13/7/13

ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ



13 Ιουλίου 2013

ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ


Χαιρετίζω την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να δώσει οδηγίες για να σταματήσει αμέσως η διαδικασία που αφορά την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων διαχείρισης σκουπιδιών (ΟΕΔΑ) και να γίνει έρευνα.

Η πρώτη επιστολή μου (ημερομηνίας 13 Απριλίου 2013) προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου αναφέρεται στο προωθούμενο σχέδιο στρατηγικής για τη διαχείριση των οικιακών στερεών αποβλήτων και στην άποψη ότι πρέπει να τύχει αναθεώρησης.

Επίσης στην επιστολή μου αναφέρω αυτολεξεί τα εξής:
 « Kατά την άποψη μου μια βιώσιμη πολιτική διαχείρισης αποβλήτων ξεκινά από
 πολιτικές μείωσης της παραγωγής τους και όχι από τη δημιουργία μονάδων που με βάση
την Ευρωπαϊκή πολιτική μείωσης δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμες – αφού ο σχεδιασμός
τους στηρίχθηκε σε λάθος στρατηγική.

 Στο τέλος οι πολίτες θα κληθούν να πληρώνουν την συντήρηση των μονάδων διαχείρισης προς όφελος των εργολάβων ιδιωτών που θα αναλάβουν τη λειτουργία τους ενώ ταυτόχρονα θα έχουν μειώσει τα σκουπίδια τους και θα ανακυκλώνουν.

Η διαλογή στην πηγή και η προώθηση τοπικών προγραμμάτων ανακύκλωσης και κομποστοποίησης θεωρώ ότι είναι η οικονομικότερη, περιβαλλοντικά και κοινωνικά φιλικότερη προοπτική σε αντίθεση με  την πλήρη εξάρτηση από ένα σύστημα σύμμεικτων στερεών αποβλήτων.

Στόχος πρέπει να είναι να οδηγούνται στις ΟΕΔΑ μόνο τα υπολείμματα της διαδικασίας επιλογής στην πηγή.
Επίσης για τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που να μην ευνοούν μονοπωλιακές καταστάσεις και να σκοτώνουν των ανταγωνισμό.

Θα πρέπει να μελετηθεί μέσα από την πιο πάνω σύγχρονη και Ευρωπαϊκά ορθή φιλοσοφία η αναγκαιότητα δημιουργίας περαιτέρω μονάδων.

Επίσης δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση στα συμβόλαια να υπάρξει δέσμευση για πολύ μεγάλες εγγυημένες ποσότητες γιατί με την πάροδο του χρόνου θα μειώνονται οι όγκοι και θα μείνει στο κράτος η δέσμευση με ότι συνεπάγεται σε κόστος για τον πολίτη.

Πρέπει να έχουμε επίσης υπόψη ότι με την πάροδο του χρόνου θα υπάρξει αύξηση του κόστους λειτουργίας των μονάδων λόγω των συνεχώς αυστηρότερων διαδικασιών της ΕΕ.

Αν προκύπτουν θέματα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης  ή επιβολής προστίμου πρέπει να γίνει προσπάθεια συνεννόησης με την ΕΕ. Δεν θεωρώ ότι επειδή μας πληρώνεται μέρος του κόστους αγοράς μιας πολυδάπανης και αντιπεριβαλλοντικής κατασκευής εμείς πρέπει να σπεύσουμε να το υλοποιήσουμε σε βάρος της τσέπης όλων μας.

Εκ της θέσεως μου και ως οφείλω κύριε Πρόεδρε καταθέτω την άποψη μου μαζί με τη διαφωνία μου για την στρατηγική που ακολουθείται».


Κατά την άποψη μου ο Υπουργό Εσωτερικών οφείλει να διατάξει έρευνα για τυχόν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες και να σταματήσει το δρομολογούμενο σχεδιασμό για τις ΟΕΔΑ.

 Στην παρούσα φάση θα πρέπει να κλείσουν άμεσα οι  χωματερές και να δημιουργηθεί μια νέα στρατηγική που θα στηρίζεται στη διαλογή στην πηγή και στην αρχή «πληρώνω όσα πετώ».

 Η τοπικές αρχές πρέπει να ενισχυθούν με εργαλεία και υποδομές  για να μπορέσουν με τη βοήθεια της πολιτείας να  εφαρμόσουν  αποτελεσματικά τις πιο πάνω αρχές.  Επίσης θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία εφαρμογής νέων σύγχρονων τεχνολογιών οι οποίες θα μπορούν να εφαρμοσθούν με βάση τα δεδομένα  και το μέγεθος της Κύπρου.


Ιωάννα Παναγιώτου
Επίτροπος Περιβάλλοντος