11/9/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον κ. Α. Ντάουνερ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Ντάουνερ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είχα συνάντηση μιας ώρας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και είχαμε μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε στη βάση του δείπνου που παρέθεσα χθες βράδυ στους δύο αντιπροσώπους, τον κ. Μαυρογιάννη και τον κ. Ερτούγ.

Τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία προετοιμασίας με την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε τις συνομιλίες σύντομα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει εκφράσει στο πιο πρόσφατο του ψήφισμα την ελπίδα οι συνομιλίες να επαναρχίσουν τον Οκτώβρη. Δεν έχουμε ημερομηνία γι’ αυτό, όμως, το σημαντικό είναι ότι η προετοιμασία γίνεται σωστά και είναι ικανοποιητική. Εμείς, τα Ηνωμένα Έθνη, είμαστε ικανοποιημένοι με την ποιότητα της προετοιμασίας και όταν οι ηγέτες συναντηθούν, οι συναντήσεις τους θα είναι παραγωγικές, με μια προσέγγιση αποτελεσμάτων που θα οδηγήσει σε μια συμφωνία κατόπιν διαπραγμάτευσης.

Όμως, το σημαντικό δεν είναι η χρονική στιγμή της συνάντησης, αλλά το να σιγουρευτούμε ότι η προετοιμασία γίνεται σωστά. Και τότε θα αρχίσουμε με τη συνάντηση. Ο στόχος μας είναι να γίνει κάποια στιγμή τον Οκτώβριο, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς βαίνουν οι προετοιμασίες».

Ερωτηθείς αν οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν από το σημείο όπου αφέθηκαν, ο κ. Ντάουνερ είπε: «Δεν θα υπεισέλθω σε αυτά. Πρέπει να γίνει πολλή προετοιμασία και ο κόσμος είπε διάφορα γι’ αυτά τα ζητήματα. Θεωρώ ότι το σημαντικό είναι να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών για το πώς ακριβώς οι διαπραγματεύσεις θα έχουν αποτέλεσμα και μέχρι να επιτευχθεί αυτό οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να αρχίσουν».

Πρόσθεσε ότι κατά το χθεσινό δείπνο «έγινε μια καλή συζήτηση για το πώς θα προετοιμαστούμε για την αρχική συνάντηση των ηγετών, όμως θα υπάρχει σειρά συναντήσεων σε επίπεδο αντιπροσώπων και συζητήσεις με εμάς κατά τις επόμενες βδομάδες για να σιγουρευτούμε ότι η προετοιμασία γίνεται σωστά».

Κληθείς να πει αν έχει συμφωνηθεί το θέμα που θα τεθεί πρώτο στο τραπέζι των συνομιλιών, ο κ. Ντάουνερ είπε: «Όχι, δεν έχουμε φτάσει σε αυτό». Πρόσθεσε ότι πέρα από το στόχο, που είναι η επίτευξη διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, πρέπει να «εργαστούμε για τη μεθοδολογία για να σιγουρευτούμε ότι οι συνομιλίες θα λειτουργήσουν πολύ σωστά».

Επισήμανε ότι σε συνομιλίες που υπήρχαν και κατά τα προηγούμενα χρόνια η μεθοδολογία άλλαζε από καιρό σε καιρό. «Θέλουμε να βλέπουμε τη μεθοδολογία να βελτιώνεται πάντοτε για να αυξήσουμε τις πιθανότητες να επιτύχουν οι συνομιλίες. Όλα αυτά είναι υπό συζήτηση», είπε.

Σε ερώτηση αν η πρόταση του Προέδρου για την Αμμόχωστο είναι στο τραπέζι και κατά πόσον υπάρχει πρόοδος επί του θέματος αυτού, ο κ. Ντάουνερ είπε: «Αυτό δεν είναι θέμα που συζητήσαμε χθες βράδυ. Είναι κάτι που συζήτησα σήμερα με τον Πρόεδρο και είναι θέμα που θα συζητήσω με άλλους, περιλαμβανομένου του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου όταν τον συναντήσω την Παρασκευή». Πρόσθεσε ότι «συζήτησα με αρκετό κόσμο αυτό το θέμα και αυτή την προσέγγιση και θα συνεχίσω να το συζητώ».

