25/10/13

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας σε σχέση με δημοσιεύματα για τα τμήματα αιμοκάθαρσης νοσοκομείων


Αναφορικά με τα δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο στις 25 Οκτωβρίου 2013 για τα τμήματα αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου και των άλλων νοσοκομείων, το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί να διευκρινήσει τα ακόλουθα:

- Η Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου έχει ενισχυθεί με 12 σταθμούς αιμοκάθαρσης αντί με οκτώ που λειτουργούσαν προηγουμένως και έχουν γίνει διαρρυθμίσεις για τη βελτίωση των χώρων εξυπηρέτησης των ασθενών που υπόκεινται σε αιμοδιάλυση.

- Έχει αντικατασταθεί το σύστημα αντίστροφης όσμωσης νερού, γεγονός που επέφερε σημαντική βελτίωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Το νέο σύστημα αντίστροφης όσμωσης έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ταυτόχρονα μέχρι και 17 σταθμούς αιμοκάθαρσης.

- Από τον Σεπτέμβριο του 2012 έχει τοποθετηθεί στο νοσοκομείο και δέυτερος νεφρολόγος ιατρός για εξυπηρέτηση των ασθενών, γεγονός που επέφερε σημαντική βελτίωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Όσον αφορά τα δημοσιεύματα που αφορούσαν τα άλλα νοσοκομεία πρέπει να επισημανθεί ότι το Υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει, μέσω δωρεάς, την αγορά και λειτουργία οκτώ νέων μηχανών αιμοδιάλυσης μαζί με τις κλίνες, οι οποίες θα αυξήσουν τις δυνατότητες του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Επιπρόσθετα, με δεδομένο ότι υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για την παροχή υπηρεσιών αιμοκάθαρσης καταβάλλονται προσπάθειες εξυπηρέτησης των ασθενών μέσο στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους.

Παράλληλα, έχουν γίνει διαβήματα για τη μεταφορά ασθενών από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας προς το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου για την εξυπηρέτηση ασθενών που υπόκεινται σε αιμοκάθαρση, λόγω του ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου υπάρχει αυξημένη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών. Ωστόσο, δεν υπήρξε η αναμενόμενη ανταπόκριση από τους ασθενείς.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού για την εξυπηρέτηση των μονάδων αιμοκάθαρσης, σημειώνεται ότι το Υπουργείο Υγείας έχει επανηλειμμένα προβεί στα αναγκαία διαβήματα για την εξασφάλιση προσωπικού, και ελπίζει ότι σύντομα θα υπάρξει ανταπόκριση.