8/11/13

Ομιλία του Υπουργού Άμυνας κ. Φ. Φωτίου σε Χοροεσπερίδα του Αθλητικού Πολιτιστικού Ομίλου Λάρνακας «Πετράκη Κυπριανού»

Ομιλία του Υπουργού Άμυνας κ. Φ. Φωτίου σε Χοροεσπερίδα του Αθλητικού Πολιτιστικού Ομίλου Λάρνακας «Πετράκη Κυπριανού»


Είναι με ιδιαίτερα αισθήματα τιμής και χαράς, που παρευρίσκομαι σήμερα στην πρώτη χοροεσπερίδα που διοργανώνει ο νεοσύστατος Όμιλός σας. Με μεγάλη ικανοποίηση, χαιρετίζω την πρωτοβουλία δημιουργίας ενός σωματείου, το οποίο θα διατηρήσει για πάντα στη μνήμη μας το όνομα του ήρωα Πετράκη Κυπριανού, θα προσφέρει στα κοινά της πόλης της Λάρνακας και θα ψυχαγωγεί μέσα από υγιείς τρόπους τη νεολαία μας.

Παρόμοιες εκδηλώσεις, αποτελούν απόδειξη της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται από οργανωμένους φορείς σε τοπικό επίπεδο, για προβολή και διατήρηση της λαϊκής μας παράδοσης και ενδυνάμωση των συνεκτικών δεσμών της κοινωνίας.

Παράλληλα, προωθούν τις πανάρχαιες και διαχρονικές ελληνικές αρετές, όπως μας τις κληροδότησαν αλώβητες οι αγνοί ήρωες των αγώνων του λαού μας, για ελευθερία και δικαίωση. Όπως μας τις μετέφερε ο Πετράκης Κυπριανού, του οποίου το τιμημένο όνομα κοσμεί το σωματείο σας. Καθαγνισμένος και καθοδηγούμενος από τα πρότυπα του Ελληνισμού, δεν είχε άλλη επιλογή, από την αυτόβουλη προσφορά στον αγώνα για αποτίναξη του αποικιοκρατικού ζυγού. Ο δαφνοστεφανωμένος θάνατός του, παραδίδει μαθήματα πατριωτικής αγάπης και εκπέμπει διδάγματα ηρωισμού και αυταπάρνησης.

Σήμερα, αναντίλεκτα, οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας και η ζωή στα μεγάλα αστικά κέντρα, προωθούν την αποξένωση και την αποκοπή από τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Η ανθρώπινη ψυχική ανάγκη συμβίωσης και συναναστροφής, επιβάλλει την κοινωνική συνεύρεση και τη χαλάρωση. Απαιτεί στιγμές ξεγνοιασιάς, όπως αυτές που μας προσφέρει απλόχερα η αποψινή εκδήλωση.

Οι οικονομικές δυσκολίες που ταλανίζουν τον τόπο μας, δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο στο όραμα και στην πίστη που διακατέχει τον λαό μας, για ανάκαμψη και πρόοδο. Διέξοδοι στα προβλήματα υπάρχουν, φτάνει να υπάρχει έντονη θέληση, πίστη και κατάλληλη πολυεπίπεδη οργάνωση. Η πεποίθηση ότι, μπορούμε να ανασηκώσουμε το όποιο βάρος, μέσα από συλλογικότητα και ομοψυχία.

Οι κοινές προσπάθειες, βρίσκουν απόλυτη εφαρμογή και στο επίπεδο της τοπικής κοινωνίας. Τα σωματεία και οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στους δήμους και στις κοινότητές μας, μέσα από σκληρή δουλειά, ενδυναμώνουν την συνύπαρξη και αλληλοστήριξη των πολιτών και αναπτερώνουν τις ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο. Εφόσον στόχος μας είναι η προοπτική για ανάπτυξη και ευημερία του λαού μας, εφόσον επιθυμούμε ένα λαμπρό μέλλον για τις επερχόμενες γενιές, η λύση έγκειται στη συνεργασία, στη σύμπνοια αλλά και στη διατήρηση του ελληνορθόδοξου ιδεώδους.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, στην προσπάθεια την οποία καταβάλλετε για ενίσχυση της εθνικής μας ταυτότητας, διατήρηση της παράδοσης και προβολή του «ευ αγωνίζεσθε», θα βρείτε υποστηρικτή και αρωγό την κυπριακή πολιτεία. Συγχαίρω θερμά τους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης αλλά και όσους συμμετέχουν με κάθε τρόπο στο εορταστικό πρόγραμμα.

-----------------------