11/9/13

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος


Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης είχε σήμερα συνάντηση με εκπροσώπους της Διεθνούς Τράπεζας αναφορικά με τη μελέτη για την αναδιάρθρωση του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Υπουργός σε δηλώσεις του ανέφερε τα ακόλουθα: «Είχα σήμερα συνάντηση με τους εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Τράπεζας που θα ασχοληθούν με τον εκσυγχρονισμό και τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας. Όπως γνωρίζετε από την περασμένη Δευτέρα οι εμπειρογνώμονες αυτοί μελετούν σε βάθος κάθε Τμήμα του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και είχαν ήδη συναντήσεις με Διευθυντές και άλλους Ανώτερους Λειτουργούς. Έχουν ζητήσει τη βοήθειά μας για να εκτελέσουν το έργο τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Από τη δική μας πλευρά έχουμε δηλώσει ότι αυτό το κράτος απαιτεί μια σύγχρονη, ευέλικτη, παραγωγική και αποτελεσματική Δημόσια Υπηρεσία που δεν θα επιβαρύνει με περιττά έξοδα τον φορολογούμενο πολίτη και θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της πολιτείας και των πολιτών. Ως Υπουργείο θα παρέχουμε κάθε βοήθεια προς τους εμπειρογνώμονες. Ταυτόχρονα, ζητήσαμε την εμπλοκή των δημοσίων λειτουργών και των συντεχνιών. Θεωρώ ότι αυτή η εργασία πρέπει να είναι ομαδική και μόνο με συλλογική δουλειά μπορεί να φέρει το σωστό αποτέλεσμα».

Κληθείς να αναφέρει τι ζήτησαν να μάθουν οι εμπειρογνώμονες, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι ζήτησαν στοιχεία που αφορούν στη διοίκηση, στον τρόπο λειτουργίας του Υπουργείου Γεωργίας αλλά και των Τμημάτων του και συμπλήρωσε ότι δόθηκαν οι απαιτούμενες πληροφορίες ενώ ταυτόχρονα ζητήθηκαν και από πλευράς Υπουργείου πολλά πράγματα από τους εμπειρογνώμονες.

Ερωτηθείς κατά πόσον οι εμπειρογνώμονες έδωσαν οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με το πώς προτίθενται να κινηθούν, ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι δεν έγινε συγκεκριμένη αναφορά, αλλά συμφωνήθηκε ότι σε μια περίπου βδομάδα θα ολοκληρωθεί ο κύκλος ενημέρωσής τους, και το Νοέμβριο θα επανέλθουν με προτάσεις. Όλο αυτό το διάστημα θα είμαστε σε συνεχή επαφή, τόσο οι Διευθυντές των Τμημάτων, όσο και η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου και εγώ προσωπικά, είπε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. Βασικός στόχος, είπε, είναι τον Μάρτιο του 2014 να παρθούν οι τελικές αποφάσεις που αφορούν τη νέα δομή και λειτουργία του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος με στόχο τον Ιούλιο του 2014 να εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση στο Υπουργείο.

Σε ερώτηση κατά πόσο ζητήθηκαν αριθμοί υπαλλήλων και συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν το Υπουργείο Γεωργίας, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι τα γνώριζαν ήδη και είχαν έλθει προετοιμασμένοι καθότι είχαν συνεννοηθεί με το Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού το οποίο συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια. «Αναγνωρίζουν ότι αυτό το Υπουργείο είναι το μεγαλύτερο και το πιο σύνθετο Υπουργείο και ότι χρειάζεται να γίνουν τομές. Θα τους βοηθήσουμε και θα μας βοηθήσουν για να γίνουν αυτές οι τομές», κατέληξε.