30/10/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη




Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος

κ. Νίκου Κουγιάλη,


 στην 1η γενική συνέλευση του Παγκύπριου Οικολογικού Αγροτικού Συνδέσμου, στην Παραμύθα

--------------------------------------------------------------------------------------------
Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή που παρευρίσκομαι σήμερα μαζί σας, για να θέσω υπό την αιγίδα μου την 1η Γενική Συνέλευση, του Παγκύπριου Οικολογικού Αγροτικού Συνδέσμου.

Κάθε τι καινούργιο, είναι ευπρόσδεκτο και καλοδεχούμενο. Σήμερα, ο Παγκύπριος Οικολογικός Αγροτικός Σύνδεσμος κάνει τα πρώτα του βήματα, για να συμβάλλει και αυτός με τη σειρά του στους αγώνες των Κύπριων αγροτών. Θέτει τις βάσεις για την έναρξη δράσεων και ενεργειών για την εκπλήρωση των στόχων και της προσφοράς του, ως μια καινούρια επένδυση, που ενδυναμώνει τον αγροτικό κόσμο αλλά και τον τόπο μας στην αειφορική γεωργία. Αποτελεί ακόμη μία θετική εξέλιξη, για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, του πραγματικού πλούτου της οικονομίας μας, στην ανάπτυξη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και ένα απαραίτητο εργαλείο για την κυπριακή ύπαιθρο, στους δύσκολους καιρούς της οικονομικής ύφεσης που διανύουμε. 

Σήμερα φίλοι μου, καλείστε να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας και να στελεχώσετε τον Σύνδεσμο, με τα ιδρυτικά του στελέχη. Τα άτομα αυτά που θα σας αντιπροσωπεύουν, θα αποτελέσουν τους πόρους και την πηγή των θεμελιωδών ικανοτήτων του Συνδέσμου, συμβάλλοντας έτσι στο κτίσιμο γερών βάσεων για τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

Είναι από όλους παραδεκτό, πως ο τομέας της γεωργίας αντιμετωπίζει αρκετά διαρθρωτικά προβλήματα. Η προσπάθεια που καταβάλλουμε για την επίλυσή τους είναι συνεχής και επίπονη. Υπάρχει η ανάγκη εφαρμογής νέων προσεγγίσεων και αντιλήψεων για τον τομέα της γεωργίας και τον τρόπο άσκησης της, ώστε να ενισχυθεί και να γίνει πιο ανταγωνιστική. Υπό αυτές τις συνθήκες αφουγκραζόμαστε τις ελπίδες και τα οράματα των γεωργών και μαζί με τις αγροτικές οργανώσεις και τους συνδέσμους, μέσα από ένα γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο, προσπαθούμε για τις βέλτιστες δυνατές λύσεις και την επίτευξη των κοινών στόχων που θέτουμε στον αγροτικό τομέα. Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι ο συνεχής, γόνιμος και εποικοδομητικός είναι απαραίτητος για την επίτευξη των κοινών στόχων που θέτουμε στον αγροτικό τομέα. Μέλημά μας η συνεχής αναβάθμιση της συνεργασίας μας με τα οργανωμένα σύνολα, ώστε μέσω μιας κοινής πορείας να υλοποιήσουμε το μεγαλόπνοο στόχο του εκσυγχρονισμού της γεωργίας στην πατρίδα μας, καθιστώντας την ανταγωνιστική στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, η φιλελευθεροποίηση του εμπορίου, η ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και η οικονομική ύφεση, συνέθεσαν ένα νέο σκηνικό όπου όλοι καλούμαστε να εργαστούμε και να ανταπεξέλθουμε υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων. Έχοντας υπόψη τις νέες αυτές συνθήκες το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος εφαρμόζει διαχρονικά πολιτικές για την αναζωογόνηση της αγροτικής οικονομίας και τη διασφάλιση μακροπρόθεσμων οφελών για τον αγροτικό μας κόσμο.

Φιλοδοξία μας είναι το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, να συμβάλει στην αναζωογόνηση της αγροτικής οικονομίας και στη διασφάλιση του βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου μέλλοντος της υπαίθρου. Με τη δημιουργία ενός μοντέλου γεωργίας οργανωμένης σε επιχειρηματική βάση, που να εφαρμόζει σύγχρονη τεχνολογία τόσο σε επίπεδο γεωργίας όσο και σε επίπεδο μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, που να είναι βιώσιμη και ανταγωνιστική με στρατηγικό σχεδιασμό δράσεων που θα βασίζονται στον σεβασμό για την προστασία του περιβάλλοντος, της φύσης, του εδάφους αλλά και των υδατικών μας πόρων.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η δημιουργία του Παγκύπριου Οικολογικού Αγροτικού Συνδέσμου, έρχεται να ενισχύσει τις προσπάθειες που καταβάλλουμε. Η εργοδότηση γεωπόνων που θα παρέχουν συμβουλές και πρακτικούς τρόπους στους αγρότες που θέλουν να ασχοληθούν με την αειφορική γεωργία είναι βασική προϋπόθεση και ένα επιπλέον εργαλείο για την υλοποίηση των στρατηγικών μας στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Γεωργίας, αλλά και γενικότερα η Κυβέρνηση, πράττει και θα συνεχίσει να πράττει, κάθε τι το δυνατόν, για την αναζωογόνηση της αγροτικής οικονομίας. Θα μας βρείτε σταθερούς συμπαραστάτες σε κάθε φιλοπρόοδη προσπάθεια σας και θα στηρίζουμε κάθε αξιέπαινη πρωτοβουλία σας.

Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετίζω την πρώτη Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Οικολογικού Αγροτικού Συνδέσμου και θέλω να ευχηθώ στα στελέχη και τα μέλη του Συνδέσμου, καλή επιτυχία στο ξεκίνημά σας, με εργατικότητα και προθυμία που θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες αυτών που έχετε ταχθεί να υπηρετείτε.