14/11/13

Απάντηση του Υπουργείου Υγείας σε δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο






Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα www.sigmalive.com στο οποίο γίνεται αναφορά στη διαδικασία των προσφορών για αγορά αντισηπτικών προϊόντων και σαπουνιού σε υγρή μορφή για συχνό πλύσιμο χεριών, αλλά και στην καταλληλότητα συγκεκριμένου προϊόντος που χρησιμοποιείται στα δημόσια νοσηλευτήρια, το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί να διαβεβαιώσει το κοινό ότι χειρίζεται υπεύθυνα το θέμα αυτό, μέσα στα πλαίσια των νόμων και Κανονισμών και με πρωταρχική έγνοια τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών. 


Για σκοπούς διαφάνειας και αποκατάστασης της αλήθειας, επισημαίνονται τα εξής:
1.    Σύμφωνα με τα υποβληθέντα έγγραφα της προσφοράς και τις τεχνικές προδιαγραφές, το συγκεκριμένο είδος πληρούσε τις ζητούμενες τεχνικές προδιαγραφές των εγγράφων του διαγωνισμού.

2.    Για σκοπούς ανταγωνισμού, στη διαδικασία των προσφορών, δεν ζητήθηκαν συγκεκριμένα συστατικά σχετικά με την σύνθεση του προϊόντος. Ωστόσο, στις  τεχνικές προδιαγραφές ζητήθηκε όπως το προϊόν να μην παρουσιάζει συστηματικές παρενέργειες (systemic side effects), να μην επιδρά σε ζωτικά όργανα του οργανισμού π.χ. θυροειδή αδένα και να είναι απαλλαγμένο  από αλδεΰδες (οι οποίες προκαλούν καρκινογένεση).

3.    Όσον αφορά τις διάφορες κατηγορίες εναντίον της επιτυχούσας εταιρείας σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους όρους των εγγράφων του διαγωνισμού η εν λόγω εταιρεία πληρούσε τα σχετικά κριτήρια και προσκόμισε μεταξύ άλλων τα πιο κάτω:

(α) Πιστοποιητικό Εγγραφής στο Μητρώο Φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ)

(β) Διάφορα Πιστοποιητικά από το Τμήμα Έφορου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, συμπεριλαμβανομένου του Πιστοποιητικού Σύστασης της.

(γ) Συμμόρφωση  με τους «Περί Συσκευασιών και Αποβλήτων Συσκευασιών  Νόμους του 2002 έως 2012» (Αρ.32(1)/2002) και τους σχετικούς κανονισμούς.

(δ) Πιστοποιητικό καταλληλότητας CYS EN ISO 9001:2008 Quality management systems requirements της κατασκευάστριας εταιρείας.

4.    Δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα σχετικά από πού βρήκε το σχετικό δείγμα / συσκευασία η εταιρεία στην οποία γίνεται αναφορά στο δημοσίευμα  τη στιγμή που στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών παραπέμφθηκε μόνο ο πρωτότυπος διοικητικός φάκελος και η πρωτότυπη υποβληθείσα προσφορά.  

5.    Σε ότι αφορά τον έλεγχο που φέρεται σύμφωνα με το δημοσίευμα να διενήργησε η εταιρεία, δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το ποιες μετρήσεις εννοεί και με ποια εξουσιοδότηση το έπραξε. Ο σχετικός έλεγχος, εφόσον κριθεί αναγκαίο, γίνεται πάντα από την αρμόδια αρχή σε συνεργασία με  άλλες κρατικές υπηρεσίες και σύμφωνα με την νομοθεσία και των όρων των εγγράφων του διαγωνισμού για μικροσκοπικό έλεγχο και χημικό έλεγχο.

Εν κατακλείδι, επισημαίνεται ότι τέτοιου είδους δημοσιεύματα, τα οποία σκορπούν αχρείαστο πανικό, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες.

--------------------