3/6/13

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου σε σχέση με το Κυπριακό

Η Κυβέρνηση δεν βλέπει λόγο για δημιουργία έντασης ή κρίσης στην περιοχή μας, νοουμένου ότι όλοι συμφωνούμε πως πρέπει να υπάρξει καλή προετοιμασία για να μπούμε σε διάλογο για το Κυπριακό, καλή θέληση από τουρκικής πλευράς, καθώς και βοήθεια από όσους ενδιαφέρονται για να καταλήξουμε σε μια συμφωνημένη λύση, είπε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπαδόπουλος κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο σε εφημερίδα είπε ότι «η Κυπριακή Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσωπικά επιθυμούν γρήγορη εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λύση η οποία θα λαμβάνει υπόψη και θα αντιμετωπίζει όλες τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούν ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση, αφού πρώτα αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα που επέφερε η πρωτοφανής οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας.

Την ίδια ώρα, όμως, δεν βλέπουμε τον λόγο γιατί να δημιουργηθεί ένταση ή κρίση στην περιοχή μας, νοουμένου ότι όλοι συμφωνούμε πως πρέπει να υπάρξει καλή προετοιμασία, αλλά και καλή θέληση από τουρκικής πλευράς, καθώς και βοήθεια από όσους ενδιαφέρονται για να καταλήξουμε σε μια συμφωνημένη λύση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρέσβης των ΗΠΑ προβαίνει σε διασύνδεση του Κυπριακού με το φυσικό αέριο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «έχουμε πει κατ΄ επανάληψη ότι το Κυπριακό δεν διασυνδέεται ούτε με την οικονομική κρίση ούτε με το φυσικό αέριο. Είναι τρία ανεξάρτητα πράγματα κάτι που έχει αναγνωρίσει και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο προϊστάμενος του Αμερικανού Πρέσβη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κασουλίδη στην Ουάσινγκτον και της συνάντησης του με τον κ. Κέρι». Πρόσθεσε ότι «εμείς στεκόμαστε στην επίσημη θέση του κ. Κέρι κατά τη συνάντηση του με τον κ. Κασουλίδη. Ήταν ξεκάθαρος ο κ. Κέρι ότι πρόκειται για τρία διαφορετικά και παράλληλα πράγματα».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα για το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επιθυμεί περαιτέρω δημόσια συζήτηση για το θέμα της Αμμοχώστου. Συνεπώς ουδέν σχόλιο».