28/6/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας κ. Νίκου Κουγιάλη σε πολιτιστική εκδήλωση της κοινότητας Αγίου Γεωργίου Καυκάλλου 28/06/2013

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την πολιτιστική εκδήλωση που διοργανώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο και σας συγχαίρω θερμά για την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία που πέραν των άλλων αποδεικνύει και την αγάπη σας προς το μικρό και όμορφο χωριό σας.

Στο παρελθόν οι αγρότες από την Κυπερούντα αξιοποιούσαν την περιοχή Άγιος Γεώργιος Καυκάλλου για την καλλιέργεια ειδών, κυρίως σιτηρών, που δεν μπορούσαν να καλλιεργήσουν στην Κυπερούντα ένεκα δυσμενών κλιματικών συνθηκών. Την τελευταία, όμως, δεκαπενταετία ο Άγιος Γεώργιος άρχισε να διαμορφώνεται σε ξεχωριστή κοινότητα με λίγους μόνιμους κατοίκους και με κατοικίες που οικοδομήθηκαν για μόνιμη ή περιοδική διαμονή. Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής ήταν και η εκλογή Κοινοτικού Συμβουλίου το οποίο ανέλαβε το δύσκολο έργο της συγκρότησης, με υποδομές, της νέας κοινότητας. Στην προσπάθειά του αυτή το Κοινοτικό Συμβούλιο έχει την πλήρη συμπαράσταση και στήριξη των Υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών πόρων και Περιβάλλοντος.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως η αποψινή έχουν μεγάλη σημασία γιατί αποδεικνύουν το τοπικό ενδιαφέρον για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και συμβάλλουν στην προσπάθεια αναζωογόνησης των αγροτικών περιοχών. Ταυτόχρονα, προβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο την πολιτιστική μας παράδοση και κληρονομιά που αποτελεί έναν πολύτιμο θησαυρό για όλους μας. Την παράδοση αυτή, η οποία ζωντανεύει μέσα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, μέσα από τους κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς, τα τραγούδια και την αναβίωση ηθών και εθίμων του τόπου μας, οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως πολύτιμο στοιχείο της ταυτότητας του λαού μας. Είναι η βάση της πολιτιστικής μας συνέχειας και δημιουργίας πάνω στην οποία στηριζόμαστε για να μπορέσουμε να αναδείξουμε την κουλτούρα και την ιστορική μας παράδοση μέσα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.


Η μικρή μας πατρίδα μπορεί να μη διακρίνεται για την έκταση και το μέγεθός της, έχει όμως να επιδείξει έναν τρισχιλιετή πολιτισμό για τον οποίο, δικαιολογημένα, νιώθουμε όλοι περήφανοι. Και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το πιο λαμπρό και το πιο πλούσιο κομμάτι αυτού του πολιτισμού είναι η πολιτιστική μας παράδοση και κληρονομιά.

Συγχαίρω ξανά τον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου του Αγίου Γεωργίου Καυκάλλου για την όλη διοργάνωση της εκδήλωσης.


Σημείωση: Την ομιλία θα διαβάσει εκ μέρους του κ. Υπουργού η Διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας κα Ανδρούλα Γεωργίου.