8/11/13

Κοινή συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Οικονομικών, του Προέδρου και Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Κοινή συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Οικονομικών, του Προέδρου
και Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων


Κοινή συνέντευξη τύπου παρεχώρησαν σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χάρης Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Βέρνερ Χόγιερ και ο Αντιπρόεδρος της Τράπεζας κ. Μίχαϊ Τανασέσκου.

Κατά τη συνέντευξη ανακοινώθηκε το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που ενέκρινε για την Κύπρο Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με στόχο τη στήριξη της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου με ένα ποσό ύψους €150 εκ.

Το νέο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο θα παρέχει στήριξη στις εμπορικές συναλλαγές των κυπριακών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι στα μέσα Νοεμβρίου το Συμβούλιο της Τράπεζας θα εγκρίνει ένα Επιχειρηματικό Σχέδιο, μέσω του οποίου ένα ποσό της τάξης των €100 εκατ. για χρηματοδότηση κυρίως των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ).
Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως και τα δύο αυτά προγράμματα απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα και επανέλαβε την δεδηλωμένη πρόθεση της Κυβέρνησης να αξιοποιήσει κάθε χρηματοοικονομικό εργαλείο που προσφέρεται από την ΕΤΕπ προκειμένου να δώσει πηγές χρηματοδότησης στους τομείς όπου υπάρχει η μεγαλύτερη δυσκολία.

«Ξέρουμε πως είναι ο ιδιωτικός τομέας που έχει πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, ξέρουμε πως οι προοπτικές δημιουργίας θέσεων εργασίας και ανάκαμψης θα προέλθουν από τον ιδιωτικό τομέα», είπε, για να προσθέσει ότι «είναι ακριβώς για αυτό τον λόγο που η συνεργασία μας με την ΕΤΕπ στοχεύει προς τον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα προς τις ΜΜΕ, ούτως ώστε να μπορέσουν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε να έχουν πρόσβαση και σε φθηνότερο δανεισμό, αλλά και σε δυνατότητες πρόσβασης σε χρηματοοικονομικά εργαλεία τα οποία θα τους επιτρέψουν να λειτουργήσουν και να αναπτυχθούν, και αυτό αποτελεί βεβαίως αναπόσπαστο κομμάτι της κυβερνητικής πολιτικής» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Χόγιερ τόνισε ότι η ΕΤΕπ αυξάνει τη δραστηριότητά της στην Κύπρο, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχει άλλη χώρα στην ΕΕ όπου η έκθεση της ΕΤΕπ ως προς το ΑΕΠ είναι μεγαλύτερη από την Κύπρο.

«Η ΕΤΕπ θα είναι εδώ. Γνωρίζουμε τα δεινά του κυπριακού λαού και γνωρίζουμε ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν στις αρχές του 2013 είναι αρκετά επώδυνες για τον κυπριακό λαό και έτσι είναι απαραίτητο υπάρξει κάποια προοπτική για το μέλλον. Αυτό σημαίνει με χρηματοδότηση να βοηθήσουμε, επενδύσεις που παράγουν θέσεις εργασίας και επενδύσεις που στη συνέχεια μπορούν να προσφέρουν βοήθεια για την εξασφάλιση του μέλλοντος της χώρας αυτής», είπε.

Χρηματοδότηση Εξωτερικού Εμπορίου

Με το εργαλείο αυτό, η ΕΤΕπ στοχεύει να μετριάσει τους κινδύνους συναλλαγής και τους συστημικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ξένες τράπεζες οι οποίες ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη εμπορικών ροών με την Κύπρο και να προωθήσει μια ανάκαμψη στηριζόμενη στις εξαγωγές με βασικό κινητήριο μοχλό της Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Έτσι, η ΕΤΕπ θα παρέχει εγγυήσεις σε εμπορικές τράπεζες για πράξεις χρηματοδότησης εμπορικών συναλλαγών, ενώ αναμένεται ότι οι εγγυήσεις αυτές θα στηρίζουν ένα όγκο συναλλαγών της τάξης των €300 με €450 εκατ. ετησίως.

Επιχειρηματικό Σχέδιο

Εξάλλου, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Τανασέσκου είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα το Συμβούλιο της ΕΤΕπ αναμένεται να εγκρίνει το Επιχειρηματικό Σχέδιο με κονδύλια ύψους €100 εκατ. τα οποία θα διοχετευτούν απευθείας για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι η συνολική στήριξη της Τράπεζας προς την Κύπρο θα ανέλθει στα €250 εκατ.
Μετά την έγκρισή του, το Σχέδιο αυτό, που αντικαθιστά την παλαιότερη ιδέα του Εγγυοδοτικού Μηχανισμού, αναμένεται να υπογραφεί στα μέσα Δεκεμβρίου. Στο σχέδιο, αναμένεται να προστεθεί και η συνεισφορά των τραπεζών με άλλα €100 εκατομμύρια, ανεβάζοντας τα συνολικά κεφάλαια που θα διατεθούν στα €200 εκατ.

«Δεν είναι σύμπτωση το ότι σήμερα βρίσκεται στην Κύπρο και ο Επίτροπος Μπαρνιέ. Είναι μια ευρωπαϊκή δέσμευση προς την Κύπρο. Η Ευρώπη είναι εδώ μαζί με την Κύπρο για να μπορέσει (η χώρα) να έχει μια γρήγορη ανάκαμψη από αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές», είπε ο κ. Τανασέσκου.


-------------------------