16/8/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας κ. Νίκου Κουγιάλη στο ετήσιο Φεστιβάλ της Καλλέπειας, στην Πάφο 16/08/2013

Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.

Είναι με μεγάλη μου χαρά που αποδέχθηκα να συμμετάσχω στο αποψινό φεστιβάλ που διοργανώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο Καλλέπειας σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αποδήμων, και σας συγχαίρω θερμά για την αξιέπαινη αυτή σας πρωτοβουλία, που πέραν των άλλων αποδεικνύει την αγάπη σας προς το μικρό, όμορφο χωριό σας.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην ύπαιθρο με τοπική πρωτοβουλία καταδεικνύουν το τοπικό ενδιαφέρον για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και συμβάλλουν στην προσπάθεια αναζωογόνησης των αγροτικών μας περιοχών. Ταυτόχρονα, προβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο την πολιτιστική μας κληρονομιά, που αποτελεί έναν πολύτιμο θησαυρό για όλους μας. Την παράδοση μας, η οποία ζωντανεύει μέσα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, με τους κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς, τα τραγούδια και την αναβίωση ηθών και εθίμων του τόπου μας και την οποία οφείλουμε να προστατεύσουμε και να παραδώσουμε ανόθευτη στους νέους μας.
Ταυτόχρονα, μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις δίνεται η ευκαιρία στους ντόπιους και ξένους κατοίκους της κοινότητας για αλληλογνωριμία, και κυρίως στους απόδημους να ξαναβρεθούν με πρόσωπα φιλικά κι αγαπημένα και να φέρουν στη θύμησή τους τον τόπο που έζησαν, μεγάλωσαν και αγάπησαν.
Σήμερα, παρόλο που πάρα πολλά έχουν αλλάξει στον σύγχρονο τρόπο ζωής, είναι πεποίθησή μας πως ο ρόλος του κατοίκου της υπαίθρου είναι ζωτικός γιατί συντελεί στη διατήρηση της φυσιογνωμίας του χώρου, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου. Ιδιαίτερα στην κοινότητα Καλέπειας, όπου ο πολιτισμός δεν κατάφερε να αλλοιώσει τη φυσική ομορφιά, ο αγροτουρισμός καθώς και οι διάφορες πολιτιστικές διοργανώσεις, ενισχύουν την προβολή της ιστορικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας των κατοίκων της περιοχής.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, παρόλο που η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά τον τόπο μας, τόσο η Κυβέρνηση, όσο και το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος έχουμε θέσει στο επίκεντρο της προσοχής μας την αειφόρο ανάπτυξη της υπαίθρου και την ευημερία του Κύπριου αγρότη. Μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 θα συνεχιστεί η προσπάθεια ανάδειξης της προστιθέμενης αξίας της υπαίθρου, ώστε να αναβαθμιστεί το φυσικό περιβάλλον και να ενδυναμωθεί ο κοινωνικοοικονομικός ιστός των αγροτικών περιοχών.
Καταλήγοντας, ευχαριστώ το Κοινοτικό Συμβούλιο Καλλέπειας και τον Σύνδεσμο Αποδήμων για την πρόσκληση να παρευρεθώ και να θέσω υπό την αιγίδα μου την όλη εκδήλωση και σας συγχαίρω, για άλλη μια φορά, για την πρωτοβουλία σας να διοργανώσετε το φεστιβάλ αυτό. Να έχετε όλοι μια ευχάριστη βραδιά.