20/5/13

Επίσκεψη Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης στην Αστυνομική Ακαδημία



20/5/2013
Από τις πιο σημαντικές επισκέψεις που πραγματοποιεί στο πλαίσιο της επεξήγησης του Προγράμματος Διακυβέρνησης, χαρακτήρισε τη σημερινή του επίσκεψη στην Αστυνομική Ακαδημία ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου.


Κι αυτό, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επίσκεψής του, γιατί η Αστυνομική Ακαδημία, ούσα επιφορτισμένη με την ευθύνη της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των μελών της Αστυνομίας, μπορεί να συνδράμει σημαντικά στην εφαρμογή του Προγράμματος και στη βελτίωση των δυνατοτήτων και ικανοτήτων των μελών της Αστυνομίας.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για ανασχεδιασμό της Αστυνομίας και διαμόρφωσης μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής Αστυνομίας, καθώς και τη βελτίωση των υπηρεσιών παροχής ασφάλειας στον πολίτη, η Αστυνομική Ακαδημία, σημείωσε, έχει ίσως τον σημαντικότερο ρόλο να διαδραματίσει. «Γι’ αυτό το λόγο,» πρόσθεσε ο κ. Υπουργός, ζήτησα από τον Διευθυντή της Αστυνομικής Ακαδημίας και τους συνεργάτες του να προχωρήσουν άμεσα στον καταρτισμό ενός στρατηγικού σχεδίου που θα στοχεύει στην αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας τόσο σε επίπεδο όσο και σε ποιότητα· αλλά και στον σχεδιασμό των προγραμμάτων εκπαίδευσης καθώς και στον καταρτισμό των αναγκαίων προγραμμάτων που θα καταλήγουν στην εφαρμογή όλων αυτών που αναφέρονται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης». «Αναμένω», συνέχισε, «ότι τις προσεχείς βδομάδες, αφού ετοιμάσει ένα τέτοιο πρόγραμμα και αφού το συζητήσει με την ηγεσία της Αστυνομίας, θα υποβληθεί το πρόγραμμα αυτό στο Υπουργείο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε εκείνα τα προγράμματα, τα οποία θα οδηγήσουν όλα τα μέλη της Αστυνομίας στο θρανίο, κατά σειρά. Θα περάσουν, δηλαδή, από προγράμματα εκπαίδευσης, μέσα από τα οποία θα αναδεικνύονται οι γνώσεις που θα πρέπει να έχουν αλλά και θα αξιοποιούνται οι εμπειρίες τους για να καταστούν πιο αποτελεσματικοί στην επιτέλεση του έργου τους.  Την ίδια ώρα, θα αναδεικνύονται και οι ικανότητες τους, αλλά και η δυνατότητα εφαρμογής των προσόντων τους ούτως ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα διάφορα προβλήματα που αναφύονται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους».

Δεδομένου του γεγονότος, πρόσθεσε, ότι δεν θα υπάρξουν νέες προσλήψεις, θα επιδιωχθεί όπως η εκπαίδευση των αστυνομικών γίνεται είτε στην Αστυνομική Ακαδημία είτε  μέσω του διαδικτύου ή μέσω συστήματος τηλεδιάσκεψης. «Αξιοποιώντας δηλαδή την τεχνολογία και παρέχοντας τη δυνατότητα σε κάποιους να παρακολουθούν διαλέξεις και να εκπαιδεύονται ενώ βρίσκονται στο χώρο ή επαρχία της εργασίας τους― χωρίς τούτο να περιορίζει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν όσο καλύτερα γίνεται το χρόνο τους για σκοπούς εκπαίδευσης αλλά και την ίδια ώρα να εκτελούν και τα καθήκοντά τους», είπε.

Θα επιδιώξουμε, συνέχισε ο κ. Νικολάου, μέσω της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης αλλά και άλλων προσφερόμενων μεθόδων μέσω του διαδικτύου να δώσουμε τη δυνατότητα στα μέλη της Αστυνομίας να διευρύνουν και να καλλιεργήσουν περαιτέρω τις γνώσεις τους.

«Θέλουμε», τόνισε, «να διαμορφώσουμε ένα αστυνομικό, ο οποίος να είναι πλήρης σε σχέση με τα καθήκοντά του. Γι’ αυτό, αστυνομικοί οι οποίοι υπηρέτησαν, κυρίως, ή υπηρετούν ακόμα σε γραφεία, σε μη αστυνομικής φύσεως καθήκοντα, θα περάσουν κατά προτεραιότητα από την εκπαίδευση για να «αναθερμάνουν» τις γνώσεις τους όσον αφορά στα αστυνομικά τους καθήκοντα. Γιατί θα αναμένουμε σύντομα, στο πλαίσιο της σύντμησης τμημάτων, να δούμε τέτοιους αστυνομικούς, οι οποίοι να μεταφέρονται σε θέση όπου θα ασκήσουν αστυνομικής φύσεως καθήκοντα».

Ο κ. Υπουργός ανέφερε, τέλος, ότι έχει ζητήσει να προετοιμαστούν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία θα αφορούν, για παράδειγμα, στην Κοινοτική Αστυνόμευση: «όπως, για παράδειγμα, τον τρόπο επικοινωνίας με τον πολίτη, την άσκηση των καθηκόντων τους κατά τη διάρκεια των πεζών περιπολιών, ούτως ώστε την ίδια ώρα η παρουσία των μελών μας κοντά στον πολίτη να μπορεί να αξιοποιηθεί από τη μια για να περάσουμε το μήνυμα της συμφιλίωσης και της ασφάλειας αλλά και να μπορέσουμε να έχουμε την απαραίτητη πληροφόρηση καθόσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε περιοχή σχετικά με το έγκλημα».

-------------------------