28/6/13

Συνεχίζονται οι εργασίες της 20ής Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της ΔΣΟ 28/06/2013

Συνεχίστηκαν σήμερα για δεύτερη μέρα, στην Αθήνα, οι εργασίες της 20ής Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) με θέμα «Κοινοβουλευτική Δημοκρατία – Χριστιανισμός – Ορθοδοξία: αξίες και έννοιες». Στη Συνέλευση συμμετέχει αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων αποτελούμενη από τους Βουλευτές κ.κ. Λευτέρη Χριστοφόρου, Άγγελο Βότση και Γιώργο Βαρνάβα.


Στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας ακούστηκαν εισηγήσεις επί του κεντρικού θέματος από ακαδημαϊκούς, θεολόγους και Βουλευτές μέλη της ΔΣΟ. Παρεμβάσεις έκαναν και οι κ.κ. Bότσης και Βαρνάβα.
Στην παρέμβασή του, ο κ. Βότσης ανέφερε ότι, μεταξύ άλλων, χριστιανισμός και δημοκρατία μοιράζονται κοινές αξίες, έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο και έχουν πολλές κοινές θεωρήσεις όσον αφορά στη δομή και λειτουργία της οργανωμένης κοινωνίας. Είναι επομένως, πρόσθεσε, ουσιαστική η συμβολή της Χριστιανικής Εκκλησίας στη δημιουργία κοινωνικών προϋποθέσεων ενίσχυσης της δημοκρατίας. Υπογράμμισε δε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ΔΣΟ στη δημιουργία παραγωγικών σχέσεων μεταξύ Χριστιανικών Εκκλησιών και Κυβερνήσεων. Τέλος, ο κ. Βότσης τόνισε ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία, παρά τη δεινή θέση της Κύπρου ως θύματος συνεχιζόμενης καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως θύματος παράνομης στρατιωτικής κατοχής μέρους του εδάφους της από την Τουρκία και καταστροφής της θρησκευτικής της κληρονομιάς και του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας, δηλώνει σταθερά παρούσα και παραμένει πάντοτε συνοδοιπόρος της ΔΣΟ στον κοινό αγώνα για δημοκρατία, δικαιοσύνη και ελευθερία, διαδηλώνοντας την αφοσιώσή της στις αρχές της δημοκρατίας και της ορθοδοξίας.
Ο κ. Βαρνάβα, σε παρέμβασή του επί του ιδίου θέματος, πρόσθεσε ότι το σύγχρονο πολιτεύεσθαι χρειάζεται να τοποθετηθεί εκ νέου στη βάση αρχών και αξιών. Αναφερόμενος στο πρόσφατο παράδειγμα της Κύπρου, ανέφερε ότι η οικονομική κρίση απεκάλυψε την κυνικότητα της πολιτικής, όταν αυτή κατευθύνεται από οικονομικά συμφέροντα, και επέφερε την αμφισβήτηση των δημοκρατικών θεσμών και των κρατικών δομών από τους πολίτες. Η χάραξη πολιτικής, επισήμανε, θα πρέπει να καθορίζεται από τις αρχές της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αλληλεγγύης. Τόνισε δε τη σημασία της δράσης της ΔΣΟ ως κοινοβουλευτικού οργανισμού στις προσπάθειες ενδυνάμωσης των κοινοβουλίων ως νομιμοποιημένων οργάνων άσκησης εξουσίας.
Αναφέροντας ότι η όποια προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς είναι άμεσα συνυφασμένη με την υποχρέωση για προστασία των αδυνάτων έναντι των ισχυρών, ο κ. Βαρνάβα υπενθύμισε ότι η Κύπρος είναι θύμα επιβολής του πανίσχυρου τουρκικού κράτους το οποίο αψηφεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το οποίο, μεθοδευμένα, εδώ και τριάντα εννέα χρόνια, απαλείφει κάθε στοιχείο χριστιανικού και ελληνικού πολιτισμού στα κατεχόμενα εδάφη.
Παρέμβαση, ανάμεσα σε άλλους, έκανε και ο Βουλευτής Καναδά κ. Τζιμ Καρύγιαννης ο οποίος αναφέρθηκε στην απαράδεκτα συνεχιζόμενη παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο και στην καταπάτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων. Τόνισε δε την ανάγκη για λήψη δραστικότερων μέτρων για την παραγωγή συγκεκριμένων, πιο απτών αποτελεσμάτων σε ορισμένα προβλήματα ορθόδοξων πληθυσμών, διαφορετικά, όπως είπε, όλες οι προσπάθειες θα παραμένουν κενές διακηρύξεις. Υπέβαλε συναφώς πρόταση για σύσταση Επιτροπής Πολιτικής Δράσης.
Στο δεύτερο μέρος της σημερινής Συνόδου έγινε ενημέρωση της Γενικής Συνέλευσης για τα αποτελέσματα του οικονομικού ελέγχου και εγκρίθηκε ο απολογισμός για το οικονομικό έτος 2012-13. Εγκρίθηκαν επίσης το πρόγραμμα δραστηριοτήτων και ο σχετικός προϋπολογισμός για το έτος 2013-14. Οι συμμετέχοντες στην 20ή Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ θα παρακαθίσουν το βράδυ σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν τους ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
Αύριο, εξάλλου, θα λάβει χώρα στη Βουλή των Ελλήνων η επίσημη τελετή υπογραφής επετειακής διακήρυξης της ΔΣΟ από τους Προέδρους ή εκπροσώπους των κοινοβουλίων-μελών του οργανισμού, στην παρουσία του Προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου.