21/8/13

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών στο περιθώριο του Συνεδρίου των Αποδήμων 21/08/2013

Τα πολιτικά κόμματα και ο κόσμος θα πρέπει να χαιρετίσουν την αλλαγή στη φορολόγηση ακίνητης περιουσίας που επήλθε μέσα από τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του Συνεδρίου των Αποδήμων, ο κ. Χάσικος ερωτηθείς για τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναφορικά με το θέμα της φορολόγησης ακίνητης περιουσίας, είπε: «Ανέμενα ότι τα κόμματα, αλλά και ο κόσμος, ο φορολογούμενος, θα χαιρέτιζαν αυτή την αλλαγή που επήλθε μέσα από την τελευταία απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αυτό που έγινε είναι ότι μέσα από την καταγραφή νέων ιδιοκτητών ακινήτων, κάτι που εξάλλου υποσχεθήκαμε ως Κυβέρνηση ότι θα κάναμε, ουσιαστικά πιέσαμε τους υπαλλήλους του Κτηματολογίου να προχωρήσουν κατά τρόπο άμεσο μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και να καταγράψουν όσο περισσότερα ακίνητα μπορούσαν να καταγράψουν. Πράγμα το οποίο έφεραν σε πέρας. Μπορεί να μην είναι στο 100% η καταγραφή, αλλά εν πάση περιπτώσει, βρήκαν και κατέγραψαν όσα περισσότερα γίνεται.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το κράτος να έχει έσοδα άλλα 10 περίπου εκ., πέραν των όσων προϋπολογίστηκαν. Εκείνο που κάνει η Κυβέρνηση σήμερα είναι αυτά τα χρήματα ουσιαστικά να τα δώσει πίσω. Δηλαδή, δεν έρχεται σήμερα το κράτος μέσα από τους περισσότερους ιδιοκτήτες που βρήκε να πάρει περισσότερα χρήματα. Αντίθετα, αυτά τα επιπλέον χρήματα έρχεται να τα μοιράσει πίσω στους ιδιοκτήτες.

Πραγματικά εκπλήττομαι, ανέμενα ότι έπρεπε να το χαιρετίσουμε αυτό και όχι να το κακίζουμε».

Πρόσθεσε ότι «έπρεπε και πρέπει να υπάρχει φορολογία. Γνωρίζω, αντιλαμβάνομαι, κατανοώ ότι οτιδήποτε επιβάλλει στον Κύπριο πολίτη νέο βάρος υπό μορφή φορολογίας είναι φυσικό να τον κάνει να νιώθει άσχημα και να αντιδρά, με όλα τα συνεπακόλουθα. Το κατανοώ και αυτό. Αλλά από την άλλη, πρέπει να υπάρξει φορολογική συνείδηση. Από το κράτος όλοι αναμένουμε υγεία, παιδεία, ασφάλεια, υπηρεσίες γενικά, πληρωμή των δημόσιων υπαλλήλων. Όλα αυτά από κάποιο ταμείο θα πρέπει να έρθουν για να μπορέσει το κράτος με τη σειρά του να τα προσφέρει. Στο τέλος-τέλος, ο καθένας από εμάς θα πρέπει να συνεισφέρει στα δημόσια ταμεία έτσι ώστε το κράτος να μπορεί να ανταποκριθεί στις όποιες υποχρεώσεις έχει απέναντι στον πολίτη».