6/11/13

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε σαφές στον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συνομιλίες χάρη των συνομιλιών εάν προηγουμένως δεν υπάρξει κοινό ανακοινωθέν που θα περιλαμβάνει τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού, είπε απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την κατʼ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, στο Προεδρικό Μέγαρο, την οποίαν ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε ενώπιον του κ. Ντάουνερ όλα όσα προβληματίζουν τον ίδιον και την πολιτική ηγεσία, όπως και την ελληνοκυπριακή κοινότητα, ως αποτέλεσμα όσων επισυνέβησαν τις τελευταίες βδομάδες.

Την ίδια ώρα εξέφρασε την ανησυχία του για τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τις προσπάθειες για διαμόρφωση κοινού ανακοινωθέντος.

Ο Πρόεδρος κατέστησε σαφές στον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συνομιλίες χάρη των συνομιλιών εάν προηγουμένως δεν υπάρξει κοινό ανακοινωθέν που θα περιλαμβάνει τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού, όπως αυτές καθορίζονται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Την ίδια στιγμή επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί σε ένα διάλογο που δεν θα έχει καμιά προοπτική κατάληξης».

Ερωτηθείς αν υπήρξε απάντηση από πλευράς του κ. Ντάουνερ σε σχέση με τις συμπεριφορές που επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «ήταν κατ΄ ιδίαν η συνάντηση» και πρόσθεσε ότι δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσεις πως κατά τη συνάντηση θα ξεκαθαρίζονταν πράγματα μια για πάντα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «εκείνο που γνωρίζω ήταν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν πολύ έντονος στις θέσεις του τόσο για τα τελευταία γεγονότα όσο και για τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στην άσκηση αποστολής των καλών τους υπηρεσιών, όπως αυτές συνοψίζονται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις του καθορίζουν επακριβώς την κατʼ ιδίαν συνάντηση, όπως αυτή διεξήχθη.

Ερωτηθείς για το κοινό ανακοινωθέν, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι «ως ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένουμε στη διαμόρφωση κοινού ανακοινωθέντος».

Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να στείλει απεσταλμένο του στον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «αυτά θα τα καθορίσουμε και σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου, και τις επόμενες μέρες θα έχουμε πολύ καιρό να σκεφτούμε όλα αυτά».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Ντάουνερ στις δηλώσεις του ενωρίτερα επικεντρώθηκε στις προσπάθειες για να συμφωνηθεί το κοινό ανακοινωθέν, και ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με τις επαφές που είχε ο κ. Ντάουνερ στην τουρκοκυπριακή κοινότητα πριν μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «γίνονται διαβουλεύσεις. Εμείς επιμένουμε στη διαμόρφωση κοινού ανακοινωθέντος που θα περιλαμβάνει βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού».
Ερωτηθείς αν υπήρξε πρόοδος μέχρι αυτή την ώρα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «δεν μπορεί κανείς να κάνει τέτοια εκτίμηση αυτή τη στιγμή».

Τέλος, ερωτηθείς αν βρισκόμαστε σε ακτίνα συμφωνίας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «ακόμα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις».