22/9/13

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδευόμενος από τη σύζυγο του κ. Άντρη Αναστασιάδη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Χρήστο Στυλιανίδη, έφθασε χθες, 21 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη όπου θα λάβει μέρος στις εργασίες της 68ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει τη Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, ιδιαίτερη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Ban Ki moon, ενώ την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου θα προσφωνήσει την ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης. Την Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, θα μιλήσει στην Ειδική Συνάντηση την οποία καλεί ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης για την ανασκόπηση της προόδου για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας και στις 26 Σεπτεμβρίου θα παραχωρήσει δημοσιογραφική διάσκεψη στους ανταποκριτές των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά την άφιξη του προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους:

«Επισκέπτομαι για πρώτη φορά, υπό την επίσημη ιδιότητα μου, τα Ηνωμένα Έθνη και στόχος και σκοπός, κατά κύριο λόγο, είναι μέσα από μία σειρά αρκετών επαφών και ενός εντατικού προγράμματος, να δούμε αυτό που βαρύνει όλους μας, την ανάγκη να υπάρξει μια καλή προετοιμασία εν όψει ενός νέου γύρου των συνομιλιών. Βεβαίως αυτός ο νέος γύρος δεν μπορεί να καθοριστεί αυτή την ώρα χρονικά και εξαρτάται κατά μέγιστο βαθμό από την ορθή προετοιμασία και τη δυναμική που πρέπει να προσδώσουμε σε ένα νέο διάλογο, έτσι ώστε να υπάρχει πια η προοπτική ή και μια ακτίδα φωτός ότι κάπου μπορεί να καταλήξουμε.

Κατά την εδώ παρουσία μου θα έχω συνάντηση, ύστερα από δική του πρωτοβουλία, με τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Biden, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Lavrov, αλλά και τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, και με σωρεία άλλων ηγετών. Χωρίς αμφιβολία, και μέσα και από τις Συνόδους των Ηνωμένων Εθνών, θα έχουμε την δυνατότητα επαφών και με πολύ περισσότερους άλλους. Εν πάση περιπτώσει το πρόγραμμα θα το παρακολουθείτε και θα ενημερώνεστε ανελλιπώς για όλα όσα θα διαδραμματίζονται επί της ημέρας.

Απαντώντας σε ερώτηση για την επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, και αν υπάρχει ο φόβος οι συνομιλίες που προγραμματίζονται τον Οκτώβριο να θυσιάσουν την ουσία χάριν των χρονοδιαγραμμάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε:

«Όχι βεβαίως, και αυτά είναι τα μηνύματα που έχω στείλει και μέσω του κ. Downer και δια της επιστολής μου: Ότι σημασία δεν είναι πότε ξεκινούν, αλλά κάτω από ποιες συνθήκες ξεκινούν, ποια είναι η διαδικασία και ποια είναι η παράμετρος μέσα στην οποία θα πρέπει να κινηθούμε. Όταν γίνονται δηλώσεις από πλευράς του Τουρκοκύπριου ηγέτη για δύο κράτη, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μια διάσταση θέσεων και υπάρχει μια αντίθεση με τις Συμφωνίες Κορυφής, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου του 2006. Συνεπώς, θα πρέπει όλα αυτά να ξεκαθαρίσουν. Αν υπάρχει κάτι εξίσου πιο σημαντικό είναι να γίνει κάτι έτσι ώστε να ξαναστραφεί τον ενδιαφέρον προς το Κυπριακό. Στην εκλογική αναμέτρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανάδειξη του Προέδρου, το Κυπριακό ήταν εκτός συζήτησης. Αλλά και στις ψευδοεκλογές του παρανόμου καθεστώτος, του υπό κατοχή μέρους της πατρίδας μας, και πάλι μεταξύ των Τουρκοκυπρίων, το Κυπριακό ήταν εκτός ατζέντας. Συνεπώς χρειάζεται κάτι δραματικό ή κάτι συγκλονιστικό που να ξαναεπικεντρώσει την προσοχή στο Κυπριακό. Να αποκαταστήσει, στον βαθμό που μπορεί να αποκατασταθεί αυτήν την ώρα, η εμπιστοσύνη των Ελληνοκυπρίων προς την Τουρκία. Αλλά και η εμπιστοσύνη όλων προς τον διάλογο.

Σε ερώτηση για τις προσδοκίες από τη συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιφυλάχθηκε να απαντήσει μετά τη συνάντηση.