8/11/13

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στη σύνοδο του ASEM και της Κοινοπολιτείας


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης αναχωρεί αύριο για την Ινδία, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του AsiaEurope Meeting (ASEM), οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την περίοδο 11-12 Νοεμβρίου στο Νέο Δελχί.


Τις εργασίες του ASEM θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, θέματα οικονομικής συνεργασίας και βιώσιμης ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και της Ασίας, ζητήματα ασφάλειας, με έμφαση στις διεθνείς προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας και αντιμετώπισης των απειλών κυβερνοχώρου καθώς και περιφερειακά θέματα. Ο κ. Υπουργός αναμένεται σε παρέμβασή του να αναπτύξει τις θέσεις τις Κύπρου για θέματα υδατικής, ενεργειακής ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Στο πλαίσιο του ASEM, ο κ. Κασουλίδης θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ινδίας και του Μπαγκλαντές καθώς και τους Υφυπουργούς Εξωτερικών της Μυανμάρ και της Ταϊλάνδης.

Το βράδυ της 12ης Νοεμβρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στη Σρι Λάνκα, όπου θα συμμετάσχει στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Κοινοπολιτείας, που θα πραγματοποιηθεί στο Κολόμπο την περίοδο 13-15 Νοεμβρίου. Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών αποτελεί προπομπό και προπαρασκευή της επικείμενης Συνάντησης Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας που θα ακολουθήσει και στην οποία θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης. Η συνάντηση Υπουργών θα επικεντρωθεί στη συζήτηση και οριστικοποίηση των προσχεδίων κειμένων, διακηρύξεων και ψηφισμάτων, τα οποία θα υιοθετηθούν από τους αρχηγούς κρατών.
Στο περιθώριο της συνάντησης Υπουργών Εξωτερικών, ο κ. Κασουλίδης αναμένεται να πραγματοποιήσει διμερείς επαφές με ομολόγους του και αξιωματούχους διαφόρων κρατών μελών της Κοινοπολιτείας.

-----------------------