25/10/13

Το Υπουργείο Παιδείας θα καταρτίσει μητρώο υπηρεσιών και προϊόντων νέων τεχνολογιών για αξιοποίηση στη μαθησιακή διαδικασία


Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ανταποκρινόμενο στο αυξημένο ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει διάφοροι ενδιαφερόμενοι με ποικίλες προτάσεις για αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών ως εργαλείου εκπαίδευσης, και με απώτερο στόχο την εκπόνηση μιας ενιαίας διαθεματικής στρατηγικής που να αφορά σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και να βασίζεται στις αρχές της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, έχει προβεί στη σύσταση Επιτροπής Αξιολόγησης Νέων/Προηγμένων Τεχνολογιών.

Σκοπός της Επιτροπής είναι η δημιουργία και ο καταρτισμός μητρώου που θα περιλαμβάνει προτάσεις νομικών/φυσικών προσώπων που αφορούν στις νέες/προηγμένες τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία στη μαθησιακή διαδικασία. Το μητρώο αυτό θα ενημερώνεται σε τακτά διαστήματα και το επικαιροποιημένο μητρώο θα κοινοποιείται στις σχολικές μονάδες για ενημέρωση. Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι σχολικές μονάδες, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, οι σύνδεσμοι γονέων, οι σχολικές εφορείες καθώς και άλλοι ενδιαφερόμενοι θα έχουν στα χέρια τους ένα σημείο αναφοράς με προϊόντα και υπηρεσίες τα οποία θα μπορούν να αποκτήσουν με ιδίους πόρους και τα οποία θα υποβοηθούν και θα υποστηρίζουν τη μαθησιακή διαδικασία.

Διευκρινίζεται ότι σε καμία περίπτωση δεν θα γίνεται εισήγηση για αγορά των προϊόντων/υπηρεσιών. Σκοπός της Επιτροπής δεν είναι η προώθηση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών από τις σχολικές μονάδες αλλά η παροχή βοήθειας στον εκπαιδευτικό πληθυσμό σε σχέση με την επιλογή νέων/προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων έτσι ώστε να υπάρχει ένα κοινό σημείο αναφοράς και να αποκτάται ο εξοπλισμός ο οποίος συμπορεύεται με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου σε θέματα νέων/προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων και ο οποίος είναι συμβατός με τα υφιστάμενα συστήματα που χρησιμοποιούν οι σχολικές μονάδες.

Σε σχέση με τη διαδικασία, οποιοσδήποτε νομικό ή φυσικό πρόσωπο ενδιαφέρεται να ενταχθεί στο μητρώο θα πρέπει να υποβάλει την πρότασή του στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού μαζί με δείγμα του προϊόντος ή υπηρεσίας που εισηγείται. Η πρόταση και το δείγμα θα αξιολογείται από την Επιτροπή το αργότερο εντός 60 ημερολογιακών ημερών και η έκθεση με την εισήγηση της Επιτροπής θα υποβάλλεται στην αρμόδια Αρχή για λήψη της τελικής απόφασης. Με την έγκριση το προτεινόμενο προϊόν/υπηρεσία θα εντάσσεται στο μητρώο και θα αποστέλλεται επιστολή προς τον ενδιαφερόμενο που θα του ανακοινώνει το αποτέλεσμα της αξιολόγησης.

Η Επιτροπή έχει δικαίωμα να καλεί τους ενδιαφερόμενους που υποβάλλουν προτάσεις για ένταξη στο μητρώο σε παρουσιάσεις των εισηγήσεων τους ή/και μπορεί να ζητά γραπτές διευκρινήσεις για τις εισηγήσεις τους. Τονίζεται ότι η Επιτροπή θα λειτουργεί στο πλαίσιο των καθηκόντων της, τηρώντας τις αρχές της ίσης μεταχείρισης, χρηστής διοίκησης και διαφάνειας έχοντας πάντα τελικό κριτήριο το καλώς νοούμενο συμφέρον της εκπαίδευσης. Παράλληλα επισημαίνεται ότι η έγκριση αφορά μόνο στην εκπαιδευτική χρήση του προϊόντος/ υπηρεσίας και όχι στην ποιότητα, στα επίπεδα θορύβου, στην ασφάλεια ή/και στην ανακύκλωση, στα πνευματικά δικαιώματα ή σε οποιαδήποτε άλλη πτυχή της πρότασης. Οι οικονομικοί φορείς/φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν όλα τα πιστοποιητικά όπως προνοούν οι νόμοι και κανονισμοί της Δημοκρατίας πριν η πρότασή τους ενταχθεί στο μητρώο της Επιτροπής Αξιολόγησης Νέων/Προηγμένων Τεχνολογιών.

Οι προτάσεις μπορούν να υποβάλλονται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους στην πιο κάτω διεύθυνση:
ΠΡΟΣ: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού
(Υπόψη κυρίου Μάριου Σαββίδη)
Θέμα: Πρόταση Νέων/Προηγμένων Τεχνολογιών
Γωνιά Κίμωνος και Θουκυδίδου
Ακρόπολη 1434 Λευκωσία

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστέλλουν μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση msavvides@schools.ac.cy.