25/9/13

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ι. Κασουλίδης συνεχίζει τις επαφές του στη Νέα Υόρκη

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης είχε χθες το πρωί συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. William Burns στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Στη συνάντηση παρέστη επίσης η Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις κα Victoria Nuland.
Από κυπριακής πλευράς παρέστησαν ο Διευθυντής της Πολιτικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Ευριπίδης Ευρυβιάδης και ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον κ. Γιώργος Σιακαλλής.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά από τη συνάντηση ο Υπουργός Εξωτερικών είπε:

«Κατά τη συνάντηση με τον κ. William Burns έγινε αναφορά και στο Κυπριακό, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης αφιερώθηκε στις διμερείς σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ιδιαίτερα όσον αφορά τον υπεύθυνο ρόλο με τον οποίο η Κύπρος έχει χειρισθεί τα θέματα της έκρυθμης περιοχής μας, όσον αφορά την κρίση της Συρίας εντελώς πρόσφατα, αλλά και τις θέσεις της στο Μεσανατολικό, τις σχέσεις της με το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Αίγυπτο, κλπ. Κυριότερος ρόλος της Κύπρου αυτή τη στιγμή είναι η συμμετοχή της στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία, στην καταπολέμηση της διακίνησης υλικού όπλων μαζικής καταστροφής και στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, των ναρκωτικών και της διακίνησης προσώπων. Αυτά ήταν τα κυριότερα θέματα της συνάντησης μας και ελπίζω ότι οι μήνες που θα ακολουθήσουν θα παράγουν αποτελέσματα αυτής της καλύτερης σχέσης που έχει αυτή τη στιγμή η Κύπρος με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξ’ αιτίας του αναγνωρισμένου ρόλου της στην περιοχή».

Ερωτηθείς αναφορικά με το τι διαμείφθηκε για το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης είπε:

«Η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι προσφέρονται να βοηθήσουν δεν είναι κάτι το καινούργιο, είναι γνωστό. Και αναμένουμε τώρα και ελπίζουμε ότι η άλλη πλευρά θα ανταποκριθεί για να ξεκινήσουν –οι συνομιλίες έχουν ξεκινήσει στην ουσία – αλλά εκείνο που χρειάζεται είναι οι δύο πλευρές να ετοιμάσουν μια συνάντηση των δύο ηγετών, κατά την οποία να συμφωνηθεί ένα κείμενο κοινής διακήρυξης και να συμφωνηθεί και μια μεθοδολογία με την οποία θα διεξαχθούν οι συνομιλίες από εδώ και μπρός για να παράγουν αποτελέσματα και να μην είναι συνομιλίες χάριν των συνομιλιών».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως με τον κ. Burns συζήτησαν επίσης το θέμα της ενέργειας και πρόσθεσε:

«Είναι πρώτα το δικαίωμα της Κύπρου να χρησιμοποιήσει τους υδρογονάνθρακες της στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, ο ρόλος της συνεργασίας δια των υδρογονανθράκων με τα γειτονικά κράτη και το κίνητρο – και το τονίζω – που μπορεί να προσφέρει το θέμα των υδρογονανθράκων για την επίλυση του Κυπριακού τόσο μεταξύ των δύο κοινοτήτων αλλά και σε ό,τι αφορά την Τουρκία, της οποίας οι ανάγκες είναι και πιο μεγάλες που πηγαίνουν παράλληλα με τον ρυθμό της ανάπτυξης της.»

Συνεχίζοντας, εξάλλου, τις διμερείς επαφές του στη Νέα Υόρκη ο κ. Κασουλίδης είχε χθες συναντήσεις με τους ομολόγους του από το Καζακστάν, τη Γουατεμάλα, το Ιράκ και τη Γεωργία με τους οποίους συζήτησε τρόπους ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας. Κατά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γουατεμάλας κ. Fernando Carrera ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε ευχαριστίες για τη στήριξη που παρέχει η χώρα του προς την Κύπρο στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στη συνάντησή του με την ομόλογό του από τη Γεωργία δρα Maia Panjikidze ενημερώθηκε για την κατάσταση στη χώρα καθώς και για τη διαδικασία της Γενεύης.

Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών παρέστη το μεσημέρι σε εκδήλωση υψηλού επιπέδου που διοργάνωσαν η Γαλλία και η Νιγηρία για τους καινοτόμους μηχανισμούς της χρηματοδότησης της ανάπτυξης.

Το απόγευμα συμμετείχε σε συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.