν θα ήθελα εγώ να υπεισέλθω σε θέματα που αφορούν τον Υπουργό Οικονομικών και σε θέματα που αφορούν την Κύπρο. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν κάποια μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να ληφθούν. Εγώ δεν μπορώ να παρέμβω σε αυτό το θέμα. Αυτό το οποίο γνωρίζω μετά βεβαιότητας είναι ότι αν δεν καταφέρουμε να έχουμε τη χρηματοπιστωτική, οικονομική σταθερότητα αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για όλους. Το κλειδί βρίσκεται στο ότι θα πρέπει να επανέλθει η ανάπτυξη και ότι η κυπριακή οικονομία θα πρέπει να ξανά-ξεκινήσει να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Για ακόμη μια φορά επαναλαμβάνω ότι η Κύπρος ακολουθεί τον ορθό δρόμο».
Σε ερώτηση για τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων και ότι αυτή ενδεχομένως να φέρει κάποια ιδιωτικά μονοπώλια αντί των κρατικών μονοπωλίων που υπάρχουν σήμερα, ο κ. Barnier απάντησε: «Αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες μέσα από τις οποίες η Κυβέρνηση θα αποφασίσει να προβεί σε αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις».
Σε ερώτηση αν θα μπορούσε η ΕΕ να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στη σταθεροποίηση του κυπριακού τραπεζικού τομέα και σε σχόλιο ότι υπάρχει πρόταση από εμπειρογνώμονες να αρθούν οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων στο εξωτερικό με εγγυήσεις της ΕΕ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε: «Βεβαίως ως Επίτροπος της Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ επιθυμώ η κατάσταση να επιτρέψει την άρση των περιορισμών όσον αφορά στην ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων. Η κατάσταση, όμως, ήταν τόσο σοβαρή που υποχρέωνε αυτόν τον έστω και προσωρινό περιορισμό της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων. Συμφωνώ με τη ρύθμιση του βήμα με βήμα (step by step) για άρση των περιορισμών στη διακίνηση των κεφαλαίων. Είναι προς όφελος του κυπριακού λαού αυτά τα μέτρα να λαμβάνονται προκειμένου σιγά-σιγά να επανέλθει στην ανάπτυξη, και βεβαίως θα τα παρακολουθώ στενά όλα αυτά, προς το συμφέρον της Κύπρου και του κυπριακού λαού.