29/5/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου. Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης διόρισε σήμερα ως Επίτροπο Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων τον κ. Γιάννη Γιαννάκη. Ο διορισμός υλοποιεί προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία έχει στόχο να στηρίξει και αναβαθμίσει το Κίνημα Εθελοντισμού στην Κύπρο.

Με τον διορισμό Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ιδιαίτερα στις σημερινές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, επιδιώκεται ο καλύτερος συντονισμός και η συνεργασία του Κινήματος Εθελοντισμού με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Εκκλησία, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη στόχευση των χορηγιών και των υποδομών που υπάρχουν, καθώς και η νομοθετική ρύθμιση για την αναβάθμιση και την αναγνώριση της μη τυπικής μάθησης μέσω της εθελοντικής προσφοράς.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα την παράταση της περιόδου διορισμού της Ερευνητικής Επιτροπής που διορίστηκε σύμφωνα με τον περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμο για διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την κατάσταση στην οποία περιήλθε το τραπεζικό σύστημα και γενικά η οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το πόρισμα της Επιτροπής επρόκειτο να δοθεί σήμερα. Ωστόσο, η Επιτροπή ζήτησε όπως δοθεί η σχετική παράταση, η οποία προβλέπεται από τη νομοθεσία, λόγω του γεγονότος ότι το έργο το οποίο επιτελεί είναι ογκώδες και ότι ανακόπηκε σε κάποιο βαθμό λόγω παραίτησης και συνακόλουθης αντικατάστασης δύο μελών της. Η παράταση αφορά περίοδο τριών μηνών.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο με τίτλο ‘Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) τροποποιητικός νόμος του 2013’.

Το νομοσχέδιο έχει στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του ελέγχου που διενεργεί η προβλεπόμενη από τον νόμο Επιτροπή με πρόνοιες για ανάθεση της διενέργειας λογιστικής ή οικονομικής πραγματογνωμοσύνης ή άλλων ελεγκτικών πράξεων σε νόμιμους ελεγκτές που θα ορίζονται με ομόφωνη απόφαση του Προέδρου της Βουλής, του Υπουργού Οικονομικών και του Γενικού Ελεγκτή. Με το νομοσχέδιο στα ελεγχόμενα πολιτικά πρόσωπα συμπεριλαμβάνονται και οι Ευρωβουλευτές.

Επίσης, με άλλο νομοσχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο διευρύνεται και ενδυναμώνεται ο έλεγχος αλλά και ο κατάλογος των ελεγχόμενων αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας για θέματα δηλώσεων και ελέγχου περιουσίας, δηλαδή του γνωστού ‘πόθεν έσχες’. Τα δύο νομοσχέδια αποτελούν μέρος του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, επίσης, αποφάσισε σήμερα όπως το 2014 ανακηρυχθεί σε έτος μνήμης του Κώστα Μόντη. Η απόφαση λήφθηκε λαμβάνοντας υπόψη το τεράστιο έργο και την προσφορά του Κώστα Μόντη στη λογοτεχνία και, ευρύτερα, στον πολιτισμό της Κύπρου.

Η μνήμη του Κώστα Μόντη θα τιμηθεί με εορτασμούς, εκδηλώσεις τιμής και δραστηριότητες από εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς και άλλους φορείς του δημόσιου τομέα».

Σε ερώτηση αν έχει συζητηθεί το Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «συνεχίζεται η συζήτηση επί του θέματος».
Ερωτηθείς αν συζητήθηκε το θέμα του προϋπολογισμού για το 2014, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «γίνεται διαβούλευση, συζήτηση, αλλά δεν υπάρχει κατάληξη».
Κληθείς να αναφέρει αν τέθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο προτάσεις για μείωση των δαπανών, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι «η μείωση των δαπανών είναι εκ των ων ουκ άνευ, λόγω και Μνημονίου».

Σε ερώτηση αν έχει διασφαλιστεί ότι το δείπνο του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας θα είναι κοινωνικού χαρακτήρα, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Το έχουμε πει, το έχουμε επαναλάβει ότι αυτό το δείπνο θα έχει καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα. Το έχει πει και ο κ. Ντάουνερ χθες, έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις από το Γραφείο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, άρα οποιοδήποτε άλλο σχόλιο περιττεύει. Αυτό τον χαρακτήρα θα έχει και κανέναν άλλο: κοινωνικής συνεύρεσης των ηγετών των δύο κοινοτήτων».