25/10/13

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για το θέμα της επίσπευσης έκδοσης πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε σήμερα ευρείας σύσκεψης όλων των εμπλεκόμενων κυβερνητικών Τμημάτων και Αρχών για θέματα έκδοσης πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό και την επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης των αδειών αυτών. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, στη Λευκωσία.



Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Υπουργός είπε: «Με δεδομένη την ανάγκη για αλλαγή ταχυτήτων σε ό,τι αφορά τη δημόσια υπηρεσία αλλά και την οφειλόμενη εξυπηρέτηση προς τον πολίτη, καθώς επίσης και την ανάγκη για ενθάρρυνση αναπτύξεων, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως του Υπουργείου Εσωτερικών ανέλαβε την πρωτοβουλία και προσκάλεσε σήμερα τους διαβουλευτές όλων των Τμημάτων και Αρχών που έχουν σχέση με την έκδοση των πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών. Στόχος αυτής της συνάντησης ήταν να δούμε, όλοι μαζί, πώς επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία. Οι πολίτες θεωρούν ότι η έκδοση των αδειών αυτών είναι δουλειά μόνο του Τμήματος Πολεοδομίας, ενώ στη διαδικασία υπεισέρχονται πολλά άλλα Τμήματα και Υπηρεσίες. Προσπάθεια είναι όπως όλα αυτά τα τμήματα, σε συνεργασία με τους ιδιώτες/μελετητές, να φέρουν τα πράγματα σε τέτοιο σημείο έτσι ώστε να ολοκληρώνεται η διαδικασία έκδοσης των αδειών αυτών εντός τριών μηνών».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα τμήματα που υπεισέρχονται στη διαδικασία αυτή είναι πολλά και σε ερώτηση κατά πόσο μπορεί να περιοριστεί ο αριθμός τους, ο κ. Χάσικος απάντησε: «Μπορεί και να περιοριστεί ο αριθμός. Αυτό θα φανεί μέσα από τη διαδικασία που ξεκινούμε τώρα. Δεν είναι ανάγκη δύο τμήματα να ασχολούνται με το ίδιο θέμα. Στόχος όλων, με την εμπλοκή των ιδιωτών/ μελετητών, είναι η σύντμηση του χρόνου, και είναι εδώ που τίθεται και το θέμα ευθύνης των ιδιωτών/μελετητών».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το πότε μπορούμε να θεωρήσουμε ότι θα ξεκινήσει αυτή η νέα διαδικασία σύντμησης του χρόνου έκδοσης των αδειών και εάν πράγματι μπορεί να γίνει αυτό μέσα σε τρείς μήνες, ο κ. Υπουργός είπε: «Αυτός είναι ο χρόνος, τρεις μήνες, πλην ορισμένων εξαιρέσεων που αφορούν μεγάλες αναπτύξεις, στις οποίες εμπλέκεται η Υπηρεσία Περιβάλλοντος η οποία θέλει χρόνο πέραν των τριών μηνών. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, είτε μέσα από αλλαγή της νομοθεσίας είτε μέσα από αλλαγή των δικών τους διαδικασιών, ο χρόνος των τριών μηνών είναι εφικτός. Στόχος είναι όλα τα αρμόδια τμήματα εντός δύο μηνών να έχουν απαντήσει στην Πολεοδομία, η οποία με τη σειρά της θα έχει ένα μήνα στη διάθεσή της για να εκδώσει την άδεια».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις ένεκα της οικονομικής κρίσης, και με δεδομένη την πτώση στον τομέα της αγοράς ακινήτων, ο κ. Χάσικος δήλωσε: «Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε ως Κυβέρνηση για να διευκολύνουμε εκείνους που επιθυμούν να προβούν σε αναπτύξεις, είτε είναι Κύπριοι είτε είναι ξένοι. Το κράτος σε καμία απολύτως περίπτωση δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για όσους προτίθενται να προχωρήσουν σε αναπτύξεις είτε αυτή η ανάπτυξη αφορά μια κατοικία είτε ένα ξενοδοχείο είτε ένα άλλο πολύ μεγάλο έργο».