23/10/13

Δηλώσεις του Αν. Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα τον διορισμό του κ. Χρίστου Πατσαλίδη, Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου μετά την παραίτηση του κ. Στάθη Κιττή.


Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τον διορισμό του κ. Αλέκου Μιχαηλίδη, Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, στη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ μετά την παραίτηση του κ. Μάκη Συμεού από τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου.

Με άλλη του απόφαση, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για την εκπαίδευση μελών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου και του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος σε θέματα φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος 2007-2013.

Η εν λόγω εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί από τις 29.10.2013 – 1.11.2013 σε Πυροσβεστικό Κολλέγιο της Αγγλίας και κρίνεται πολύ σημαντική, αφού πρόκειται για εκπαίδευση αντιμετώπισης επεισοδίων με φυσικό αέριο, το οποίο κρίνεται πλέον ως στρατηγικής σημασίας για την περιοχή μας.

Η δαπάνη για τον πιο πάνω σκοπό, υπολογίζεται σε 35 χιλιάδες ευρώ περίπου και καλύπτει τα έξοδα εκπαίδευσης και διαμονής.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την καταβολή μερίσματος για το έτος 2012 ύψους 30,6 εκ. ευρώ από την ΑΤΗΚ.

Σημειώνεται ότι, το μέγιστο μέρισμα το οποίο θεωρητικά θα μπορούσε να καταβάλει η ΑΤΗΚ προς το Κράτος ανέρχεται γύρω στα 30,6 εκ. ευρώ το οποίο αποτελεί το ήμισυ του πλεονάσματος του 2012, που ανέρχεται στα 1,06 δις. ευρώ.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης την καταβολή μερίσματος για το έτος 2012 ύψους 15 εκ. ευρώ από την Αρχή Λιμένων Κύπρου και εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών να ενημερώσει την Αρχή Λιμένων για την παρούσα Απόφαση και να της ζητήσει όπως προχωρήσει στην υλοποίησή της και στη συνέχεια να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σημειώνεται ότι το μέγιστο μέρισμα το οποίο θεωρητικά θα μπορούσε να καταβάλει η Αρχή Λιμένων Κύπρου προς το κράτος ανέρχεται γύρω στα 15 εκ. ευρώ, το οποίο αποτελεί το 50% των πλεονασμάτων της Αρχής για το 2012 που ανέρχονται στα 30,4 εκ. ευρώ Με την καταβολή του υπό αναφορά μερίσματος δεν επηρεάζεται η εύρυθμη λειτουργία της Αρχής αφού λήφθηκε υπόψη τόσο η υφιστάμενη οικονομική της κατάσταση όσο και η ρευστότητα της, όπως και οι αναμενόμενες ταμειακές ροές της και οι διάφορες υποχρεώσεις της».

Ερωτηθείς αν θα προκύψουν προβλήματα από την καταβολή μερίσματος προς το κράτος από την Αρχή Λιμένων και την ΑΤΗΚ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «αυτά είναι θέματα που εμπερικλείονται στον προϋπολογισμό και (υπάρχουν) λόγω της εκτάκτου οικονομικής κατάστασης που βιώνει ο τόπος μας».

Κληθείς να σχολιάσει το διορισμό Ιρλανδού τραπεζίτη ως νέου διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «στην Κυβέρνηση δεν πέφτει λόγος, διότι πρόκειται για μια εταιρεία που έχει παραδοθεί ήδη στους μετόχους της, πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη από ιδίους πόρους και οι μέτοχοι αποφάσισαν να διορίσουν τον συγκεκριμένο επαγγελματία.

Εμείς νιώθουμε ικανοποιημένοι ότι και με αυτόν τον διορισμό λήγει αυτή η περίοδος αβεβαιότητας για την Τράπεζα Κύπρου και ευχόμαστε όπως η Τράπεζα από εδώ και μπρος βαδίσει τον δρόμο που όλοι επιθυμούμε δηλαδή να είναι ο μπροστάρης της οικονομίας και να είναι η δύναμη – διότι είναι συστημική τράπεζα – που θα οδηγήσει στην ανάκαμψη και στην έξοδο από την κρίση».

Ερωτηθείς αν ο διορισμός των νέων Προέδρων των Διοικητικών Συμβουλίων ΡΙΚ και ΑΤΗΚ είναι προσωρινός, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «αν το αποφασίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με βάση τη νέα νομοθεσία που υπάρχει για αντικατάσταση των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών, τότε (η απόφαση για αντικατάσταση) θα έρθει με το πλήρωμα του χρόνου».

Τέλος, κληθείς να πει αν έχουν αντικατασταθεί και τα μέλη των πιο πάνω Διοικητικών Συμβουλίων τα οποία έχουν, επίσης, δώσει παραίτηση, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο αντικατέστησε τους επικεφαλής για να μπορέσουν να λειτουργήσουν αυτοί οι δύο ημικρατικοί οργανισμοί».