30/10/13

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ




Ο Υπουργός Άμυνας προήδρευσε Υπουργικής Επιτροπής
 για το Βασικό Εθνικό Σχέδιο Ζήνων»


Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου προήδρευσε σήμερα Υπουργικής Επιτροπής στην οποία παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Τάσος Μητσόπουλος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου, ο Υπουργός Υγείας κ. Πέτρος Πετρίδης. Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι των Υπουργών Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού καθώς και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Άμυνας προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους. Είπε ότι έχει συγκληθεί η Υπουργική Ομάδα Χειρισμού Κρίσεων και έχει ενημερωθεί για το Βασικό Εθνικό Σχέδιο (ΒΕΣ) Διαχείρισης Κρίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας «ZHNΩΝ».
«Κύριος στόχος του Βασικού αυτού Σχεδίου», ανέφερε, «είναι ο καθορισμός του πλαισίου και παροχή σαφών οδηγιών για την πλήρη οργάνωση και λειτουργία του κρατικού συστήματος για διαχείριση κρίσεων σε περίοδο ειρήνης, παρέχοντας αναλυτική κατανομή αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων των Υπουργείων και των κρατικών Υπηρεσιών.
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση -σε πραγματικό χρόνο- σοβαρών κρίσεων και καταστροφών, που είναι συχνά δύσκολο να προβλεφθούν, πρέπει να αποτελεί υψηλή προτεραιότητα ενός συντεταγμένου σύγχρονου κράτους».
Σημείωσε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες διαφόρων ανθρωπογενών ή/και φυσικών ασύμμετρων απειλών, τόσο στην περιοχή μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό έχει καταστήσει απαραίτητη τη λεπτομερή σχεδίαση και προετοιμασία για άμεση και αποτελεσματική αντίδραση σε απειλές που είναι δυνατό να εξελιχθούν στην περιοχή κυριαρχίας ή/και ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίοδο ειρήνης».
Πρόσθεσε ότι «το ΒΕΣ ‘Ζήνων’ αποτελεί το θεσμικό πλαίσιο και οδηγό για τα Υπουργεία, για τη σχεδίαση και ετοιμασία επί μέρους Ειδικών Εθνικών Σχεδίων (ΕΕΣ), τα οποία κωδικοποιούν 22 διαφορετικές δυσμενείς καταστάσεις και σενάρια, όπως μεγάλες φυσικές καταστροφές, τεχνολογικά ατυχήματα, τρομοκρατικές ενέργειες, κρίση στη Μέση Ανατολή, μεγάλη ρύπανση ακτών, και πολλά άλλα, και τα οποία εμπίπτουν στον τομέα ευθύνης του κάθε αρμόδιου Υπουργείου».
Διευκρίνισε ότι μέχρις στιγμής έχουν ολοκληρωθεί και μπορούν να εφαρμοστούν οκτώ Ειδικά Εθνικά Σχέδια και έδωσε ως παράδειγμα το Σχέδιο ‘Εστία’, το οποίο αποτελεί μέρος του Σχεδίου ‘Ζήνων’ και το οποίο, όπως είπε, «λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία κατά την κρίση στη Συρία, παίρνοντας τα εύσημα τόσο από την ΕΕ όσο και από άλλες χώρες».
«Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα να θέσουμε σε λειτουργία όλα τα επιμέρους σχέδια που προβλέπονται στο Σχέδιο ‘Ζήνων’» τόνισε. «Αυτό ήταν άλλωστε και ένα από τα αντικείμενα της σημερινής μας συνάντησης με τους Υπουργούς: να προωθηθεί το ταχύτερο δυνατό η ολοκλήρωση της έκδοσης των επιμέρους αυτών σχεδίων αλλά και εκεί που χρειάζεται η απλοποίησή τους» είπε.
Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε, επίσης, να προωθηθεί η ένταξη, στο ΒΕΣ ‘Ζήνων’, του σχεδίου που αφορά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.
«Με την υλοποίηση των σχεδίων αυτών, κατατάσσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία ως χώρα πρότυπο στην ΕΕ, σε θέματα αντιμετώπισης και διαχείρισης κρίσεων που είναι δυνατόν να εξελιχθούν σε περίοδο ειρήνης. Η Κύπρος μας, μετατρέπεται, σε σημαντικότατο κόμβο υποστήριξης ειρηνευτικών και ανθρωπιστικών επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύοντας τον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό της ρόλο. Πέραν τούτου, στο εσωτερικό, ενισχύουμε το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες μας και στέλλουμε το μήνυμα ότι, η μικρή μας πατρίδα, παρά το μικρό της μέγεθος, μπορεί να είναι παρούσα και συμμετέχει ισότιμα με τους εταίρους της στην παγκόσμια προσπάθεια επίτευξης ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλεια», κατέληξε ο Υπουργός Άμυνας.