11/9/13

Ο Υπουργός Εσωτερικών προήδρευσε συνεδρίας της Μεικτής Επιτροπής για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε, σήμερα, συνεδρίας της Μεικτής Επιτροπής για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την Ένωση Δήμων, την Επίτροπο Μεταρρύθμισης Δημόσιας Υπηρεσίας και εκπροσώπους των κομμάτων.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Χάσικος προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους δημοσιογράφους:

«Όπως το είχε υποσχεθεί το Υπουργείο Εσωτερικών προς την Ένωση Δήμων, να φέρει έγγραφο σαν βάση συζήτησης αναφορικά με την επιχειρούμενη αναδιοργάνωση των Δήμων, το έπραξε. Καταθέσαμε αυτό το έγγραφο και, σήμερα, ήταν η πρώτη συζήτηση επί του εγγράφου αυτού, το οποίο περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά θέματα υπό μορφή προτάσεων προς τους Δήμους. Τώρα, είναι η σειρά των Δήμων σε επόμενη συνεδρία, εντός δεκαπενθημέρου, να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, εισηγήσεις και σχόλια επί του εγγράφου, έτσι ώστε να προχωρήσει ο διάλογος, ο οποίος θα πρέπει, εντός Οκτωβρίου, να έχει κατάληξη. Λόγω της οικονομικής κρίσης, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερώτηση για το τι περιλαμβάνει, σε γενικές γραμμές αυτό το έγγραφο, ο κ. Υπουργός είπε: «Μέσα από αυτό το έγγραφο, μεταξύ άλλων, επιχειρείται η συμπλεγματοποίηση (υπηρεσιών) σε σχέση με τις οικονομικές περισυλλογές που μπορούν να γίνουν, εγκαθιδρύεται δευτεροβάθμιο όργανο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο θα προικοδοτηθεί τόσο από πλευράς Κυβέρνησης όσο και από πλευράς Δήμων. Ουσιαστικά, θα πάρουν περισσότερες εξουσίες οι Δήμοι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων κ. Αλέξης Γαλανός, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Στις 18 Σεπτεμβρίου, έχουμε έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων, όπως και άτυπη συνεδρία όλων των Δήμων. Εκεί, θα συζητήσουμε όλες τις απόψεις του Υπουργείου οι οποίες, κατά την άποψή μας, είναι προτάσεις μεταρρυθμίσεων προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν μιλούμε για συμπλεγματοποίηση Δήμων, υπό την έννοια της κατάργησης Δήμων, αλλά συζητούμε συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών με σκοπό την εξυπηρέτηση (του πολίτη) και την καλύτερη λειτουργικότητα. Στο ίδιο πράγμα αποβλέπει και το δευτεροβάθμιο όργανο το οποίο, βασικά, θα προικοδοτηθεί, θα ενισχυθεί από πλευράς κράτους αλλά και από πλευράς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αυτό το θέμα δεν το βλέπουν μόνο οι Δήμοι, αλλά θα το δουν και τα κόμματα. Γι’ αυτό και στη σημερινή σύσκεψη, ο κ. Υπουργός κάλεσε και τα ενδιαφερόμενα κόμματα. Η συζήτηση συνεχίζεται σε εποικοδομητικό κλίμα. Σκοπός όλων μας είναι, πρώτον, η εξυπηρέτηση του πολίτη. Και δεύτερον, κάτω από τις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε, η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ των Δήμων και του Υπουργείου Εσωτερικών και σύντομα θα πρέπει να μπουν σε αυτή τη συζήτηση και οι κοινότητες».

Ακολούθως, κληθείς από δημοσιογράφο να σχολιάσει σημερινές δηλώσεις του ΑΚΕΛ και συγκεκριμένα δήλωση του πρώην Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη για το θέμα της διαχείρισης των Στερεών Οικιακών Αποβλήτων, στις οποίες, μεταξύ άλλων, ο κ. Συλικιώτης μιλά για «κωλυσιεργία» εκ μέρους της σημερινής Κυβέρνησης σε αυτό το θέμα, ο κ. Χάσικος απάντησε:

«Οι τελευταίοι που μπορούν να μιλούν για κωλυσιεργία είναι οι εκπρόσωποι της προηγούμενης Κυβέρνησης. Εμείς, αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας τους τελευταίους έξι μήνες. Πέραν του ότι αναλώθηκε πολύς χρόνος για να αποφευχθεί η πτώχευση της χώρας μας και ευτυχώς (αυτό) το καταφέραμε, να πω ότι ασχοληθήκαμε από την πρώτη μέρα με το θέμα της διαχείρισης των σκυβάλων. Και, άρα, δεν μπορεί να λέει η προηγούμενη Κυβέρνηση, που είχε χρόνια μπροστά της για να διαχειριστεί αυτό το θέμα, ότι η σημερινή Κυβέρνηση έχει καθυστερήσει κατά έξι μήνες. Αυτό, δεν το αντιλαμβάνομαι.

Δεν ήταν υποχρέωση της παρούσας Κυβέρνησης να δει ξανά αυτή τη διαδικασία; Δεν ήταν υποχρέωσή μας, στα πλαίσια του διαλόγου με τις κοινότητες, με τους Δήμους, με όλους τους ενδιαφερόμενους, με τους πολίτες τέλος πάντων που πληρώνουν τέλη, να δούμε ξανά αυτό το θέμα, έτσι ώστε να αποφύγουμε το πάθημα της προηγούμενης Κυβέρνησης για το οποίο καλείται, σήμερα, ο Δημότης της Λάρνακας ή της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου να πληρώνει υψηλό κόστος, επειδή η προηγούμενη Κυβέρνηση έκανε ένα κάκιστο συμβόλαιο με τον ανάδοχο της Μονάδας στην Κόση; Άρα, είναι αστείο να λέγεται ότι η σημερινή Κυβέρνηση έχει καθυστερήσει. Αυτό, είναι λαϊκισμός».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει πάρει στα χέρια του το πόρισμα της έρευνας που αφορά το συμβόλαιο της Κόσης, ο κ. Υπουργός είπε: «Δεν το έχω πάρει ακόμη στα χέρια μου, αλλά το πόρισμα υπάρχει. Εντός των δύο – τριών επόμενων ημερών, θα το πάρουν και η Βουλή και ο Γενικός Εισαγγελέας. Δεν νομίζω ότι δεν ήταν υποχρέωσή μας να ξαναδούμε την όλη διαδικασία την οποία, ας σημειωθεί, έστρωσε η προηγούμενη Κυβέρνηση, ιδιαίτερα λόγω του παθήματος του συμβολαίου με την Κόση που έκανε, επαναλαμβάνω, η προηγούμενη Κυβέρνηση. Σκάνδαλα αυτής της μορφής, αυτού του μεγέθους, τα οποία πληρώνει στο τέλος της ημέρας ο πολίτης, πρέπει να αποφεύγονται. Δουλειά μας εμάς ήταν να κάνουμε μια προκήρυξη προσφορών στα πλαίσια που επιβάλλει ο νόμος και η διαφάνεια, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται αλόγιστα ο πολίτης».