9/9/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβη της Αιγύπτου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβη της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου δρος Heba Salaheldin Elmarassi.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά της η νέα Πρέσβης είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είχε πάντα ιδιαίτερη σημασία για την Αίγυπτο λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, της ιδιότητας της ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εγγύητάς της στη χώρα της.

Αναφέρθηκε ακολούθως στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου και στην εξέγερση του λαού στις 30 Ιουνίου για να διεκδικήσει μια πραγματικά δημοκρατική διακυβέρνηση. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Αίγυπτος δεν θα ξεχάσει ποτέ την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου προς τις νόμιμες διεκδικήσεις του αιγυπτιακού λαού για ελευθερία, αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη.

Αναφερόμενη στις διμερείς σχέσεις, η κα Πρέσβης είπε: «Η Αίγυπτος και η Κύπρος είχαν πάντα εξαίρετες διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς, βασισμένες στην κοινή κατανόηση και τον αμοιβαίο σεβασμό. Εκφράζουμε πάντα, και θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε την υποστήριξή μας για την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και σε διάφορα περιφερειακά και διεθνή βήματα.

Οι σχέσεις μας χρονολογούνται από την αρχαιότητα μέσω της Μεσογείου η οποία μας συνδέει όχι μόνο γεωγραφικά αλλά και μέσω της διαπολιτισμικής και ανθρώπινης επικοινωνίας. Στη σύγχρονη εποχή και πάλι αποδείχθηκαν οι ισχυροί δεσμοί μας όταν η Αίγυπτος στάθηκε σταθερά στο πλάι της Κύπρου για να κερδίσει την ανεξαρτησία της το 1960».

Η κα Πρέσβης είπε, επίσης, ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για παγίωση των διμερών σχέσεων προς όφελος των λαών των δύο χωρών.
Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι οι δύο χώρες έχουν παραδοσιακά εξαίρετες χώρες, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, που τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχυθεί περαιτέρω. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις επιχειρηματικές σχέσεις, στις επίσημες επισκέψεις μεταξύ των δύο χωρών και στον σημαντικό αριθμό διμερών συμφωνιών που έχουν συνομολογηθεί.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «΄Ερχεστε στην Κύπρο σε μια δύσκολη στιγμή στην ιστορία της. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο λαός της Κύπρου, είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σκληρά για να αντιμετωπίσουμε τις οδυνηρές συνέπειες της αναδιάρθρωσης της οικονομίας. ΄Εχουν υιοθετηθεί μια σειρά από μέτρα για επανεκκίνηση της οικονομίας. Θα ακολουθήσουν και άλλα. Θα επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη διάφορων τομέων της οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στη ναυτιλία, τον τουρισμό, τις υποδομές και την ενέργεια.

Η ανακάλυψη τεράστιων ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο έχει αποκαλύψει τη σπουδαιότητα της περιοχής τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά. Οι προσπάθειες των δύο χωρών να εξερευνήσουν και να εκμεταλλευθούν τα αποθέματα υδρογονανθράκων που υπάρχουν στις ΑΟΖ μας έχουν διανοίξει νέες ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου. Η ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε ενεργειακά ζητήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των υδρογονανθράκων, θα έχει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη διασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας των λαών και των δύο χωρών, προστατεύοντες έτσι την ειρήνη και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συνεργασία μας θα μπορούσε επίσης να δράσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο».

΄Οσον αφορά την κατάσταση στην Αίγυπτο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αιγυπτιακός λαός και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι θα εισέλθει σε μια μεταβατική περίοδο προς μια ολοκληρωμένη δημοκρατία, συμμορφούμενη προς το κράτος δικαίου, το σεβασμό του πλουραλισμού και των δικαιωμάτων όλων.

Η ευαίσθητη και γεμάτη διενέξεις περιοχή μας, πρόσθεσε, χρειάζεται όπως η Αίγυπτος αναλάβει πλήρως τον κεντρικό της ρόλο στον αραβικό κόσμο και συμβάλει ενεργά στις προσπάθειες για επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας στη Μέση Ανατολή.
Εξέφρασε, επίσης, την ολόψυχη υποστήριξη της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου στις προσπάθειες για την εγκαθίδρυση ενός δημοκρατικού συστήματος διακυβέρνησης που θα ικανοποιεί τις ελπίδες και τις επιθυμίες του αιγυπτιακού λαού.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του, με στόχο μια δίκαιη, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση, βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις αρχές με τις οποίες λειτουργεί η ΕΕ παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα.

Η λύση πρέπει να εξυπηρετεί, προ παντός, τα νόμιμα συμφέροντα και να είναι προς όφελος του κυπριακού λαού ως σύνολο, και όχι οποιασδήποτε τρίτης χώρας. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι σωστά και πλήρως προετοιμασμένες ώστε να διασφαλίζουν ότι οι πιο πάνω στόχοι θα είναι κοινοί και ότι οι διαπραγματεύσεις θα καρποφορήσουν».

Πρόσθεσε επίσης: «Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε επινοητικούς τρόπους για να προχωρήσει η διαδικασία για την επίτευξη της επανένωσης της χώρας μας. Ο πρόσφατος διορισμός από την Κυπριακή Κυβέρνηση συνομιλητή της ελληνοκυπριακής κοινότητας απεικονίζει την προσέγγιση μας όσον αφορά την προσεκτική προετοιμασία του εδάφους για διαπραγματεύσεις με σκοπό το αποτέλεσμα και υπογραμμίζει τις προσπάθειες μας για επίτευξη επιτέλους μιας λύσης, την επανένωση της χώρας μας και ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον για όλους τους πολίτες μας».

Στην τελετή παρίσταντο ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Διεθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παναγιώτης Αντωνίου και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.