9/9/13

Τελετή διαβεβαίωσης του νέου Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Υποστράτηγου Ανδρέα Παπαπαύλου.
Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Υποστράτηγε, κατόπιν αποφάσεως του Υπουργικού Συμβουλίου, από σήμερα αναλαμβάνετε τα καθήκοντα του Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς σε μια, ομολογουμένως, δύσκολη χρονική περίοδο για την πατρίδα και τον λαό μας.

Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη κατοχή και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από πλευράς Τουρκίας, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Παράλληλα, οι έντονες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές ζυμώσεις που συντελούνται στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, λαμβάνοντας υπόψη τις ενεργειακές εξελίξεις με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναδεικνύουν τον, δυσανάλογο του γεωγραφικού μεγέθους της χώρας μας, αναβαθμισμένο ρόλο τον οποίο πρόκειται να διαδραματίσει.

Οι εξελίξεις που αναμένονται, εν όψει και της επικείμενης έναρξης των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, επιβάλλουν εγρήγορση, συλλογικές προσπάθειες και προληπτικές κινήσεις οι οποίες πρέπει να βασίζονται σε κατάλληλη οργάνωση και σωστούς σχεδιασμούς.

Μέσα στο πολύπλοκο και απαιτητικό αυτό περιβάλλον, οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας ακολουθούν ήδη πορεία ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού, αναδιοργάνωσης στη δομή και στη λειτουργία τους, έτσι που να μπορούν να ανταποκριθούν στην αποστολή και στις σύγχρονες απειλές και προκλήσεις, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί.

Στις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η πατρίδα μας, σε μια περίοδο ηθικού και κοινωνικού μαρασμού, η Εθνική Φρουρά, αλλά και το πολύτιμο προσωπικό της καλούνται να αντιτάξουν τα ψυχικά τους αποθέματα, τις ικανότητες και τον επαγγελματισμό τους για το συμφέρον της χώρας μας. Καλούνται, μαζί με τον λαό μας, να εργαστούν με προσήλωση προς υλοποίηση του μεγάλου στόχου της ανατροπής των τετελεσμένων της εισβολής και της επανένωσης της πατρίδας μας.

Υποστράτηγε, η Κυβέρνηση έδειξε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σας με την πράξη διορισμού σας στη θέση του Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς. Οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τα καθήκοντά σας είναι πολλές, όμως, γνωρίζοντας τις δυνατότητές σας και την αγαστή συνεργασία που θα έχετε με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθείτε στις προσδοκίες μας.

Σας εύχομαι υγεία και κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο σας». Από την πλευρά του ο νέος Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς είπε: «Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο εσάς όσο και το Υπουργικό Συμβούλιο για την εμπιστοσύνη που επιδείξατε στο πρόσωπό μου ώστε να με διορίσετε στη θέση του Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς.

Συναισθανόμενος το βάρος της ευθύνης που μου δίνει η θέση αυτή σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσω να ασκώ τα νέα μου καθήκοντα με ζήλο και υπευθυνότητα, όπως τα ασκούσα μέχρι τώρα, και θα προσπαθήσω να φανώ αντάξιος των προσδοκιών σας. Επιπλέον, θα προσπαθήσω μέσα από τις αρμοδιότητές μου να βοηθήσω όσο μπορώ για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της μαχητικής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς, αφού η τουρκική κατοχή και απειλή κατά της Κύπρου συνεχίζεται.

Προσπάθεια μου θα είναι η δημιουργία ενός αποτελεσματικού στρατού με υψηλό βαθμό επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας, με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και ηθικού ικανού να αντιμετωπίσει ανά πάσα στιγμή κάθε πρόκληση και επιβουλή κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας. Προσπάθεια μου θα είναι, επίσης, η εξύψωση του ηθικού του έμψυχου προσωπικού της Εθνικής Φρουράς και θα εργαστώ για την ανθρωποκεντρική διοίκηση, τη δίκαιη μεταχείριση του προσωπικού και την αξιοκρατία. Ο ορθός χειρισμός του και η αξιοποίηση των γνώσεων και των ικανοτήτων του θα είναι στις προτεραιότητες μου καθότι πιστεύω ότι το υψηλό φρόνημα του προσωπικού θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος».

Στην τελετή, παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Αμυνας κ. Φώτης Φωτίου, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παναγιώτης Αντωνίου και άλλοι επίσημοι.