8/11/13

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρήστου Στυλιανίδη για τη θετική αξιολόγηση της Τρόικας

Η χθεσινή θετική αξιολόγηση της Τρόικας για την κυπριακή οικονομία είναι ένα ενθαρρυντικό γεγονός για όλο τον κυπριακό λαό.

Μακριά από ωραιοποιήσεις και θριαμβολογίες είναι μια τονωτική ένεση για το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας. Είναι μια ενθάρρυνση για την κοινωνία που υφίσταται καθημερινά τις οδυνηρές προσαρμογές λόγω ατολμίας και αναποφασιστικότητας προηγούμενης περιόδου. Είναι μια θετική ψήφος στην ωριμότητα που επιδεικνύει το σύνολο του κυπριακού λαού.

Σε ό,τι αφορά μεμψιμοιρίες και ισχυρισμούς περί νέου Μνημονίου, επισημαίνω ότι όλα αυτά απλώς αποδεικνύουν απόλυτη έλλειψη άλλης αξιόπιστης πολιτικής πρότασης. Η αναγκαία επικαιροποίηση του Μνημονίου δεν έχει καμία σχέση με νέα μέτρα, αλλά αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο σε αναπροσαρμογή χρονοδιαγραμμάτων.

Ξεκινώντας από τους δημοσιονομικούς στόχους, οι δανειστές μας επικυρώνουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων σε ένα όντως φιλόδοξο και σκληρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο τραπεζικός τομέας δείχνει να κινείται στη σωστή κατεύθυνση της σταθεροποίησης. Οι τράπεζες θεωρήθηκαν από τους αξιολογητές μας επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και σε ακραία σενάρια. Ταυτόχρονα αποκλείστηκε οποιονδήποτε ενδεχόμενο νέου bail in.

Οι δυσκολίες και οι μεγάλες προκλήσεις είναι μπροστά μας. Είναι στο χέρι μας, τις προκλήσεις να τις μετατρέψουμε σε προοπτικές. Να ετοιμάσουμε το έδαφος για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές εντός και εκτός Κύπρου να γίνουν ο μοχλός της ανάπτυξης και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπονται στο Πρόγραμμα θα αποτελέσουν το εργαλείο και το υπόβαθρο για επανασχεδιασμό της οικονομίας, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει ως μηχανισμός προσέλκυσης επενδύσεων και θα οδηγεί σταδιακά στην πλήρη ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας. Η πιστή εφαρμογή του Μνημονίου και η ανάκτηση του κύρους της χώρας έδωσε ήδη δείγματα γραφής στον τραπεζικό τομέα, παράδειγμα η Ελληνική Τράπεζα.

Με στόχο ακριβώς την προσέλκυση επενδύσεων έχουν δρομολογηθεί και βρίσκονται σε εφαρμογή μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές εναντίον της γραφειοκρατίας και επιτάχυνσης των διαδικασιών για νέες επενδύσεις.

Όλα αυτά βέβαια η Κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν μέσα σε ένα κλίμα σταθερότητας και κοινωνικής ευαισθησίας.

Η δρομολόγηση για τη θεσμική ρύθμιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι η απόδειξη ότι η Κυβέρνηση αναγνωρίζει και θέλει να περιορίσει το μεγάλο πρόβλημα των κοινωνικών ανισοτήτων.

Η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος έχει αποδειχθεί και από ανάλογες εμπειρίες ότι είναι η πλέον σύγχρονη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των ανισοτήτων στο πρώτο και άμεσο επίπεδο.