28/6/13

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας 28/06/2013

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Γεωργίας, με τον κ. Νεοκλή Συλικιώτη και εκπροσώπους της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΑΚΕΛ.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Υπουργός σε δηλώσεις του ανέφερε τα ακόλουθα: «Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση με τους εκπροσώπους της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΑΚΕΛ κατά την οποία συζητήσαμε διάφορα θέματα που αφορούν στο περιβάλλον όπως και άλλα επιμέρους θέματα που απασχολούν το Υπουργείο Γεωργίας. Έχουμε συμφωνήσει ότι θα είμαστε σε στενή επαφή και επίσης έχουμε αναφερθεί και στο θέμα του Ακάμα. Δεσμευθήκαμε ότι θα παρέχουμε από την πλευρά μας ενημέρωση επί του θέματος και θα συνεχίσουμε τον διάλογο.
Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη συνάντηση αυτή, κατά την οποία έλαβα υπόμνημα το οποίο θα μελετήσουμε και θα επανέλθουμε».
Στη συνέχεια, ερωτηθείς αναφορικά με το πώς προχωρά η δημιουργία μιας γενικής διεύθυνσης για τη διαχείριση του περιβάλλοντος, ο κ. Υπουργός επισήμανε ότι υπάρχουν διάσπαρτες αρμοδιότητες σε διάφορα Υπουργεία που αφορούν στο περιβάλλον και πρόσθεσε ότι γίνεται μελέτη για να συγκεντρωθούν όλες αυτές οι αρμοδιότητες κάτω από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αυτή είναι μια εργασία που θα γίνει ταυτόχρονα με την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα.
Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον θα βοηθήσει αυτή η κίνηση ώστε να λειτουργήσει η διαχείριση του περιβάλλοντος πιο σωστά, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι είναι δεδομένο πως το Τμήμα Περιβάλλοντος χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά Τμήματα του Υπουργείου. Θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενισχυθεί, υπογράμμισε. Και πρόσθεσε: «Το Υπουργείο Γεωργίας είναι ένα από τα τρία Υπουργεία από τα οποία θα ξεκινήσει η αναδιοργάνωση, και έχουμε ήδη συνεννοηθεί με την Επίτροπο Μεταρρύθμισης για το θέμα αυτό. Έχει συσταθεί μια ομάδα από λειτουργούς και τεχνοκράτες η οποία εξετάζει διάφορα ζητήματα που αφορούν το θέμα αυτό. Θα ανταλλάξουμε απόψεις, θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας και πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να είμαστε έτοιμοι».
Στη συνέχεια, κληθείς να σχολιάσει τη διαφωνία της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ για το κλείσιμο τριών ημικρατικών οργανισμών, ο κ. Υπουργός είπε ότι σε συνάντηση που είχε με τη ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ, η συντεχνία έθεσε τις ανησυχίες της αναφορικά με το εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων των οργανισμών αυτών αλλά και για την ομαλή μεταφορά των αρμοδιοτήτων των οργανισμών προς το Υπουργείο Γεωργίας. «Έχω ενημερώσει πλήρως και τη ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ και τη ΣΕΚ αναφορικά με τον τρόπο και το πρόγραμμα βάσει του οποίου θα γίνει αυτή η μετάβαση, τόσο των αρμοδιοτήτων όσο και του προσωπικού», ανέφερε, σημειώνοντας ότι στην όλη διαδικασία εμπλέκεται και η Νομική Υπηρεσία. «Έχω δεσμευτεί ότι θα είμαι σε συνεχή συνεννόηση και με τις συντεχνίες και με τους εργαζομένους. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Θα δοθεί η ευκαιρία στις συντεχνίες να καταθέσουν τις προτάσεις τους και πολύ σύντομα θα τους καλέσουμε για να συζητήσουμε το πώς βλέπουν αυτή τη μετάβαση», συμπλήρωσε.
Τέλος, ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Υπηρεσίας, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι μελετάται η σύμπτυξη Τμημάτων και Υπηρεσιών γιατί, όπως είπε, πρέπει η Δημόσια Υπηρεσία γενικά και πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Γεωργίας να γίνουν πιο ευέλικτα, να μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις και να εφαρμόζονται πιο γρήγορα. Πρόκειται για ένα δύσκολο κεφάλαιο το οποίο χρειάζεται προσεκτική μελέτη και θα μας πάρει κάποιο χρόνο, κατέληξε.