3/6/13

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την oικονομία

Η Κυβέρνηση θα εξαγγείλει τις προσεχείς μέρες δεύτερο πακέτο μέτρων με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας, είπε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την ευρεία σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με εκπροσώπους του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ, του CIPA, του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών, στην παρουσία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μακρά συνάντηση και διαβούλευση με τις παραγωγικές ομάδες, καθώς και με τον CIPA και με τους εγκεκριμένους λογιστές αναφορικά με την προηγούμενη δέσμη μέτρων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της oικονομίας.

Στη σύσκεψη ανασκοπήθηκε η κατάσταση μετά και την παρέλευση κάποιου χρόνου από το πρώτο πακέτο μέτρων και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει στενή παρακολούθηση της εφαρμογής αυτού του πρώτου πακέτου μέτρων επανεκκίνησης της οικονομίας και ότι η πορεία είναι αρκετά ικανοποιητική και παρακολουθείται.

Επίσης, αντηλλάγησαν απόψεις για το δεύτερο πακέτο μέτρων που προτίθεται να εξαγγείλει η Κυβέρνηση όσον αφορά στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα όπως η καλύτερη προβολή της Κύπρου διεθνώς και η αλλαγή της εικόνας που έχει μετά το Eurogroup της 15ης και της 25ης Μαρτίου, θέματα ώθησης και προώθησης αναπτυξιακών έργων, τα φορολογικά κίνητρα, η επιτάχυνση της έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας, ο εκσυγχρονισμός νομοθεσιών, οι κυβερνητικές εγγυήσεις για ανάληψη έργων ανάπτυξης στο εξωτερικό από εργοληπτικές εταιρείες και ο τουρισμός».

Ερωτηθείς τι θα περιλαμβάνει το δεύτερο πακέτο μέτρων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Όλα αυτά τα θέματα που ανέφερα. Πρόκειται για επιπρόσθετα μέτρα που κτίζουν πάνω στο πρώτο πακέτο και συζητούνται με όλες τις παραγωγικές ομάδες για να ολοκληρωθεί αυτό το δεύτερο πακέτο μέτρων που θα είναι ενισχυτικό του πρώτου».

Σε ερώτηση αν θα ληφθούν κάποιες αποφάσεις σε σχέση με το θέμα εργοδότησης Κυπρίων σε κυπριακές επιχειρήσεις, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εργάζεται συνεχώς προς αυτή την κατεύθυνση και καθημερινώς υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό που προέχει τώρα είναι το δεύτερο κύμα μέτρων να δίνει τέτοια κίνητρα που να μπορέσει να επανεκκινήσει η οικονομία με τους ρυθμούς που επιθυμεί η Κυβέρνηση».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «στόχος της Κυβέρνησης είναι με τα μέτρα που έχει εξαγγείλει να εργοδοτηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι Κύπριοι. Αυτός είναι ο πρώτιστος στόχος, αυτόν κυνηγούμε και αυτό θέλουμε να επιτύχουμε».

Κληθείς να πει ποια μέτρα από το πρώτο πακέτο μέτρων έχουν εφαρμοστεί, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «έχουν εφαρμοστεί πάρα πολλά μέτρα. Υπάρχει ένα συντονιστικό όργανο το οποίο ενημερώνεται, παρακολουθεί και καταγράφει βήμα προς βήμα την πορεία, αλλά και το πού κάποια από τα μέτρα αυτά αντιμετωπίζουν γραφειοκρατικές δυσκολίες έτσι ώστε να επιλύονται τάχιστα όλα τα προβλήματα».

Πρόσθεσε ότι «από τη σημερινή σύσκεψη βγαίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι πολλά από αυτά τα μέτρα είναι σε μεγάλο βαθμό υλοποιήσιμα».

Ερωτηθείς για το θέμα της εργοδότησης Κυπρίων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Η σχετική προθεσμία έχει λήξει πριν από λίγες μέρες και αρχίζει η προσπάθεια εργοδότησης τους. Γνωρίζουμε, όμως, ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το πακέτο που αφορά τους νέους επιστήμονες. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση από νέους άνεργους πτυχιούχους και η Υπουργός Εργασίας εξετάζει τρόπους για το πώς μπορούμε θέσεις που αφορούν την ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία να μεταφερθούν σε άλλα προγράμματα όπου υπάρχει περισσότερη ζήτηση».

Κληθείς να πει αν οι συμμετέχοντες στη σημερινή σύσκεψη κατέθεσαν εισηγήσεις, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι «υπάρχει ένα κείμενο εισηγήσεων το οποίο συζητήθηκε διεξοδικά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πιστεύω ότι θα βρεθούν αρκετές λύσεις και θα προωθηθούν αρκετά από αυτά τα μέτρα».

Ερωτηθείς για την Τράπεζα Κύπρου ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Η Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει το ταχύτερο δυνατό να εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης. Αυτό είναι κάτι για το οποίο η Κυβέρνηση φωνάζει εδώ και μήνες και διατυμπανίζει προς όλες τις κατευθύνσεις και με όλους τους τρόπους ότι, θα πρέπει το ταχύτερο δυνατόν η Τράπεζα Κύπρου να βγει από το καθεστώς εξυγίανσης, έτσι ώστε να υπάρξει εμπιστοσύνη ξανά, και από την Κύπρο και από το εξωτερικό, στο τραπεζικό μας σύστημα. Διότι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις που θέλουμε να προσελκύσουμε στην Κύπρο, αλλά και σε ό,τι αφορά τις εργασίες κυπριακών εταιρειών στο εξωτερικό, είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ σε σχέση με το θέμα της αναδόμησης του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «αυτό το θέμα είναι ζήτημα που αφορά τη Βουλή. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η Κυβέρνηση έχει εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη της για ενίσχυση και καλύτερη λειτουργία και καλύτερη εταιρική διακυβέρνησης της Κεντρικής Τράπεζας καθώς και για τη διαφάνεια, η οποία πρέπει να υπάρχει».

Ερωτηθείς για τη θέση της Κυβέρνησης για το θέμα Βγενόπουλου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «είναι πάγια τακτική της Κυβέρνησης όταν θέματα βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης να μην τα σχολιάζει. Το θέμα έχει πάει στη δικαιοσύνη και η κυπριακή δικαιοσύνη στην οποία έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη, θα αποφανθεί».

Ερωτηθείς πότε αναμένεται η εξαγγελία του δεύτερου πακέτου μέτρων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε «εντός των προσεχών ημερών».