29/5/13

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον Πρόεδρο του Κουμμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας 29/05/2013

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον Πρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας – Μοραβίας (Τσεχία) κ. Vojtech Filip.


Ο Πρόεδρος της Βουλής εξήρε τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασε εκτίμηση για τις σταθερές θέσεις αρχών της Τσεχίας στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Επ’ αυτού, ο κ. Ομήρου στηλίτευσε την πάγια αδιαλλαξία και επιμονή της τουρκικής πλευράς σε λύση δύο κρατών, στα πλαίσια μιας συνομοσπονδίας. Επαναβεβαίωσε την ειλικρινή βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για συνέχιση των προσπαθειών με στόχο την επίτευξη λύσης σύμφωνα με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Τόνισε δε την ανάγκη εντατικότερης κινητοποίησης του διεθνούς παράγοντα προκειμένου να πεισθεί η Τουρκία να συνεργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση, προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Εκφράζοντας, εξάλλου, απογοήτευση για τις αρνητικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κ. Αχμέντ Νταβούτογλου, κατά το πρόσφατο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Ομήρου υπέδειξε ότι θα πρέπει η Τουρκία να εκπληρώσει τις ειλημμένες υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Βουλής επέκρινε ακόμα τις τουρκικές απειλές κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, τονίζοντας ότι τα δικαιώματα αυτά ασκούνται σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ανταλλάγηκαν επίσης απόψεις όσον αφορά στη συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση στην Ευρώπη και τις προσπάθειες εξόδου από αυτήν. Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη δυσχερή κατάσταση της κυπριακής οικονομίας ως αποτέλεσμα των πρωτοφανών, όπως τις χαρακτήρισε, αποφάσεων του Εurogroup, οι οποίες οδήγησαν στην καταστροφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και κατάφεραν καίριο πλήγμα στην κυπριακή οικονομία με πολύ οδυνηρές συνέπειες για τον κυπριακό λαό. Τόνισε δε την ανάγκη ισχυρότερης ευρωπαϊκής στήριξης προς την Κύπρο, καθώς και προς τις άλλες χώρες της Νοτίου Ευρώπης, για έξοδο από την κρίση και ώθηση της ανάπτυξης. Επικρίνοντας τις μονόπλευρες πολιτικές λιτότητας που οδηγούν σε συνεχή αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας, ο κ. Ομήρου τόνισε πως καθίσταται επειγόντως αναγκαία η αναθεώρηση του υφιστάμενου ευρωπαϊκού οικονομικού μοντέλου και η υιοθέτηση πολιτικών που θα δημιουργούν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και θα διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή.

Ο κ. Filip διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για τη σταθερή υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας-Μοραβίας και της χώρας του στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα, η οποία θα είναι προς όφελος του κυπριακού λαού και θα τερματίζει την τουρκική κατοχή. Συμφωνώντας, εξάλλου, με τον Πρόεδρο της Βουλής για την ανάγκη στροφής προς ένα νέο ευρωπαϊκό οικονομικό μοντέλο, ο κ. Filip πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να ισχύουν τα δύο μέτρα και δύο σταθμά στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα όσον αφορά στις αρχές του διεθνούς δικαίου. Το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, όπου δεν πρέπει στο βωμό των οικονομικών συναλλαγών να γίνονται εκπτώσεις όσον αφορά στο διεθνές δίκαιο και σε θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, κατέληξε.