Αδιαμφισβήτητα η αποψινή θεατρική παράσταση
έχει κάτι το ξεχωριστό: Είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του
Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, της ΟΕΛΜΕΚ και της Παγκύπριας
Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών. Στο πλαίσιο μιας τέτοιας ομαδικής
δουλειάς προωθούνται οι επιδιώξεις μας για τη δημιουργία μιας νέας
φιλοσοφίας στον χώρο της παιδείας που να αγκαλιάζει όλους τους
εμπλεκόμενους φορείς.
Οι σημαντικές και πάγιες επιδιώξεις προωθούνται και βρίσκονται σε εξέλιξη μέσα από μια σειρά καινοτόμων αλλαγών, έτσι όπως επιτάσσει η ανάγκη για εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Το θέατρο, έτσι όπως αυτό μορφώθηκε σε ύψιστη μορφή τέχνης στην Αρχαία Ελλάδα, αποτέλεσε και αποτελεί μέγα σχολείο. Η ενασχόληση με αυτό, είτε από σκηνής είτε από πλατείας, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Ας μην ξεχνάμε ότι στόχος μας είναι η δημιουργία ποιοτικής πολιτιστικής ταυτότητας, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, που απαιτείται να δομηθεί πάνω στις πανανθρώπινες αξίες του ελληνικού πολιτισμού.
Απόψε εκπαιδευτικοί και μαθητές παρουσιάζουν την τραγωδία του Αισχύλου «Ευμενίδες», ένα από τα πιο γνωστά έργα του μεγάλου τραγικού ποιητή. Η τραγωδία αυτή αποτελεί το τρίτο έργο της «Ορέστειας», της μοναδικής σωζόμενης αρχαίας τριλογίας.
Ο Αισχύλος καταφέρνει να μετατρέψει τη φυσιογνωμία των Ερινύων, που ήταν θεότητες τρομερές και εκδικητικές, και να τις κάνει πιο δεκτικές στις εκκλήσεις του λαού για επιείκεια.
Το έργο αυτό έχει μια μεστή και συναρπαστική δραματική δομή. Πρόκειται για έναν «αγώνα λόγων» φιλοσοφικού, νομικού και κοινωνικού περιεχομένου με πολυσύνθετη δραματουργία. Η δε λύση του, με τη συμφιλίωση και το ιδιότυπο αισχύλειο ευτυχές τέλος, υπέδειξε την ανάγκη διαβούλευσης για τη δημιουργία γεφυρών επικοινωνίας και συνεννόησης.
Συγχαίρω την ομάδα των εκπαιδευτικών και των μαθητών που εργάστηκαν όλο αυτό το διάστημα για να ετοιμάσουν τη θεατρική παράσταση που θα δούμε σε λίγο και ευελπιστώ σε συνέχεια τέτοιων προσπαθειών.