22/11/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΕΔΟΝ κ. Χάρη Καραμάνο.



Μετά τη συνάντηση, ο κ. Καραμάνος δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο των συναντήσεων μας με διάφορους εμπλεκόμενους φορείς. Έχουμε ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Κυπριακό και κυρίως για τα ζητήματα της άτυπης συνάντησης (μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων τη Δευτέρα),  αλλά και του κοινού ανακοινωθέντος.

Εμείς του δηλώσαμε απερίφραστα ότι σε ό,τι αφορά το ζήτημα της λύσης, αν συνεχιστεί (η επιδίωξη)  διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ στη συγκεκριμένη βάση με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια, τότε είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες από πλευράς του Προέδρου.

Έχουμε επιδώσει ένα 15σέλιδο έγγραφο με όλες τις δικές μας προτάσεις, από 16 θεματικές ενότητες, για τα ζητήματα νεολαίας, παιδείας, νέων εργαζόμενων και ανεργίας. Μας διαβεβαίωσε ότι αυτές οι προτάσεις θα μελετηθούν.

Εκφράσαμε την αντίθεση μας για την πορεία του Μνημονίου. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πορεία, είναι μια αδιέξοδη πολιτική που στοχοποιεί τη νέα γενιά και αυξάνει την ανεργία. Οι πολιτικές λιτότητας έχουν αποτύχει. Το έχουμε δηλώσει αυτό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Βλέπουμε αυτή τη στιγμή ότι η ανεργία αυξάνεται. Η νεανική ανεργία έχει αγγίξει το 44% και οι προβλέψεις είναι ότι θα αυξηθεί πέραν του 50%, για αυτό καλέσαμε την Πολιτεία, καλέσαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αφουγκραστεί τις έγνοιες, τις ανησυχίες των νέων και τις δικές μας προτάσεις, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα.

Είναι δύσβατος και πολύ ανηφορικός αυτός ο δρόμος που ακολουθούμε, του Μνημονίου, και καλούμε την ίδια την ΕΕ να αλλάξει ρότα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πολιτική αν θέλουμε πραγματικά να φέρουμε την ανάπτυξη και να μην ενοχοποιείται η νέα γενιά εξαθλιώνοντας την και οδηγώντας την στη φτωχοποίηση».

Ερωτηθείς για τις προτάσεις που κατέθεσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Καραμάνος είπε: «Πολύ βασικές προτάσεις αφορούν το ζήτημα της ανεργίας. Έχουμε ζητήσει από τον Πρόεδρο να προχωρήσουν άμεσα προγράμματα στήριξης και κατάρτισης των άνεργων για να μπορέσουμε να δώσουμε στους νέους μέτρα ανακούφισης. Συγκεκριμένα για την ανεργία του έχουμε πει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια κάρτα των άνεργων νέων, για να μπορούν να εξυπηρετούνται δωρεάν από τις δημόσιες συγκοινωνίες, να τους παρέχεται δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη και για άλλα τέτοια ζητήματα που προκύπτουν.

Έχουμε αναφέρει το ζήτημα των μαθητών με την επιβολή κομίστρων. Έχουμε διαφωνήσει με την επιβολή κομίστρων, αυξάνονται οι άποροι και δεν μπορούμε να φορτώνουμε τους μαθητές μας με 200 ευρώ το χρόνο.

Έχουμε, επίσης, αναφέρει το ζήτημα των φοιτητών, για τους οποίους θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω η δημόσια δωρεάν παιδεία. Του έχουμε μεταφέρει τη δική μας ανησυχία για το θέμα της παραφιλολογίας σε ό,τι αφορά τα δίδακτρα και μας είπε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Και από πλευράς των ιδιωτικών Πανεπιστημίων πρέπει να μειωθούν και άλλο τα δίδακτρα, διότι βλέπουμε φοιτητές να τερματίζουν τις σπουδές τους λόγω της υφιστάμενης κατάστασης.

Του αναφέραμε ακόμη το θέμα της εκποίησης περιουσιών. Νεαρά ζευγάρια δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το μεγάλο ζήτημα και εμείς καλέσαμε τον Πρόεδρο με μια νομοθετική ρύθμιση να εξαιρεθεί η πρώτη κατοικία, διότι τα νεαρά ζευγάρια και οι νέοι δεν μπορούν να φορτωθούν άλλο αυτή τη στιγμή τα βάρη της κρίσης και τα εγκλήματα των τραπεζών».
---------------------------