14/11/13

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε την Ένωση Δήμων







Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα, στο γραφείο του, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων.



Μετά τη συνάντηση ο κ. Ομήρου προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ως ακολούθως: «Κυρίαρχο θέμα στη συνάντηση ήταν η προοπτική επιβίωσης των Δήμων μετά από απόφαση της Κυβέρνησης να αποκόψει σημαντικό ποσοστό από την κρατική χορηγία. Θέλω να εκφράσω την πλήρη κατανόηση της Βουλής των Αντιπροσώπων στο ότι οι Δήμοι δεν είναι συνήθεις κρατικές Υπηρεσίες γραφειοκρατικού χαρακτήρα. Οι Δήμοι έχουν μια  σημαντική αποστολή, αφού λειτουργούν εδώ και δεκαετίες ως μοχλοί ανάπτυξης  με τα μεγάλα και μικρά έργα τα οποία εκτελούν. Συνεπώς αυτές οι αποφάσεις για δραστικές  αποκοπές, λόγω της οικονομικής κρίσης, θα πρέπει να  λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη αυτό το γεγονός. Διαφορετικά θα έχουμε Δήμους οι οποίοι θα συρρικνώνονται σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητές τους, αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά τη δυνατότητά τους να εκτελέσουν όλα αυτά τα έργα τα οποία εκτελούσαν στο παρελθόν τα οποία δημιουργούν και θέσεις εργασίας και ευρύτερα συμβάλλουν στην ανάπτυξη.

Έχω αναλάβει την υποχρέωση να διαβιβάσω το αίτημα και την αγωνία των Δήμων της Κύπρου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  κι ασφαλώς προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η οποία  χρειάζεται τη συγκατάθεση της Κυβέρνησης για να διαφοροποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο τις πιστώσεις που περιλαμβάνονται στον ετήσιο προϋπολογισμό του κράτους.  Όλοι κατανοούμε τις δυσμενείς συνέπειες της οικονομικής κρίσης και κατανοούμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν εξοικονομήσεις , αλλά θα πρέπει να υπάρχει μια ιεράρχηση. Κυρίως αυτές οι εξοικονομήσεις ή η περίφημη λιτότητα  δεν πρέπει να αφορά τις αναπτυξιακές προοπτικές, διότι αν σκοτώνουμε την ανάπτυξη τελικά οδηγούμε την κυπριακή κοινωνία σε πολύ δύσκολα μονοπάτια».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων κ. Αλέξης Γαλανός από πλευράς του είπε: «Η προσπάθεια που γίνεται για σοβαρή μεταρρύθμιση των Δήμων, η οποία εμπερικλείει τις εξοικονομήσεις, συνεχίζεται και πολλά πράγματα ακόμα πρέπει να γίνουν. Οι σημερινές περικοπές, μετά από περικοπές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια της τάξης του 33% από τη χορηγία, είναι στο 12%,  και αυτό σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός Δήμων δεν θα αντέξει.  Δεν είναι μόνο το οικονομικό κόστος, αλλά και το κοινωνικό κόστος.  Δεν μπορεί οι Δήμοι της Κύπρου, με όσες αδυναμίες κι αν υπάρχουν, να είναι κλοτσοσκούφι της όλης προσπάθειας της οποίας γίνεται για λιτότητα».

----------------------