3/6/13

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος




Οι σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας καθώς και η αμυντική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών για την οποία επιβάλλεται ο επανασχεδιασμός στη βάση των νέων στρατηγικών δεδομένων και των εξελίξεων στην περιοχή,   ήταν τα κύρια θέματα που συζήτησαν ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου  και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΘΑ) Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος σε συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Άμυνας.

Ο Υπουργός σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνάντησης, αφού καλωσόρισε τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας,  τον ευχαρίστησε για την παρουσία του στην Κύπρο η οποία αποτελεί, όπως είπε, έμπρακτη απόδειξη της στενής συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας της Κύπρου και Ελλάδας που αποσκοπούν στην επίτευξη κοινών στόχων.
«Δεν θα ήθελα επαναλάβω τη σύγκλιση απόψεων και το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας των δυο χωρών.  Δράττομαι όμως της ευκαιρίας να εκφράσω για ακόμη μια φορά τις θερμότατες ευχαριστίες μας και τη βαθύτατη εκτίμηση μας προς την Ελληνική Κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τις Ένοπλες της Δυνάμεις  για την αμέριστη και πολύπλευρη στήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Κύπρος αντιμετωπίζει πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία και σε αυτόν τον αγώνα για διεκδίκηση των δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού, η Ελλάδα ασφαλώς παραμένει πάντοτε ο σταθερός, ο μόνιμος και ο ανιδιοτελής συμπαραστάτης για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε ο Υπουργός. 
Ακολούθως ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση τους είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν διάφορα θέματα που άπτονται των σχέσεων των δυο χωρών όσον αφορά την αμυντική συνεργασία καθώς και αυτά που έχουν τεθεί κατά τη συνάντηση του με τον Έλληνα ομόλογο του στην Αθήνα. «Είναι πλέον γεγονός ότι τα νέα στρατηγικά δεδομένα, όπως, και οι εξελίξεις στην περιοχή επιβάλλουν τον επανασχεδιασμό αυτής της αμυντικής συνεργασίας» υπογράμμισε ο Υπουργός.
«Επιβάλλεται λοιπόν η συνεργασία μας να αναπτυχθεί και να αναθεωρηθεί στη βάση αυτών των νέων δεδομένων, τις καθημερινές αμφισβητήσεις και απειλές από την Τουρκία όσον αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου» είπε και πρόσθεσε ότι κοινός στόχος είναι οι ήδη στενότατες σχέσεις των δυο χωρών, όσον αφορά την άμυνα και την ασφάλεια, να αξιοποιηθούν περαιτέρω και να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο για την «επίτευξη της σταθερότητας, της ειρήνης, της ανάπτυξης και της προόδου στην περιοχή μας».
«Ιδιαίτερα μέσα σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες που περνά ο Ελληνισμός και στις δυο χώρες, αλλά και μπροστά στις νέες προοπτικές και τις νέες εξελίξεις που παρουσιάζονται στην περιοχή καλούμαστε από κοινού, Ελλάδα και Κύπρος, να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις.
Είναι γεγονός ότι διερχόμαστε δύσκολες ώρες. Όμως θέλω να τονίσω ότι η οικονομική κρίση που ταλανίζει τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο δεν θα κάμψει σε καμία περίπτωση τις αντιστάσεις μας. Ο ελληνισμός έχει αποδείξει μέσα από την πορεία του, μέσα από την ιστορία του, ότι δεν καταρρέει. Και για κανένα λόγο αυτή η οικονομική κρίση δεν θα υποβαθμίσει τη συνεργασία των δυο χωρών στα θέματα της άμυνας, ούτε ασφαλώς θα επηρεάσει το αξιόμαχο και την ετοιμότητα των Ενόπλων  Δυνάμεων των δυο χωρών» είπε.

«Θα τα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις σημερινές δυσκολίες και θα δημιουργήσουμε ξανά την ελπίδα και την προοπτική για καλύτερες μέρες» κατέληξε ο κ. Φωτίου.

Από πλευράς του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στις δηλώσεις του είπε ότι είναι πολύ μεγάλη η τιμή και η συγκίνηση που βρίσκεται και πάλι στην Κύπρο. «Έχω να βρεθώ εδώ 40 χρόνια περίπου, από τότε που μικρός μαθητής και βρισκόμουνα στην ελληνική Αμμόχωστό, για αυτό είναι και βαθιά η συγκίνησή μου» είπε. Κλείνοντας, ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ διαβεβαίωσε ότι η σχέση με την Κύπρο είναι στενή και αδελφική και σε όλους τους τομείς αδιαπραγμάτευτη.

Ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ αφίχθηκε στην Κύπρο χθες και αναχωρεί για την Ελλάδα σήμερα το απόγευμα. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, συναντήθηκε επίσης, νωρίς το πρωί, με τον Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση στο ΓΕΕΦ, ενώ τον δέχθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄.

Ο Στρατηγός θα επισκεφθεί και θα καταθέσει στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα, στο στρατιωτικό κοιμητήριο  «Τύμβος της Μακεδονίτισσας» καθώς και στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα.


3/6/2013