23/10/13

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Άμυνας της Δημοκρατίας της Αρμενίας




Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου συναντήθηκε σήμερα το πρωί, στο γραφείο του, με τον Υφυπουργό Άμυνας της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Alik Mirzabekyan, ο οποίος συνοδευόταν από τον πρέσβη της Αρμενίας στην Κύπρο και αντιπροσωπεία.


Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι κ.κ. Φωτίου και Mirzabekyan εξήραν τις διαχρονικά άριστες σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, οι οποίες εδράζονται σε κοινές παραδόσεις και στους αγώνες των λαών τους για επιβίωση.
Αναφερθείς ο Υπουργός Άμυνας στο Κυπριακό είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί την επανέναρξη της διαδικασίας επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων, για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Διευκρίνισε ότι η Κυβέρνηση θα είναι σε ετοιμότητα για επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, εφόσον ξεκαθαρίσει η βάση και η διαδικασία των συνομιλιών και εφόσον γίνει σωστή προετοιμασία.  
Ο Υπουργός ακολούθως αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα τονίζοντας ότι τα αποθέματα των υδρογονανθράκων θα πρέπει να αξιοποιηθούν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προς όφελος ολόκληρου του λαού, αλλά και για την ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή. Πρόσθεσε ότι ο φυσικός πλούτος που έχει επιβεβαιωθεί στην ΑΟΖ της Κύπρου θα πρέπει να αποτελέσει κίνητρο και για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Αναφερόμενος δε στην οικονομική κρίση, ο κ. Φωτίου είπε ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εργαστεί σκληρά για την αναδιάρθρωση της οικονομίας της Κύπρου.

Ο Υφυπουργός της Δημοκρατίας της Αρμενίας από πλευράς του ευχαρίστησε τον Υπουργό Άμυνας για τη θερμή υποδοχή και αναφέρθηκε στους τομείς που οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας και άμυνας.

Αφού αντηλλάγησαν απόψεις σχετικά με την ενδυνάμωση των σχέσεων των δυο Υπουργείων, οι κ.κ. Φωτίου και Mirzabekyan αποφάσισαν όπως προωθηθούν άμεσα οι διαδικασίες σύναψης συμφωνίας για αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών.
Επίσης οι δυο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος ενώ ανασκόπησαν το πολιτικό σκηνικό στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με ιδιαίτερη έμφαση στη Συρία.
Κλείνοντας, επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά το θετικό κλίμα συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών στους τομείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Άμυνας ενώ εξέφρασαν την κοινή πεποίθηση ότι οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών θα ενδυναμωθούν περαιτέρω με στόχο τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή.