10/9/13

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ


Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τους πρέσβεις του Βελγίου και της Ιταλίας
Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρέσβη του Βελγίου  κ. Guy Sevrin και της Ιταλίας κ. Guido Cerboni.

Η συνάντηση με τον πρέσβη του Βελγίου ήταν εθιμοτυπικού χαρακτήρα, εν όψει και της αναχώρησης από τα καθήκοντα του στην Κύπρο. Απονέμοντας του τιμητική πλακέτα εκ μέρους του Υπουργείου Άμυνας, ο κ. Φωτίου τον αποχαιρέτισε ευχαριστώντας τον για το ενδιαφέρον που επέδειξε όλο αυτό το διάστημα, ενδυναμώνοντας, όπως τόνισε, τις σχέσεις των δυο χωρών σε όλα τα επίπεδα. Τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς και για την πρόταση της Κυβέρνησης για απόδοση της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το θέμα αυτό μπορεί να δώσει ώθηση στην επικείμενη διαδικασία επανέναρξης των συνομιλιών.
Κύριο αντικείμενο της συνάντησης με τον πρέσβη της Ιταλίας ήταν η προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψης του κ. Φωτίου στη Ρώμη κατά την οποία θα συναντηθεί με τον Υπουργό Άμυνας της Ιταλίας κ. Mario Mauro. Η ατζέντα της συνάντησης των δυο Υπουργών Άμυνας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διμερείς σχέσεις και συνεργασία των δυο χωρών σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, Κυπριακό, τις εξελίξεις στην ΑΟΖ, την ενεργειακή και θαλάσσια ασφάλεια, την ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη», καθώς και θέματα που αφορούν τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την κρίση στη Συρία.
Όσον αφορά την κρίση στη Συρία οι δυο πρέσβεις συζήτησαν με τον Υπουργό για τον ρόλο που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει σε περίπτωση εκκένωσης αμάχων πολιτών. Ο Υπουργός ανέφερε ότι η Κύπρος αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμβάλει ουσιαστικά στο οποιονδήποτε κάλεσμα για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και διευκολύνσεων  προς ευρωπαίους, αλλά και προς ξένους υπηκόους.
10/9/2013