10/9/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη στην τελετή απονομής των Διεθνών Βραβείων του CIPA για Επενδύσεις

Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω όλους στο Προεδρικό Μέγαρο για την απονομή των Διεθνών Βραβείων για Επενδύσεις 2013, που οργανώνεται από τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων
(CIPA) και το περιοδικό «Gold».
Είμαστε εδώ σήμερα για να επιβραβεύσουμε την εξωστρέφεια, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, τα βασικά εργαλεία για την αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης και να εκφράσουμε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη και εκτίμησή μας σε όλους εσάς, τους ξένους επενδυτές που έχετε επιλέξει την Κύπρο ως βάση για τις επιχειρηματικές σας δραστηριότητες.


Ταυτόχρονα, δεν θα μπορούσα να μην επαινέσω τις προσπάθειες και να μην εκφράσω την ειλικρινή εκτίμηση της Κυβέρνησης για τις άοκνες προσπάθειες και τη σκληρή δουλειά του Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων για συμβολή στην ανάκαμψη της Κύπρου, αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την οικονομία και προώθηση της Κύπρου ως ενός εξαιρετικά ελκυστικού προορισμού για ξένους επενδυτές.

Είναι ακριβώς γι΄ αυτούς τους λόγους, και με σκοπό τη βελτίωση των ήδη στενών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων που αναπτύσσονται μεταξύ της Κυβέρνησης και του CIPA, που έχει αποφασιστεί ότι ακόμα ενάμισι εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στον CIPA.

Επιπρόσθετα, έχει αποφασιστεί ότι η συνεργασία και η σύμπραξη μεταξύ CIPA και των διπλωματικών αποστολών της Κύπρου θα αυξηθεί περαιτέρω, ώστε να ενδυναμωθούν και να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες της οικονομικής διπλωματίας μας για προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων.

Ακόμα μια φορά, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση μου είναι πλήρως αφοσιωμένη στην αναδιάρθρωση και αναζωογόνηση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος και στο να διασφαλίσει ότι η Κύπρος θα παραμείνει ένας αξιόπιστος εταίρος για όλους τους επιχειρηματίες και επενδυτές που ενδιαφέρονται για διεθνή επέκταση.
Για τον σκοπό αυτό, με ευχαρίστηση αναφέρω ότι η πρόοδός μας αναγνωρίσθηκε πρόσφατα θετικά από την Τρόικα, η οποία εκτίμησε ότι το νομοθετικό πρόγραμμα για εκπλήρωση των όρων για παροχή πακέτου οικονομικής βοήθειας προχωρεί σύμφωνα με το σχέδιο.

Επιπλέον, ο τραπεζικός τομέας, μέσω της αναδιάρθρωσής του και της εφαρμογής ενός συνολικού σχεδίου δράσης, αναδύεται ισχυρότερος, καλά κεφαλαιοποιημένος και βιώσιμος, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των καταθετών και αυξάνοντας την ικανότητα του να συνεχίσει να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση μου είναι πλήρως επικεντρωμένη στην προώθηση της ανάπτυξης, στην προσφορά ευνοϊκών φορολογικών κινήτρων για υφιστάμενες ή νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, στην ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου και στη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού και φιλικού προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος.

Προς τον σκοπό αυτό, έχουν ήδη ανακοινωθεί μια σειρά σημαντικών σχετικών μέτρων τα οποία γνωρίζετε, έτσι δεν θα τα επαναλάβω.

Η συμβολή σας, όπως και στο παρελθόν και σε ακόμα χειρότερες οικονομικές συνθήκες, είναι ακόμα μια φορά ζωτικής σημασίας στην υποβοήθηση των προσπαθειών της Κυβέρνησης να δείξει ότι είμαστε καλά εξοπλισμένοι, αποφασισμένοι και ικανοί να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας.

Εν προκειμένω, η σύμπραξή σας με διεθνείς πελάτες και επιχειρήσεις είναι πολύ σημαντική στη διάδοση όλων των μέτρων και αποφάσεων που υιοθετήθηκαν από την Κυβέρνηση προς τον σκοπό της ενθάρρυνσης ξένων επενδύσεων και της προώθησης της ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα, είναι υψίστης σημασίας να επιδείξουμε τα συνολικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος για τις διεθνείς επιχειρήσεις και ότι αυτά δεν έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση.

Η Κύπρος, με α) σχεδόν 50 συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας σε ισχύ, β) ένα προσοντούχο εργατικό δυναμικό, γ) ένα πλήρως εναρμονισμένο με την ΕΕ φορολογικό και νομικό σύστημα και, βέβαια, δ) με έναν από τους χαμηλότερους και πιο ανταγωνιστικούς συντελεστές εταιρικού φόρου στην Ευρώπη, στο 12,5% και ε) την ευκολία της δημιουργίας επιχείρησης, παραμένει ακόμα ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και ένα υψηλά ανταγωνιστικό κέντρο για διεθνείς επιχειρήσεις, προσφέροντάς τους μια βάση για τις δραστηριότητες τους και προνομιακή πρόσβαση σε αγορές όπως η Ευρώπη, η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία και η Ασία γενικά.

Ευκαιρίες για ανάπτυξη υπάρχουν επίσης σε πολλούς άλλους τομείς: Τη ναυτιλία, τον τουρισμό, μεγάλης κλίμακας έργα ανάπτυξης, την οπτικο-ακουστική βιομηχανία, την εκπαίδευση, την υγεία, την έρευνα και, βέβαια, την ανανεώσιμη ενέργεια.

Επιπρόσθετα, η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη δημιουργεί τεράστιες προοπτικές για επενδύσεις και συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, έχοντας ήδη δημιουργήσει μια νέα ώθηση για ενθάρρυνση των ευκαιριών για συνεργασία μεταξύ κυπριακών και ξένων επιχειρήσεων.

Το έργο της επιστροφής στην ανάπτυξη δεν είναι εύκολο, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι με τα σωστά μέτρα και τη συνεργασία ενός πιο φιλικού προς την επιχειρηματικότητα κράτους θα επιτύχουμε και θα χαράξουμε τον δρόμο για μεγαλύτερη ανάπτυξη, τόσο για σας όσο και για τη χώρα μας και τον λαό της.

Η Κυβέρνηση μου θα σας προσφέρει όλη την απαραίτητη βοήθεια προς αυτόν τον κοινό στόχο και θα διευκολύνει και θα λάβει υπόψη οποιεσδήποτε εφικτές επιχειρηματικές και επενδυτικές ιδέες προταθούν από όλους εσάς.

Καταλήγοντας, θα ήθελα ακόμα μια φορά να σας ευχαριστήσω όλους για τη θετική συμβολή σας, αλλά κυρίως για την εμπιστοσύνη και την πίστη σας στην Κύπρο και να συγχαρώ τους οργανωτές γι΄ αυτή τη θαυμάσια εκδήλωση.