Κληθείς να πει αν το θέμα της Αμμοχώστου θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα πριν την έναρξη των συνομιλιών, ο κ. Ντάουνερ είπε: «Αν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, για οτιδήποτε, αυτό είναι υποβοηθητικό. Μόνο γενικό σχόλιο μπορώ να κάνω και αυτό είναι ότι χρειάζεται να υπάρξει πολλή προσπάθεια στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και πολλή προσπάθεια στο να αναπτερωθούν οι ελπίδες του κόσμου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και της διεθνούς κοινότητας. Όλοι μας στη διεθνή κοινότητα, καθώς και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θέλουμε να αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε παραμείνει στάσιμοι σε ατελείωτες διαπραγματεύσεις που ποτέ δεν οδηγούν κάπου. Και μετά από 39 χρόνια ο κόσμος είναι δικαιολογημένος να αισθάνεται έτσι. Και πιστεύω ότι πολλοί Κύπριοι αισθάνονται έτσι».

Πρόσθεσε επίσης: «Πρέπει να βρούμε τρόπο για να υπάρξει μια νέα σπίθα ενθουσιασμού σε αυτή τη διαδικασία, να αναπτερώσουμε τις ελπίδες του κόσμου, να διασφαλίσουμε ότι έχει λογικές και θετικές προσδοκίες ότι επιτέλους μετά από 39 χρόνια κάτι θα γίνει. Ο Πρόεδρος έχει τις ιδέες του και εμείς δεν είμαστε εναντίον αυτών των ιδεών. Φυσικά στα Ηνωμένα Έθνη η γενική μας άποψη είναι ότι θα θέλαμε να υπάρξει μια νέα σπίθα ενθουσιασμού σε αυτή τη διαδικασία, μια νέα αίσθηση ενέργειας, μια νέα αίσθηση ελπίδας και προσδοκίας και αν οι Ελληνοκύπριοι, οι Τουρκοκύπριοι, η Τουρκία, η Ελλάδα και άλλες χώρες μπορούν να βρουν πρωτοβουλίες που θα δώσουν αυτή τη σπίθα, τότε τα Ηνωμένα Έθνη το καλωσορίζουν αυτό».

Ερωτηθείς είπε ότι θα μεταβεί και στην Αθήνα την επόμενη φορά που θα βρίσκεται στην Κύπρο.

Σε ερώτηση αν η οικονομική κρίση που διέρχεται η Κύπρος αποτελεί ευκαιρία ή εμπόδιο στη λύση του Κυπριακού, ο κ. Ντάουνερ είπε: «Είναι σαν να μου ζητάτε να κάνω πολιτική τοποθέτηση», προσθέτοντας ότι κάποιοι Κύπριοι λένε ότι βλέπουν πως αν υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό «αυτό θα οδηγούσε σε ένα πολύ σημαντικό βαθμό εμπιστοσύνης για την οικονομία, με σημαντικές νέες επενδύσεις στην Κύπρο. Ο κόσμος μιλά για τα Βαρώσια και ένα από τα θέματα που μπορείς να θίξεις για τα Βαρώσια είναι ότι θα οδηγούσε στην ανοικοδόμηση τους κάτι που θα δημιουργούσε τεράστιες επενδύσεις, αποζημιώσεις περιουσιών» και για άλλα. «Άρα, υπάρχει το επιχείρημα ότι η λύση του Κυπριακού θα δώσει στην οικονομία, περιλαμβανομένης της οικονομίας των Τουρκοκυπρίων, μια τεράστια ώθηση και θα δημιουργούσε καλύτερο κλίμα για την ανάπτυξη της βιομηχανίας του φυσικού αερίου, των υδρογονανθράκων», πρόσθεσε.

Είπε, επίσης, ότι άλλοι αισθάνονται πιο ευάλωτοι και δεν θέλουν να τους φοβίζουν όταν είναι ευάλωτοι και αυτό είναι επίσης κατανοητό. «Η γενική μου άποψη είναι ότι μια λύση του Κυπριακού θα δώσει τεράστια ώθηση στην κυπριακή οικονομία», κατέληξε.