19/8/13

Ο Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία 19/08/2013

Με αφορμή τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και τον εμπρησμό των 40 χριστιανικών εκκλησιών, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης επισκέφθηκε σήμερα την Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία Αγίου Μάρκου, στην Αγλαντζιά.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψη ο κ. Κασουλίδης είπε: «Η επίσκεψη μου εδώ έχει σχέση με τα γεγονότα στην Αίγυπτο. Όπως ξέρετε, πυρπολήθηκαν πάνω από 40 εκκλησίες, τεμένη και κυβερνητικά κτήρια, και ήλθα εδώ για να εκφράσω πρώτα τη συμπαράστασή μου προς τον αιγυπτιακό λαό και τη λύπη μου για τα γεγονότα που συμβαίνουν. Δεύτερο, θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη στήριξή μου, η οποία ζήτησα να διαβιβαστεί προς την Αιγυπτιακή Εκκλησία, διότι, οποιαδήποτε κι αν είναι τα γεγονότα, για εμάς ο λαός της Αιγύπτου είναι ένας και δεν υπάρχει καμία διάκριση μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών. Επομένως, καταδικάζονται οι οποιεσδήποτε ενέργειες από τα εξτρεμιστικά στοιχεία τα οποία βρίσκουν κάθε φορά την αφορμή για να θυματοποιούν, κυρίως και σε πολλές περιπτώσεις, τα μέλη των χριστιανικών κοινοτήτων».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Κασουλίδης ανάφερε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν καμία πληροφορία για πρόβλημα στην Αίγυπτο και ότι η Πρεσβεία μας εκεί, σε συνεννόηση και με τις άλλες Πρεσβείες κρατών μελών της ΕΕ, γνωρίζει τι μπορεί να κάνει σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα. «Όμως», πρόσθεσε, «αυτή τη στιγμή, εφόσον ακολουθούνται οι οδηγίες και οι επισκέπτες αποφεύγουν να βρίσκονται κοντά σε χώρους που υπάρχουν διαδηλώσεις, κανονικά δεν πρέπει να υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον η Κυβέρνηση γνωρίζει για τη δραστηριοποίηση του διεθνούς παράγοντα και τις πληροφορίες ότι το φθινόπωρο θα υπάρξει μια προσπάθεια «πακετοποίησης» κυπριακού προβλήματος, οικονομίας και ενέργειας ο κ. Υπουργός ανάφερε: «Πρώτον η Κυβέρνηση δεν συμμερίζεται την οποιαδήποτε άποψη ότι οποιοσδήποτε στη διεθνή κοινότητα κινητοποιείται για να ‘πακετοποιήσει’, όπως λέτε, αυτά τα τρία θέματα. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτά τα τρία θέματα είναι ανεξάρτητα, παρόλο ότι υπάρχει αμοιβαία στήριξη και ενίσχυση μεταξύ του ενός θέματος και του άλλου. Δηλαδή προχωρούν ανεξάρτητα και παράλληλα, αλλά η κάθε πρόοδος στο ένα ενισχύει το άλλο».

Κληθείς να απαντήσει για το θέμα της Αμμοχώστου και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβεβαίωσε ότι γίνονται ασκήσεις επί χάρτου σε περίπτωση που υπάρχουν πρόσθετες απαιτήσεις από πλευράς Τουρκίας, ο κ. Κασουλίδης είπε: «Πιθανόν τα πράγματα να προχωρήσουν από τον Σεπτέμβρη και μετά. Αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει οποιαδήποτε ανταλλαγή απόψεων με την άλλη πλευρά και επομένως θεωρώ ότι η διαπραγμάτευση μεταξύ μας είναι μια εντελώς περιττή άσκηση. Όταν υπάρξει κάτι το σοβαρό, τότε είναι η ώρα των διαβουλεύσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο, και κυρίως δεν ωφελεί αλλά βλάπτει η δημόσια συζήτηση για θέματα τα οποία αυτή τη στιγμή δεν βρίσκονται καν στο τραπέζι. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οποιαδήποτε επίσημη θέση από την άλλη πλευρά εκτός από κάποιες δηλώσεις που έχουν ακουστεί από κάποιους στην τουρκοκυπριακή ηγεσία. Οι διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού, έχουμε πει ξεκάθαρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που θα ξεκινήσουν σύμφωνα με τους όρους εντολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, θα ξεκινήσουν χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Σχετικά με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ» περί επιστολής των Ρώσων με την οποία ζητούν επίσημα διευκολύνσεις στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» ο Υπουργός Εξωτερικών είπε: «Κατ’ αρχάς θέλω να πω ότι η Ρωσία είναι μια φίλη χώρα. Κατά δεύτερο θα πρέπει, νομίζω, να μην κάνουμε τέτοιου είδους υποθέσεις ή συνειρμούς και κυρίως μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας εργάζονται από κοινού και επί του παρόντος δεν έχουμε τίποτα να αναγγείλουμε. Και εγώ δεν δέχομαι να διεξάγεται δημόσια συζήτηση η οποία και παραβλάπτει αποδίδοντας ετικέτες στην εξωτερική μας πολιτική. Έχουμε πολλούς φίλους και σκοπεύουμε να τους διατηρήσουμε ως φίλους και πιστεύω ότι μια εσωτερική δημόσια συζήτηση δεν κάνει κανένα καλό».

Καταλήγοντας διευκρίνισε: «Δεν υπάρχει θέμα ισορροπιών στην εξωτερική μας πολιτική και δεν υπάρχουν ετικέτες. Δεν δέχομαι να βάζει κάποιος ετικέτες και να μιλά για μονοδιάστατες ή πολυδιάστατες. Οι ετικέτες δεν σημαίνουν τίποτα. Το περιεχόμενο είναι που έχει σημασία».