20/8/13

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις εκπομπές ρύπων και για τη δημιουργία μητρώων εμπιστευμάτων 20/08/2013

Το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισε τον εκσυγχρονισμό της φορολόγησης μηχανοκίνητων οχημάτων και τη δημιουργία μητρώων εμπιστευμάτων.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα τον εκσυγχρονισμό της φορολόγησης μηχανοκινήτων οχημάτων που ουσιαστικά, και με βάση ευρωπαϊκή Οδηγία θεσπίζεται ως η μόνη παράμετρος υπολογισμού φόρου κατανάλωσης η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, οι εκπομπές ρύπων. Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι όχι μόνο βοηθά το περιβάλλον, αλλά και την ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων για πολλούς λόγους που έχουν να κάνουν και με τη μείωση των δυστυχημάτων και της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Θα κατατεθεί το συντομότερο αυτό το νομοσχέδιο και βασικός στόχος είναι η εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή Οδηγία και τα περιβαλλοντικά θέματα».

Αναφερόμενος σε άλλη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι εγκρίθηκε νομοσχέδιο που αφορά «τη ρύθμιση επιχειρήσεων παροχής διοικητικών υπηρεσιών και συναφών θεμάτων που ουσιαστικά έχει ως στόχο τη δημιουργία μητρώων εμπιστευμάτων που θα τηρούνται από αρμόδιες εποπτικές Αρχές οι οποίες θα έχουν πρόσβαση σε αυτά για υποβοήθηση του έργου τους. Είναι σημαντικό διότι στέλλει το μήνυμα ότι η Κύπρος είναι υγιές χρηματοοικονομικό κέντρο και σταματά να υπάρχει αυτή η ψιθυρολογία ότι η Κύπρος είναι κέντρο με λογική ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Αν το αθροίσουμε με τις τελευταίες αποφάσεις που αφορούν τη MoneyVal αποδεικνύει ότι η συκοφαντία που υπήρξε για τη χώρα μας ουσιαστικά ήταν εκ του πονηρού».

Ανέφερε ακόμη ότι στον Περί Διεθνών Εμπιστευμάτων Νόμο του 2013 διαγράφεται το άρθρο 15 που εξαιρεί τα διεθνή εμπιστεύματα από την υποχρέωση εγγραφής δυνάμει οποιουδήποτε νόμου.

Η εν λόγω διάταξη έρχεται σε αντίθεση με τις προτεινόμενες διατάξεις για τη δημιουργία μητρώων εμπιστευμάτων από τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές, όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος και ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών, και μέσω αυτού του τροποποιητικού νομοσχεδίου δημιουργούνται μητρώα εμπιστευμάτων και είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης με την Τρόικα και είναι εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση το Μνημόνιο. Είναι μέρος των ενεργειών ώστε η Κύπρος να επανακτήσει το κύρος της ως αξιόπιστο χρηματοοικονομικό κέντρο».